Vožnja po Majstorskoj cesti ostavlja bez daha, kao i uspon na Tulove grede

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Jasenice sve traženija turistička destinacija u posezoni
Primarni cilj u 2022. godini nam je veće ulaganje u promociju te održavanje sportskih utrka s posebnim naglaskom na biciklističke utrke. Područje Općine Jasenice je jedno od najljepših područja u Zadarskoj županiji za sve ljubitelje biciklizma. Vožnja po Majstorskoj cesti ostavlja bez daha, kao i uspon na Tulove grede, kazala je Matek
TZO Jasenice
Tulove grede jedan od turističkih aduta TZO-a Jasenice

Ovu su se i prošlu turističku sezonu naselja i destinacije udaljene od većih gradskih središta pokazala kao pun pogodak za istinski odmor i opuštanje od stresa svakodnevnice. Općina Jasenice jedna je od takvih destinacija. Sastoji se od tri naselja Maslenice, Rovanjske i Zatona Obrovačkog te malog zaseoka Modrič. Zahvaljujući neposrednoj blizini autoceste Zagreb - Split, Zračne luke Zadar te neposrednoj blizini dvaju impozantnih mostova koji premošćuju Novsko ždrilo, kao i kvalitetnom smještaju i zanimljivim manifestacijama, ovo turističko mjesto postaje sve traženija turistička destinacija.

Izvrsna sezona unatoč koroni

Stoga smo kontaktirali Petru Matek, direktoricu TZO-a Jasenice, koja nam je dala sveobuhvatnu sliku o proteku, ne samo ljetnog dijela turističke sezone, već i posezone.
- U Općini Jasenice u prvih 10 mjeseci 2021. godine ostvareno je 153.030 turističkih noćenja, te 13.804 dolazaka. U odnosu na prošlu godinu, u predmetnom je razdoblju zabilježen porast od 21,56 posto u noćenjima te 40,23 posto u dolascima. S obzirom na slab buking tijekom predsezone rezultati su nas sve zatekli i iznad svih su očekivanja, kazala je Matek i dodala kako je u objektima u domaćinstvu, odnosno u privatnom smještaju u prvih deset mjeseci 2021. godine zabilježeno 80.976 noćenja i 10.528 dolazaka.
- U odnosu na rekordnu 2019. godinu u privatnom smještaju zabilježen je pad u noćenjima od 17,69 posto i u dolascima 19,49 posto. Struktura gostiju je ostala ista, i dalje nam najviše gostiju dolazi iz Njemačke, zatim Poljske, Češke, Hrvatske, Slovenije, istaknula je Matek.

Rekreacija i prekrasan krajolik

Što se tiče manifestacija koje su planirane u Programu za ljeto 2021. godine, radi nepovoljne epidemiološke situacije velik dio događanja je otkazan.
- Održane su predstave za djecu u Rovanjskoj i Maslenici, košarkaški turnir i predstava Knezova posedarskih u Jasenicama. S obzirom da smo mi destinacija idealna za outdoor događanja velika nam je čast bila biti domaćinom sportskog događanja ‘’Zrmanja triple challenge Maslenica 2021’’ u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. Navedeni događaj kao spoj sporta i turističkih ljepota Jasenica imao je za cilj potaknuti građane na bavljenje rekreativnim sportom i istovremeno uživanje u prekrasnom krajoliku kanjona rijeke Zrmanje. Plan nam je nastaviti sa održavanjem ovog sportskog natjecanja te samim time pokušati utjecati na produljenje sezone u Jasenicama, objasnila je Matek.
Jasenice obiluju prirodnim ljepotama kao što su Tulove grede, Majstorska cesta, Modrič špilja i kanjon rijeke Zrmanje, koje nažalost zbog nedostatnih financijskih sredstava turističke zajednice, nažalost, često ostanu nedovoljno promovirane.
- Primarni cilj u 2022. godini nam je veće ulaganje u promociju te održavanje sportskih utrka s posebnim naglaskom na biciklističke utrke. Područje Općine Jasenice je jedno od najljepših područja u Zadarskoj županiji za sve ljubitelje biciklizma. Vožnja po Majstorskoj cesti ostavlja bez daha, kao i uspon na Tulove grede. Majstorska cesta je najljepša planinska cesta u Hrvatskoj s koje se pružaju spektakularni vidici na vrhove Velebita, zadarsko zaleđe i more. Izgrađena je u 19. stoljeću. Ukupno je duga 41 km i prva je spojila sjever i jug Hrvatske, kazala je Matek.

Posezona iznad očekivanja

Posezona je i u Jasenicama, kao i u većem dijelu županije, prošla bolje od svih očekivanja. U rujnu je tako na području TZO-a Jasenice ostvaren veći broj noćenja nego u rekordnoj 2019. godini.
- Zabilježeno je 16.463 noćenja, tj. 1,8 posto više u odnosu na 2019. godini. Ono što turiste privlači u našu destinaciju tijekom posezone je mogućnost planinarenja, šetnje i vožnje bicikla gdje nam u korist idu i povoljne vremenske prilike te blage zime. Također, posjet Modrič špilji moguć je tijekom cijele godine s obzirom da je tijekom cijele godine temperatura u špilji ugodnih 16 do 17°C. Većina restorana nažalost zatvori u zimskim mjesecima pa smo i u tom segmentu malo ograničeni. Jedan restoran u Maslenici radi cijelu godinu te se nadamo da će i drugi slijediti primjer jer gosti koji dođu vole probati lokalnu kuhinju, kazala je Matek.

Planovi i ideje

U TZO-u Jasenice već se pripremaju za sljedeću sezonu, za koju se nadaju kako će proteći uz što manje epidemioloških problema i ograničenja.
- Što se tiče projekata za sljedeću sezonu planiramo aplicirati na natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ‘’Tri mora’’ u suradnji s Općinom Jasenice u dijelu nabavke opreme za manifestacije. Također nam je plan izrada novih brošura i letaka, obnova i postavljanje nove smeđe signalizacije te u suradnji s jedinicom lokalne samouprave briga o čistoći i uređenju plaža. S obzirom da velik dio manifestacija nije održan u 2021. godini nadamo se da će se epidemiološka situacija u 2022. godini poboljšati te da ćemo uspjeti održati manifestacije s naglaskom na outdoor događanja kojima planiramo obogatiti pred i posezonu, objasnila je Matek i kao zaključak navela kako Općina Jasenice u suradnji s Klubom podvodnih aktivnosti Vodomar Duga Resa planira Eko akciju u 2022. godini.
- Navedenom akcijom planira se čišćenje podmorja Maslenice. Ciljevi projekta su doprinos zaštiti i očuvanju okoliša, stvaranju preduvjeta za održivi razvoj, poboljšanju kvalitete života i sigurnosti lokalnog stanovništva kao i posjetitelja koji dolaze na ovo područje, zaključila je Matek.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika EkoIluzija
Usta moja hvalite me. Predivan članak, samo nema nikakve veze sa 'direktericom' Matek. Nije li se u općini Jasenice promijenila vlast, gdje su 'novi' mladi ljudi više napravili ovo ljeto usred pandemije nego dotična Matek sa svojim HDZom u dva mandata tj. u zadnjih 7-8 god.???? Možda da je pisala o 'SVIM' (bez sadržaja,op.a.) ljetnim sadržajima 2019.,2018.,2017., 2016...koje nije organizirala. Smijurija....plaćen članak pretpostavljam.