Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KVALIFIKACIJE ZA EP Marčinković poveo Mršićeve trupe u novu pobjedu

30.11.2020. 11:49


Sve je više manje bilo riješeno do poluvremena. Hrvatski košarkaški reprezentativci su do »velikog odmora« imali 17 koševa razlike i nisu imali nikakvih problema sačuvati tu prednost do kraja utakmice. Mršićevi izabranike vodio je fantastični Zadranin Pavle Marčinković. Igrač Splita završio je utakmicu s gotovo 80 posto šuta. Za dvicu je gađao 2-3, za tricu 5-6, a pogodio je jedno od dva slobodna bacanja. Dvoboj je završio s 20 koševa, osam skokova, dvije osvojene lopte i jednom asistencijom. Nije izgubio niti jednu loptu i naravno igrao je odličnu obranu.
– Zaista smo se borili. Pronašli smo energiju nakon dvoboja s Turskom i uspjeli odigrati jako dobru utakmicu – rekao je Pavle Marčinković.
Željko Šakić je postigao 14 koševa, a junak dvoboja protiv Turske Miro Bilan došao je do double doublea (12 koševa, 10 skokova).


Na vrhu
Hrvatska je na vrhu skupine D s četiri pobjede iz isto toliko utakmica i mora se priznati da ova, možemo reći B Hrvatska, zaista pokazuje zavidan karakter i veliku borbenost na utakmicama.
– Mnogo su se fokusirali Šveđani na Bilana i bilo je dosta mjesta za nas ostale. Ali trener mi je dao priliku da igram i hvala mu na tome. Moj posao je bio da dam najbolje od sebe.
Švedska je doduše bolje ušla u utakmicu i nakon tri minute imala 8:3. Promašili su dosta toga hrvatski košarkaši u tom periodu, no onda je Marčinković povezao dvije trice, a Roko Leni Ukić dvije asistencije i vrlo brzo je Hrvatska došla do egala. Mnogo su Hrvati napravili s napadačkim skokovima, ali i dobrom obranom, a onda je Marčinković stavio i treću tricu, a priključili su mu se Šarić i Bilan i nakon prve dionice Mršićevi igrači su imali +6 (16:22). Trebalo je samo dvije minute igre u drugoj dionici da Hrvati prvi puta stignu do dvoznamenkaste razlike i naprave uvod u vrlo dobar period, koji je u konačnici i odlučio pobjednika. Vrlo dobru rolu je imao Ivan Ramljak, a par vrlo lijepih poteza napravio je i mladi Roko Prkačin. Šveđani su se posebno orijentirali na Miru Bilana, kojega su često udvajali, ali na kraju druge dionice Bilan se razigrao, a čim se vratio u igru i Marčinković je nastavio gdje je stao u prvoj dionici i do poluvremena je Hrvatska vodila s visokih 48:31.


Bez povratka
Možemo reći da su Šveđani odigrali vrlo dobro u početku treće četvrtine i u jednom trenutku stigli do -12, no trica Filipa Krušlina i zakucavanje Prkačina vratilo je Hrvatsku na visoku razliku. Nakon toga se intenzitet spustio. Igrali su Mršićevi igrači koliko je bilo potrebno da dobiju utakmicu. Početkom posljednje dionice opet su otišli blizu 20 razlike, ali malo po malo su Šveđani stiskali i dvije i pol minute prije kraja stigli na samo -10 (70:80), ali tada je Dominik Mavra asistirao, a Marčinković zabio novu tricu i riješio pitanje pobjednika.
– Nije ovo bila lagana utakmica za nas – istaknuo je trener Hrvatske i Zadra Veljko Mršić, dodavši:
– Trebali smo naći energiju nakon teškog dvoboja protiv Turske koji se odigrao prije dva dana. No, bili smo izuzetno motivirani, u prvom dijelu smo odigrali jako dobru obranu i stekli visoku razliku. Kasnije smo malo pali, ali nismo dopustili Šveđanima da nam se približe. Sada smo na 4:0 i samo smo malo udaljeni od prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini i to nam mnogo znači nakon.
 




ŠVEDSKA 72
HRVATSKA 87


(16:22, 15:26, 22:20, 19:19)
ISTANBUL – Sinan Erdem Arena. Bez gledatelja.
ŠVEDSKA: Andersonn 22, Czerapowicz 14, Massamba 4, Ramstedt 14, Ronnquist, Borg 2, Dawit 2, Gutenius, Lindquist 5, Lofberg 7, Pantzar 1, Schuberg 1. Trener: Hugo Lopez Munoz.
HRVATSKA: Bilan 12, Krušlin 9, Marčinković 20, Mavra, Šakić 14, Drežnjak 4, Marić, Prkačin 8, Ramljak 4, Rogić 8, Ukić 5, Vranković 3. Trener: Veljko Mršić.