Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pintur: Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu

30.10.2021. 09:49


Članovi Hrvatske stranke prava Mate Lukić i Ivica Pintur održali su u subotu ujutro kratku konferenciju za medije, na kojoj su govorili o referendumskoj inicijativi "Zaštitimo hrvatsku kunu", kao i aktualnoj političkoj situaciji.
– Što se tiče referenduma, na polovici smo roka za prikupljanje potpisa te smo zadovoljni dosadašnjom dinamikom akcije. Svi koji su zainteresirani za našu referendumsku inicijativu, svoj potpis u Zadru mogu dati na Narodnom trgu i Branimirovoj obali do 7. studenog, kazao je gradski zastupnik Mate Lukić, koji se kratko osvrnuo i na stanje na lokalnoj političkoj sceni izazvano nedavnim neizglasavanjem rebalansa gradskog proračuna.
– Na prošlotjednoj smo sjednici zadarskoga Gradskog vijeća dovedeni u pat poziciju, jer niti jedna od dvije najjače stranke nema većinsku potporu u Vijeću, što pod upitnik stavlja nastavak konstruktivnog rada. Kolega Enio Meštrović je, pak, ostao dosljedan svojim političkim idejama i štiti mišljenja svojih birača. Kao zaključak, rekao bih da nikoga ne krivim za pad rebalansa proračuna, no činjenica je da se neke promjene moraju učiniti kako bi se osigurao nastavak funkcioniranja Gradskog vijeća u ovakvom sastavu, zaključio je Lukić, dok je njegov stranački kolega i županijski zastupnik Ivica Pintur kazao kako se sve važne društveno – političke odluke trebaju raspraviti iz svih kutova, te ako je potrebno o njima odlučiti putem referenduma, kao obliku izravne i neposredne demokracije.
– Sama inicijativa "Zaštitimo hrvatsku kunu" proizašla je iz našeg stava kako Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu. U nizu je zemalja nakon uvođenja eura došlo do inflacije i pada platežne moći, što bi naš već narušeni standard dodatno opteretilo. Ulazak u eurozonu nije obveza članica Europske unije, te se može odgoditi za neka bolja ekonomska vremena. HNB bi prelaskom na euro prestao biti centrom monetarne politike u Hrvatskoj, što bi narušilo naš suverenitet i neovisnost unutar EU, rezimirao je Pintur.