Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Aplikacija CityBus sada se koristi u Rijeci

30.10.2019. 13:27


Nekadašnja aplikacija CityBus Zadar, koja je dvije godine bila aktivna na zadarskom području i olakšavala je korištenje javnog gradskog prijevoza, odnedavno je aktivna na riječkom području te je preimenovana u CityBus Rijeka.


Jedinstveni vodič kroz javni prijevoz
– CityBus Rijeka je besplatna mobilna aplikacija za javni gradski prijevoz u Primorsko-goranskoj županiji koja je dostupna za Android operacijski sustav. Aplikacija se može besplatno preuzeti putem Google Play trgovine. Nakon više od dvije godine rada sustava na području Zadarske županije i gotovo 10.000 preuzimanja na obje platforme (Android i iOS), te nakon izostanka ključne podrške lokalnih institucija, odlučili smo se za implementaciju aplikacije na području drugog grada. Nadamo se da će građani Rijeke i njihovi gosti prihvatiti aplikaciju kao svoju, rekao je Stipe Stagličić, vlasnik tvrtke Smart Solutions Zadar, koji je aplikaciju CityBus razvio za vrijeme Hackatona prije dvije godine. Dodao je kako je trenutno u razvoju nadogradnja za postojeće verzije mobilne aplikacije koja će uključivati navigaciju korištenjem javnog prijevoza na području cijele županije. Također, u pripremi je i verzija za iOS mobilne uređaje.
Pojasnio je kako ova aplikacija čini jedinstveni vodič kroz javni prijevoz na području cijele Primorsko-goranske županije. Aplikacija prikazuje označena autobusna stajališta na području Primorsko-goranske županije, autobusna stajališta s informacijom o udaljenosti korisnika od istog uz prikaz sljedeće tri autobusne linije koje dolaze na isto, rute svih gradskih i prigradskih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej, pregled voznog reda svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej prema željenom datumu uz prikaz svih prolaznih stajališta s procijenjenim vremenima dolaska, pregled svih gradskih, prigradskih i noćnih autobusnih linija prijevoznika Autotrolej s pripadajućim stajalištima, prikaz važnijih označenih taxi stajališta u gradu Rijeci, parking zone u gradu Rijeci s informacijama o vremenu naplate, informacije o slobodnim mjestima na zatvorenim parkiralištima, najnovije informacije vezane uz javni gradski prijevoz na području Primorsko-goranske županije, lokacije za kupovinu autobusnih karata s informacijama o radnom vremenu.


Pitanje je kad će Zadar dobiti svoju drugu aplikaciju
– Ideja za aplikaciju CityBus Zadar nastala je na Google I/O Extended Hackathonu održanom sredinom svibnja 2017. godine u Zadru u organizaciji tvrtke Impaddo. Cijeli projekt se razvijao uz podršku partnera – Impaddo, Liburnija, Inovativni Zadar, TZ grada Zadra. Nakon više od dvije godine koliko je aplikacija bila aktivna na području Zadarske županije te je na obje platforme dosegla gotovo 10.000 preuzimanja, izostala je ključna podrška lokalnih institucija za daljnji iskorak. Zbog toga smo donijeli odluku da postojeći sustav pokušamo prenijeti u druge gradove unutar Republike Hrvatske. S obzirom na dostupnost podataka, odlučili smo se za Rijeku, iako je na području grada i županije razvijeno već nekoliko sličnih aplikacija. Želja za daljnjim razvojem i napretkom cijelog sustava je prisutna od samog početka, te smo iz tog razloga i izašli van lokalnih granica, pojasnio je Stipe Stagličić.
Zanimljivo je da je ova aplikacija sve ove funkcije nudila i zadarskim korisnicima koji su bili i više nego zadovoljni aplikacijom jer im je olakšavala korištenje javnog gradskog prijevoza. Međutim, Grad je odlučio pustiti aplikaciju zbog, kako nam je svojedobno pojašnjeno, EU projekta Zadar Urban Mobility 4.0, a kroz koji bi se trebala razviti i ovakva aplikacija.
Međutim, rok za provedbu projekta je dvije godine, odnosno do 2021. godine te je pitanje kada će se aplikacija razviti i implementirati u javni gradski prijevoz. Do tada će građani biti bez pametne aplikacije koja im je olakšavala prijevoz, a koju su već imali. Ipak, građani Rijeke će se moći koristiti onim što su Zadrani već imali, ali pustili.