Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gilbert i društvo umalo upropastili Anzulovićev debi

30.10.2021. 07:46


Debi Vladimira Anzulovića na klupi Zadra umalo je upropašten u dvoboju kojeg se izgleda na Višnjiku unaprijed upisalo gotovom stvari. Jest, s druge strane terena stajala je posljednjoplasirana momčad HT Premijer lige koja je na omjeru 0-7, i gotovo je nevjerojatno prije podbacivanja lopte zvučala ikakva teorija da se Sinjani uopće mogu držati s abaligašem u egalu više od dvadesetak minuta, a kamoli da će biti u prilici dobiti utakmicu. No kad je Zadar u pitanju onda je uistinu sve moguće. Tako je jedva stotinu najvjernijih kibica na Višnjiku umjesto jednosmjerne ulice svojih ljubimaca, praktički svih 40 minuta strepila nad pobjedom koju su izvukli u zadnjim napadima Brala i Carter. Sinjani stvarno mogu žaliti za propuštenom prilikom jer se Zadar nudio cijelo vrijeme na pladnju, ponovno izgubivši sijaset lopti, čak njih 19, koje su se samo nadovezale na katastrofalan obrambeni učinak, s čim se naznačilo da je još puno prolivenog znoja pred novim trenerom i njegovim sastavom ako se misli zakoračiti prošlosezonskim trofejnim stazama. A ovo izdanje ispod svakog kriterija Anzulovićevi igrači imaju priliku popraviti već sutra kad u Železniku igraju protiv FMP-a u sklopu 6. kola ABA lige.


Izgubljene lopte
Zadar je furiozno otvorio utakmicu s vidno raspoloženima Junakovićem i Carterom na bekovskim pozicijama te je nakon proteka prvih pet minuta na semaforu svijetlilo 16:7 za domaću momčad, a jedina opasnost iz sinjskih redova u tim trenucima dolazila je od bivšeg stanovnika svlačionice na Višnjiku, Dominica Gilberta. Polakomio se Anzulović nakon tog dojmljivog ulaza u utakmicu odlukom da u potpunosti zarotira svoju postavu. Izvadio je iz igre Junakovića i Cartera te ubacio u vatru i Filipa Paponju i Tomislava Buljana, a to je pak samo dalo vjetra u leđa gostima koji do konca prve dionice vraćaju rezultat u egal. Posebno je tu rošadu domaćeg stratega iskoristio Alkarov organizator igre Arian Došen kojem mladi Paponja nikako nije uspijevao staviti soli na rep i Sinjani su prema drugoj četvrtini zakoračili s puno više zadovoljstva u odnosu na svoje domaćine, imali su tek minimalni zaostatak (23:22), iako im je dotada najbolji igrač Gilbert morao prerano na klupu zbog tri osobne pogreške. Uvidio je Anzulović da kaljenje zadarske mladosti nije donijelo željeni učinak, pa je vratio na teren Vukovića, Junakovića i Cartera, a ovaj potonji je ubrzo potvrdio klasu s dvije vezane trice za 33:27 i činilo se da Zadar ide prema očekivanoj razlici kontra momčadi koja u prvih sedam kola nije osjetila slast pobjede. Ipak, taj scenarij se nije ostvario, jer je Alkar imao drugačije namjere u ovoj utakmici. Rezultat na početak vratili su preciznim dalekometnim ubačajima Collinsa i Tomaševića (35:35), pa treneru Zadra nije preostalo ništa drugo nego pozvati minutu odmora na kojoj nije štedio glasnice, pala je i pokoja psovka, potpuno opravdano jer je uvelike izostala reakcija njegovih štićenika na obrambenom kraju terena. Ta jezikova juha imala je učinka utoliko što su Carter i Brala pogodili otvorene vanjske šutove (41:35), međutim ponovno je izostala konzistentnost u obrani. Sinjani su sve češće dolazili do laganih poena, prednjačili su Krstanović i Došen dok je odlično sinjsko prvo poluvrijeme na Višnjiku zaključio Vučić tricom iz kuta za novo primicanje do minimalnog zaostatka (47:46). Stanje na semaforu u zadnjim sekundama druge dionice malo je ipak ušminkao Vuković pogodivši za 49:46, ali slaba je to utjeha bila za Anzulovića nakon što mu je momčad primila nevjerojatnih 46 poena od fenjeraša. Šok da, ali ne i onaj pozitivni kojeg je 43-godišnji strateg najavljivao pri svom dolasku na novo radno mjesto. Problem su kao i u Perinčićevoj eri predstavljale izgubljene lopte, u bunar je bačeno čak devet lopti, dok se o obrambenom pristupu nije moglo ni razgovarati.


Spasitelj Carter
Nekog velikog pomaka u igri domaćeg sastava nije bilo ni u trećoj četvrtini, iako se očekivao konkretniji odgovor branitelja naslova koji se nikako nije uspio bitnije rezultatski odvojiti. Istina, održavalo se na tri do pet plusa sve do kraja treće i početka četvrte dionice kada je zamirisalo na eventualno iznenađenje jer se Alkar s 9:0 serijom vinuo i do vodstva (68:71). Šest je poena vezao Gilbert, dok se tricom pridružio Krstanović, a ošamućeni Zadrani su se uspjeli tek dovući do poravnanja dalekometnim šutom Mavre (71:71). Inspirani Gilbert nastavio je agresivnim probijanjima terorizirati domaću obranu, vrativši Alkar na tri plusa (75:78), dok je alarm za uzbunu na Višnjiku upalio Collins pogođenom tricom s osam metara na tri minute prije kraja. Sinjani su minutu poslije odmakli i na četiri prednosti (82:86), a Zadar se konačno uspio trgnuti tricom Cartera i košem Mavre iz kontranapada (87:86). U zadnju minutu gosti su ušli s novom prednošću nakon trice Vučića (87:89), ali je srećom po Anzulovića priseban izvan perimetra bio i Brala koji je postavio na 90:89, dok je Carter nakon velikih muka u obrani stavio dva bacanja za 92:89. Ipak, na konačnu odluku se trebalo čekati sve do zadnje sekunde kada je Gilbert iznudio Vukovićev prekršaj na šutu za tri i došao u priliku odvesti utakmicu u produžetak. No, Fortuna je u petak navečer potpuno nezasluženo bila na strani domaćeg sastava. Australac hrvatskih korijena promašio je prvo bacanje i tako su bodovi ipak ostali na Višnjiku, a u redovima Zadra je najveći doprinos teško izborenoj pobjedi dao dvojac Carter (22p) – Brala (16p), dok je goste predvodio Gilbert s 20 ubačaja.




ZADAR 92 – ALKAR 90


(23:22, 26:24, 19:21, 24:23)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 100. Suci: Luka Kardum, Karlo Mirčeta i Frane Mjeda.
ZADAR: Carter 22, Paponja, Jordano 16, Brala 11, Vuković 13, Bursać 13, Junaković 14, Buljan, Drežnjak 3, Mavra 7, Luković 6. Trener: Vladimir Anzulović.
ALKAR: B. Jurela, I. Jurela, Mastelić, Gizdavčić 18, Krstanović 13, Collins 6, Šarić 2, Tomašević 3, Vučić 12, Došen 14, Jukić 2, Gilbert 20. Trener: Marko Trninić.


Izjavili su


Vladimir Anzulović, trener Zadra
– Bitna je na kraju pobjeda, zbog igrača da nastave u dobrom ritmu. Nismo se toliko pripremali za Alkar, bilo je puno novih stvari kao što sam rekao u najavi. Bilo bi dobro da sve ono što smo radili na treningu se prenese i na parket, danas nismo to uspjeli do kraja. Čestitke Alkaru na dobro pripremljenoj utakmici. Idemo dalje, sutra nas već čeka nova utakmica.


Marko Trninić, trener Alkara
– Bili smo u prilici da pobijedimo, pogotovo jer smo imali posljednji napad. Nažalost to nije bilo dovoljno. Odigrali smo odličnu utakmicu i čestitao sam svojima igračima na vrhunskom angažmanu. Ako ovako nastavimo mislim da pobjede neće dolaziti u pitanje, generalno igramo sve bolje.