Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Luka Modrić počasni građanin Grada Zadra

30.10.2018. 21:35
Luka Modrić  počasni građanin  Grada Zadra


Kao i svake godine tradicionalno, uoči Dana grada Zadra i  obilježavanja blagdana svetog Krševana, 24. studenog, ono što se s velikim nestrpljenjem očekuje je i Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj  se dodjeljuju nagrade i grbovi Grada Zadra ljudima koji su svojim radom,  znanjem, trudom i sportskim uspjesima ostavili traga u godinama iza  nas ili su, pak, obilježili godinu koja je na izmaku.
Naime, nakon što se Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća sastao sredinom ovog mjeseca i otvorio pristigle prijedloge kojih je  sveukupno bilo 24, jučer je u Maloj vijećnici održana sjednica Odbora za  dodjelu Javnih priznanja Grada Zadra za 2018. godinu te su članovi Odbora utvrdili prijedloge za dodjelu nagrada koji će se sada proslijediti na  usvajanje Gradskom vijeću.
Tako je Odbor prihvatio prijedlog da se počasnim građaninom Grada  Zadra proglasi – nogometni virtuoz Luka Modrić.
Za Nagradu Grada za životno djelo osobi koja djeluje izvan Zadra, ali je  njegovo djelo značajno za naš grad je – Željko Uzelac, čovjek koji je inače,  u poslovnim krugovima poznat kao osnivač, suvlasnik i bivši dugogodišnji direktor LTH Metalni lijev iz Benkovca, a poznata umirovljena glumica Jasna Ančić predložena je za Nagradu Grada za životno djelo kao  osoba koja živi i djeluje u Zadru.
Za Nagradu Grada predložen je Miljenko Dujela redatelj, novinar, putopisac i humanist koji je radio na talijanskoj televiziji RAI, potom tvrtka  Cromaris d.d. Zadar, sveučilišna profesorica Antonija Mlikota, nogometaši Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Danijel Subašić i Dominik Livaković te  jedriličari Šime i Mihovil Fantela.
Za Grb Grada Zadra predložen je Vladimir Gašpar koji je ovoga ljeta na  Europskom paraatletskom prvenstvu u Berlinu osvojio brončanu medalju u bacanju koplja te Ivica Vidulić koji je nedavno osvojio treće mjesto u bacanju koplja na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s Downovim sindromom koje se održavalo u Portugalu.
Također, za Grb Grada predložena je i Zadruga Brlog, prva zadružna  pivovara u Hrvatskoj koju su osnovale Ana Teskera i Maja Šepetavec te  zadarski Košarkaški klub osoba s invaliditetom.