Tradicionalno okupljalište planinara i alpinista, pustolova i znanstvenika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Starigrad nije samo ugodno ljetovalište
Autor: 
NP Paklenica je idealna destinacija za ljubitelje hodanja i planinarenja. Na samom ulazu u kanjon Velike Paklenice su impozantne litice - san svakog penjača i alpinista. Brzaci gornjeg toka rijeke Zrmanje idealno su mjesto za nezaboravan rafting i kanuing, dok će mnoge privući splet biciklističkih staza...
TZ Starigrad
Poklonike kretanja na dva kotača privlači splet biciklističkih staza

Starigrad-Paklenica, središte Pakleničke rivijere nastalo na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma, danas je turističko mjesto s nešto više od tisuću stanovnika koji su svoj tradicionalni način života na obroncima Velebita prije pola stoljeća zamijenili životom uz more.
Kako se ističe na stranicama Turističke zajednice općine Starigrad, zbog blizine i dostupnosti planine, posebice atraktivnog kanjona Velike Paklenice, Starigrad nije samo ugodno ljetovalište, već i tradicionalno okupljalište planinara i alpinista, pustolova i znanstvenika te svih ljubitelja prirode koji dolaze uživati u ljepotama Paklenice i Velebita.

Atraktivni lokaliteti

NP Paklenica je idealna destinacija za ljubitelje hodanja i planinarenja. Na samom ulazu u kanjon Velike Paklenice su impozantne litice - san svakog penjača i alpinista. Brzaci gornjeg toka rijeke Zrmanje idealno su mjesto za nezaboravan rafting i kanuing, dok će poklonike kretanja na dva kotača privući splet biciklističkih staza. Krško podzemlje obiluje prekrasnim špiljama od kojih je u neposrednoj blizini moguće posjetiti čak tri - Manitu peć, Modrić špilju i Cerovačke pećine.
Nacionalni park Paklenica raspolaže s preko 150 km uređenih planinarskih puteva i staza, od onih turističkih, laganih, pa sve do najzahtjevnijih koji vode do najviših vrhova Velebita (Vaganski vrh 1.758 m, Sveto brdo 1.753 m).
I na širem području Parka prirode Velebit cijeli je niz atraktivnih lokaliteta do kojih vode uređene poučne staze (Mirila, Terezijana, Premužićeva staza). Planinarske karte moguće je nabaviti na svim info punktovima Rivijere Paklenica.
Nacionalni park Paklenica jedno je od najpoznatijih penjačkih odredišta u Europi. Okomite litice Velike Paklenice, visoke preko 400 m, nalaze se na samom ulazu u Park i tek su 2 km udaljene od mora. Zbog toga je Paklenica omiljena i penjačima s obiteljima.
U Upravi Parka te na ulaznoj recepciji moguće je nabaviti stručne penjačke vodiče.

Geomorfološki spomenici prirode

Sazdana od krša, planina Velebit obiluje špiljama. Preporuča se svakako posjetiti špilju Manita peć u NP Paklenica te Cerovačke pećine u blizini gradića Gračac, obje zaštićeni geomorfološki spomenici prirode i uređene za turistički obilazak. Postoje i druge špilje dostupne posjetiteljima, atraktivne zbog raznolikosti oblika i bogatstva sigastih ukrasa i drugih spiljskih tvorevina.
Osim toga, sedam od ukupno 11 filmova iz serijala o Winnetouu, legendarnim pustolovinama indijanskog poglavice, snimano je u neposrednoj blizini Starigrada-Paklenice koji je tijekom godina postao omiljeno odredište zaljubljenika u romane Karla Maya i filmove o Winnetouu, a prekrasna mjesta snimanja su i danas sačuvana u svoj svojoj ljepoti.
Za mjesta snimanja filmova Karla Maya u Hrvatskoj korištena su neka od najljepših prirodnih područja, nacionalnih parkova i parkova prirode, a njihov obilazak predstavlja nezaboravan doživljaj.
Šetnja planinskim stazama Paklenice, fotosafari na obroncima Velebita, vožnje smaragdno-zelenim tokom rijeke Zrmanje (Rio Pecos), zadivljujući pogled s Pariževačke glavice (Pueblo Platou), raskošna ljepota Plitvičkih jezera (Silber See), pršteći slapovi rijeke Krke - samo su dio doživljaja obilaska filmskih lokacija u Hrvatskoj.

Tragovima Winnetoua

Za samostalan obilazak filmskih lokacija na raspolaganju je turistička karta dostupna u info centrima Starigrada-Paklenice.
Organizirani obilasci filmskih lokacija skrojeni po željama mogući su na upit kod turističkih agencija ili u sklopu organiziranih izleta iz Starigrada-Paklenice, poput izleta brodom na Zrmanju ili Velebit foto safari izleta.
Putovanje tragovima Winnetoua svakako treba upotpuniti posjetom spomen prostoru sa stalnom izložbom u Starigradu-Paklenici. Izložba je postavljena u originalnom ambijentu starog dijela Bluesun hotela Alan u Starigradu-Paklenici (motel Paklenica). U tom je prostoru boravila filmska ekipa za vrijeme snimanja te je moguće, uz brojne filmske rekvizite, fotografije i ostali dokumentarni materijal, razgledati i autentične sobe iz tog vremena.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)