»Jaslice, Križ, Euharistija - tri čuda ljubavi - i danas stoje pred nama kao poziv«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»Udruga kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić (1879.-1889.)«
Autor: 
Marija Kozulić je zapisala: »Jaslice, Križ, Euharistija - tri čuda ljubavi.« Ta tri čuda ljubavi i danas stoje pred nama kao poziv da i mi budemo čuda ljubavi. Tu čudesnost ljubavi više od stotinu godina pronosi i Družba čija je utemeljiteljica Marija Krucifksa Kozulić, poručio je fra Bojan Rizvan
Ines GRBIĆ
Predstavljači

Knjigu »Udruga kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić (1879.-1889.)« autorice s. Dobroslave Mlakić predstavili su dr. Zdenko Dundović, dr. s. Marijana Mohorić, SCJ i fra Bojan Rizvan, OFM, 26. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru.

«Da zablistamo svetošću života«

Knjiga izlazi kao prvi dio u nizu Izvori Družbe sestara Presvetog srca Isusova koja je prošla kroz burna društvena i crkvena razdoblja u povijesti. Cilj knjige je ukazati na izvornu karizmu, identitet i duhovnost autohtone hrvatske zajednice Družbe Presvetog Srca Isusova nastale u Rijeci čija je utemeljiteljica Marija Krucifiksa Kozulić.
- Marija Kozulić je veći dio života djelovala kao aktivna katolička laikinja, franjevačka trećoredica, a u drugom razdoblju života postaje redovnica i utemeljiteljica Družbe. Cijeli život žrtvovala je za općeljudski i vjerski odgoj i obrazovanje djece i mladeži, osobito siromašne. Knjiga otkriva početke Družbe, vodi na izvore i omogućava da upoznamo vrijeme, okolnosti i duh utemeljiteljice, znamenite žene hrvatskog naroda, rekla je autorica knjige s. Dobroslava Mlakić, vrhovna predstojnica te Družbe, istaknuvši da koncilski poziv na izvore »poziva na prilagođenu obnovu redovničkog života, obnovu duha redovništva, vjernost Bogu, Crkvi, vlastitoj karizmi i potrebama ljudi našeg vremena u stalnom slušanju Duha Svetoga.
- Želimo se vraćati na izvore početaka Družbe jer nas oni podsjećaju na nadahnuće koje nije ljudsko, nego Božje, poručila je provincijalka Mlakić.
S. Mlakić je puno istraživala u brojnim arhivima u Italiji, Rijeci i drugdje i prikupljala dokumentaciju. Knjiga je pisana na temelju dostupne, originalne arhivske građe i pravne dokumentacije, korespondencije obitelji Kozulić i korespondencije Marije Kozulić i njenih duhovnika. Marija je uzor svim članovima društva koji žele pronositi evanđelje kako nesebično raditi za Kraljevstvo Božje, rekla je s. Mlakić. Potaknuvši na molitvu da Kozulić čim prije bude uzdignuta na čast oltara, zamolila je njen zagovor »da više surađujemo s milošću Božjom i zablistamo svetošću života«.

Proces proglašenja blaženom Marije Kozulić

Dr. Zdenko Dundović zahvalio je toj Družbi što je prihvatila duhovni, pastoralni i intelektualni angažman u Zadarskoj nadbiskupiji.
- U tijeku je proces proglašenja blaženom Marije Kozulić, što hrvatski narod potiče na promišljanje vlastitih kršćanskih korijena u bremenitom vremenu. Utemeljenju Družbe uvelike su doprinijeli i kapucini koji su Crkvu kroz stoljeća obogatili mnogim svetim osobama, poput sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je dio života, četiri godine proveo u Zadru, u kapucinskom hospiciju uz crkvu Gospe od Zdravlja. Na Trgu tri bunara pokraj te crkve nekad je bilo sirotište kapucina kojeg su kasnije preuzele redovnice franjevke do Drugog svjetskog rata« rekao je dr. Dundović.
- Knjiga je plod rada na izvornim arhivskim dokumentima koji se tiču korijena nastanka Družbe Presvetog Srca Isusova. Knjiga donosi povijesne činjenice, ali i društveno-političke i religijske okolnosti 19./20. st. Autorica je vješto povezala uzročno-posljedične odnose liberalnih i antiklerikalnih pokreta i ideologija u tom razdoblju te laičke pobožne udruge i udruženja. U krilu laičke udruge koja se zvala Pobožna udruga kćeri Presvetog Srca Isusova u Trstu aktivno je sudjelovala i Marija Krucifiksa, rekao je predstavljač, istaknuvši da je 19. st. obilježeno razvojem pobožnosti Presvetom Srcu Isusovom putem laičkih udruga i crkvenih zajednica u to vrijeme. Bl. papa Pio IX. je 1856. g. odredio da se blagdan Presvetog Srca Isusova slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Pobožnost Srcu Isusovom nastaje u vrijeme srednjovjekovnih mistika, a autorica Mlakić u knjizi prikazuje povijesni razvoj te pobožnosti.

Istančani duh u traženju istine

- Cilj knjige je da duhovne kćeri dobiju što vjerniju sliku o izvornoj karizmi i duhovnosti Družbe i da šira javnost upozna što ti dokumenti donose. Marija je evanđelje pretočila u djelo u okviru franjevačke duhovnosti čiji su postulati ispravno vrednovanje rada, ljubav prema siromasima, iskreno bratstvo i poticaj na mir. Te je vrijednosti Kozulić utjelovila na laičkoj i redovničkoj razini. Njen cilj uvijek je bio u suglasju s temeljnim pozivom Krista, a to je dobrobit i spasenje čovjekove duše, što odzvanja u svim poticajima Kozulić« rekao je dr. Dundović, istaknuvši da je Kozulić kroz cijeli život vodilo geslo: »Služit ću Gospodinu dovijeka u siromasima«. Imala je istančani duh u traženju istine.
- Iz njenog pastoralnog, humanitarnog i intelektualnog djelovanja u Trstu nitko nije bio izdvojen. Razmjena pisama s članovima obitelji svjedoči važnost obiteljskog okrilja u formaciji Kozulić. Oslonci u njenom životu su na Boga Oca, na zemaljskog oca i na slobodnu volju, rekao je don Zdenko, istaknuvši da je Marijin otac, kapetan duge plovidbe, imao veliko iskustvo vjere. Poučena iskustvom vjere u obitelji, mogla je doprinijeti kasnijem kršćanskom odgoju djevojaka. Inzistirala je na euharistijskom životu, misi kao središtu života i molitvi, rekao je dr. Dundović, poručivši da je Kozulić pokazala kako se za biti svetim treba vraćati izvoru, Kristu koji je rekao: »Bez mene ne možete ništa učiniti«.
U izlaganju ‘Katehetska karakterizacija djelovanja Službenice Božje Marije Kozulić u Trstu (1879. – 1889.), dr. Marijana Mohorić opisala je desetljeće bremenitog laičkog djelovanja Kozulić s katehetskog gledišta.
- Žarište plodonosnog djelovanja Pobožne udruge i Marije Kozulić je kateheza u znaku milosrđa koja potvrđuje Marijino osobno iskustvo Božje ljubavi. Kozulić je pripadnost Udruzi, osobito od posvete prvih zaručnica (Trst, 25. 11. 1879.) tumačila kao najveću sreću koju je zadobila po milosrđu Božjem« rekla je dr. Mohorić dodajući kako je vrhunac osobnog odgovora Kozulić na Božju milosrdnu ljubav period nakon Trsta.
- Godine 1888. počeo je proces njene dublje osobne preobrazbe. Sredinom lipnja 1889. g. Marija je javila roditeljima da je odlučila napustiti Trst. Nakon tršćanskog desetljeća Kozulić, u njenom životu do izražaja su došla dva duhovna djela milosrđa koja su je oblikovala: uvredu oprostiti i nepravdu strpljivo podnositi, rekla je dr. Mohorić.

Duhovni rast u teškim povijesnim okolnostima

Fra Bojan Rizvan rekao je da su izvori Družbe sestara Presvetog Srca Isusova neodvojivi od franjevačke karizme i pobožnosti Srcu Isusovu.
- Izvori su bitni za definiranje ciljeva i oblikovanje zrelih odluka u poslušnosti Duhu Božjemu, a jako su važni za jasnoću poslanja u življenju evanđeoske radosti. Bez jasnoće svojih izvora čovjek se lako pogubi, izgubi snagu i razložnost služenja, izblijedi i splasne poletnost predanja. Zato Crkva poziva redovničke zajednice da se vrate na svoje izvore, istaknuo je Rizvan, upozorivši kako »zanemarujući vlastite izvore možemo postati tmurni pripovjedači o evanđelju, a ne autentični nasljedovatelji Kristovog puta«.
I »Knjiga govori o povijesnim tragovima Družbe, a može biti i polazište za osvježene korake u nasljedovanju Krista. Naša prvotna briga nije u čuvanju nekih struktura, nego u vjernosti nadahnućima Duha Svetoga. Duhovnost izgrađuje naš ispravan stav prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zato ljude svetoga traga u životu ne možemo razumjeti bez njihove povijesti. Povijest i okolnosti u kojima su živjeli objavljuju i snagu njihovog zajedništva s Bogom. Tako je i u životu Marije Kozulić. Knjiga prati njen duhovni rast u teškim povijesnim okolnostima« rekao je fra Bojan.
Fra Bojan je naglasio da je Marija Kozulić zapisala: »Jaslice, Križ, Euharistija - tri čuda ljubavi.«
- Ta tri čuda ljubavi i danas stoje pred nama kao poziv da i mi budemo čuda ljubavi. Tu čudesnost ljubavi više od stotinu godina pronosi i Družba čija je utemeljiteljica Marija Krucifksa Kozulić, poručio je fra Bojan Rizvan.
Na predstavljanju je bio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je uputio prigodnu riječ. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor mladih Župe sv. Ante Padovanskog sa Smiljevca u Zadru. Događaj je organizirao Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)