Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bura staje na granicama Zadarske županije!

Autor: Ivan Stagličić

29.12.2008. 23:00
Bura staje na granicama Zadarske županije!

Foto: Adam VIDAS



Tribanj Krušćica, Tribanj Šibuljina Običaji, Lisarica, sva ta naselja i okolne uvale uživaju u zimskom lijepom danu, a to najviše koriste vlasnici brodica i ribari koji su se bez straha odvažili izaći na more što govori da ne očekuju iznenadne nalete vjetra. A onda u Sv. Mariji Magdaleni – iznenađenje
Višednevna bura koja je, prema izvješćima, dosezala na nekim dijelovima nama bliske obale i olujne udare, pomalo se smiruje, ali još nije u potpunosti prestala. Dok na pojedinim cestama koje vode do zadarskoga područja još vrijede ograničenja u kretanju prve, a ponegdje i druge skupine vozila, htjeli smo na licu mjesta vidjeti što se zbiva i kako to zapravo izgleda. Stoga je naše odredište iskonski burin zavičaj, područje Podvelebitskoga kanala, gdje bura, što se kaže, ruča i večera.
Put do Sv. Marije Magdalene
Kako je tijekom noći sve do čvora Maslenica bio zatvoren promet autocestom, pomalo zbunjujuće djeluje prizor Novigradskoga mora mirnog poput jezera, bez tipičnih kresta koje stvaraju udari vjetra što se spušta s velebitskih padina. No očito je tako, što još više dolazi do izražaja u Rovanjskoj gdje je uvala potpuno mirna, tek tu i tamo prošarana ponekom vruljom što izbija iz podmorja.
Ali, ima znakova da je ovakav razvoj situacije uslijedio tek nedavno. Lokva na kamenitoj obali nasuprot Rovanjskoj, na putu prema rtu Baljenica, zaleđena je debelim slojem leda, što provjeravamo bacajući kamenje na njegovu čvrstu površinu, izbrazdanu u smjeru puhanja bure koja je izgleda prestala tek maloprije.
To se vidi i vožnjom kroz podvelebitska mjesta, posebice ona manja u kojima je teško vidjeti ili sresti mještane zabavljene svakodnevnim radom ili tek slučajne prolaznike. Nešto je veća živost samo u Starigradu-Paklenici, no dalje prema sjeveru, prođe tek poneki automobil, dok su ljudi radije u sigurnostima svojih kuća, iako ni tu nema bure, naprotiv vrijeme je i više nego ugodno uz lagani povjetarac iz sjeverozapadnoga smjera.
Stoga nam nema druge nego se zaputiti prema u ovo doba godine jednom od najčešće spominjanih mjesta Podvelebitskoga kanala, do Sv. Marije Magdalene, mjesta koje je osobito i po još nečemu jer njime, upravo kroz njega, prolazi županijska granica. Tako je jedna polovica nevelikog naselja od tridesetak stanovnika u Zadarskoj, a druga u Liško-senjskoj županiji, što se, između ostalog, iskazuje i na telefonskim brojevima pa susjedne kuće imaju različite pozivne brojeve, premda ih dijeli tek nekoliko metara udaljenosti.
Bura se obara na more s velebitskih vrleti
Tribanj Krušćica, Tribanj Šibuljina Običaji, Lisarica, sva ta naselja i okolne uvale uživaju u zimskom lijepom danu, a to najviše koriste vlasnici brodica i ribari koji su se bez straha odvažili izaći na more što govori da ne očekuju iznenadne nalete vjetra.
A onda u Sv. Mariji Magdaleni – iznenađenje. Tek što se zaokrene u uvalu koju dijeli županijska granica, započnu udari dobro nam poznatog vjetra koji se obara na more s velebitskih vrleti.
Teško se ne prisjetiti riječi Jure Vukića, vlasnika jednog od dva ugostiteljska objekta u Sv. Mariji Magdaleni koji nam je pred par godina kazao kako su obavijesti o zbog vjetra neprohodnoj cesti često pretjerane pa i ono malo prometa, što se još odvija nekadašnjom “magistralom”, odustane od prolaska i eventualnog zadržavanja u njegovom mjestu. Ipak, ovaj put su prognostičari bili u pravu, bura počinje ili završava, ovisno s koje strane Jadrana gledate – upravo u Sv. Mariji Magdaleni, na samoj granici Zadarske županije.
No sad su oba lokala, i onaj s ličke i zadarske strane zatvorena.
– Nema vam ništa otvoreno sve do Karlobaga, kaže nam mještanka koju je naš dolazak ipak izmamio iz topline doma, a na pitanje o buri odgovara:
– Da kod nas puše, a evo tu malo dalje u Krušćici ništa. Tako vam je to kod nas, ovdje je bura najjača, kazala nam je ta mještanka.
A ima li slučajeva da bura i nije tako strašna, a cesta bude ipak zatvorena, pitamo dalje.
– Je, zna biti i toga, ali danas baš puše.
I tu je priči bio kraj, jer je mještanka ustrajala na svojoj anonimnosti pa smo pokušali pronaći nekoga raspoloženijeg za razgovor o buri općenito i životu u ovome malom mjestu između planine i mora, napose, no u čitavoj Sv. Mariji Magdaleni, u obje njene županije, nije bilo nikoga. Doduše s razlogom jer je bura puhala sve jače pa smo i mi odlučili otići.
No jedno je zato sigurno, bura je stala na samoj granici Zadarske županije.