Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U ružičastom tonu – edukativno i humanitrno protiv raka dojke

30.10.2020. 10:44


Djevojke koje čine dvije trećine populacije Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru svjesne su ozbiljnosti i učestalosti obolijevanja žena od raka dojke. Kako je listopad ujedno i Mjesec borbe protiv raka dojke učenici su se rado i aktivno uključili u humanitarnu akciju obilježavanja borbe protiv te zloćudne bolesti.


Samopregled, promotivni materijali
– Tema je aktualna, a ove godine i sama Udruga žena oboljelih i liječenih od raka ‘Nismo same’ provodi niz aktivnosti kojima bi se ukazalo na problem s kojim se veliki broj žena u današnje vrijeme susreće. Često se taj problem može ranom prevencijom uspješno otkloniti, odnosno liječiti. Napravili smo za početak malu anketu među našim učenicima da vidimo koliko su zapravo upoznati s ovom problematikom, odnosno bolešću raka dojke i samim načinom samopregleda. Tako smo kroz cijeli listopad radili mali niz akcija, edukacije učenika gdje smo nastojali na satu razrednika s učenicima proći edukaciju o samopregledu dojki, razgovarati na tu temu. Imali smo male seminarske radove da bismo u konačnici došli na ideju da cijelu tu akciju proširimo na cijelu školu te smo uz pomoć vježbeničke tvrtke napravili razne promotivne materijale te ih podijelili u srijedu unutar škole, istaknula je ravnateljica Zdenka Sršen Juričević.
Maturantice 4. d razreda izradile su poticajan, edukativan plakat, maturanti 4. a razreda u okviru rada vježbeničke tvrtke Vectus Imperia edukativne letke koji potiču na pregled, dok su članovi likovne radionice Pinel oslikali prepoznatljivo ružičaste obojane zaštitne maske s unikatnim motivima. U obje smjene, 28. listopada za vrijeme velikog odmora, u školi su se dijelili letci, prodavale maske i prikupljali dobrovoljni prilozi koji će biti donirani Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka »Nismo same«.


Oslikavanje maski
– Vjerujemo da će akcija provedena u našoj školi pomoći osvijestiti mlade o važnosti preventivnih pregleda te pružiti podršku ženama koje se bore protiv te bolesti. U likovnoj radionici iskoristili smo moment trenutno aktualnog koronavirusa te obvezu nošenja maski u određenim prostorima, pa smo oslikavali ružičaste maske, što je simbolična boja borbe protiv raka dojke. Učenici su ih oslikali u šarenim, veselim, mladenačkim motivima onako kako to treba biti te su se te maske kroz humanitarnu akciju prodavale unutar škole, a prikupljeni novac će se uplatiti Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka »Nismo same«. Ono što me je oduševilo ove godine jest činjenica da su akciju podržali i dečki u našoj školi, posebice maturanti vježbeničke tvrtke koji su ovo zbilja shvatili na jedan simpatičan način te na pomalo duhovit način približili cijelu tu priču učenicima u školi. Ova priča bila je provučena kroz cijeli mjesec, a završili smo ju u srijedu upravo ovom humanitarnom akcijom, zaključila je Sršen Juričević.
Pohvalna je akcija kojom su djelatnici ove škole nastojali približiti važnost prevencije svojim učenicima, mahom djevojkama, kako bi već sada zaštitili zdravlje od neželjenih posljedica u budućnosti.