Kratki uroni u svijest običnih ljudi, njihovih zebnji, boli, bjesova i ushićenja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Velika drama odigrala »Mikrofikcije« francuskog autora Régisa Jauffreta
Autor: 
U mahnitom ritmu pred očima se defiliraju varijacije na temu svakodnevne drame postojanja, života uz sam rub ponora; nehajne koliko i okrutne skice međuljudskog nasilja i samoće, društva spektakla i pojedinačnih psihoza, razgolićenih do kosti i izvrnutih u komediju očaja
Filip BRALA
‘Mikrofikcije’ su predstava apokaliptičnih pripovjednih sprintova

U povodu Nagrade Grada Zadra za zapažene uspjehe u području kulture i doprinose razvoju kazališne umjetnosti i pedagoškog rada, Drama plus premijerno je izvela dvije premijere iz četvrtog kazališnog programa pod nazivom »U svijetu bez iluzija čovjek je stranac«
Polaznici Male drame odigrali su koreodramu »Zvjezdano dijete«, a polaznici Velike drame predstavu »Mikrofikcije«, francuskog autora Régisa Jauffreta.
»Mikrofikcije« su predstava apokaliptičnih pripovjednih sprintova: kratkih urona u svijest običnih ljudi, njihovih zebnji, boli, bjesova, ushićenja, manija, delirija. U mahnitom ritmu pred očima se defiliraju varijacije na temu svakodnevne drame postojanja, života uz sam rub ponora; nehajne koliko i okrutne skice međuljudskog nasilja i samoće, društva spektakla i pojedinačnih psihoza, razgolićenih do kosti i izvrnutih u komediju očaja.
Polaznici Velike drame publici su se direktno obraćali.

Raskomadana Talija

- Netko je preko noći odredio da se isprazne gledališta i naredio da se zatvore ona mjesta gdje smo živjeli, gdje smo se okupljali (svi zajedno) liječili svoje boli te slušali, u daljini, onaj posljednji skriveni mali prigušeni glas istine. Netko je, a vi ćete nam pomoći otkriti tko? Taj netko je zabranio i prekinuo sve naše snove, naše ideje i naša djela samo da bi nas zaštitio od nevidljivog neprijatelja te je u tu svrhu silovao, a zatim sa sjekirom do neprepoznatljivosti raskomadao Taliju. Mi smo u tom ratu nastradali i ostali razdvojeni, sami. U odgodi odrastanja mi smo se kriomice, isto kao i naši preci, nalazili u katakombama i nismo odustali. Borili smo se u krtičnjaku i tražili istinu, mučili smo se i bezuvjetno davali da bismo jednom, a braće i sestro, to je upravo došlo danas, stali ispred nevidljivog neprijatelja i napokon pronašli istinu. Sada, kada smo tu, jedni ispred drugih, vrijeme je da oživimo našu božicu i sve ostale mrtve bogove ovoga hrama i zaboravimo mrtvačko kazalište koje više ne postoji. Vrijeme je da se napokon susretnemo i progovorimo istinu koja nam je bila zabranjena, da skinemo zaštitne maske, da napokon otkrijemo svoja prava lica i budemo spremni izboriti se i predati istini na ovom višetisućljetnom odru, jedan je od monologa iz predstave.

Igrali polaznici

U predstavi su igrali polaznici »Velike drame«: Vito Sikirić, Tomislav Šango, Tonka Klarin, Tonka Bušić, Matej Mitraković, Ana Antunović, Tijana Mandić, Nika Radetić, Anuška Priska Klapan, Donat Zausnigg, Ecija Tudorović, Gabrijela Šuljić, Iris Vicić, Lucija Jović i Luna Mikulec.
Redatelj i dramaturg je Vinko Radovčić koji je i odabrao glazbu, za scenografiju je zaslužan Luka Lang, oblikovatelj svjetla je Frane Papić, a tona Mate Petričević, dok je kreativni producent Domagoj Lindinger.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)