GOSPODARSTVO 7.8 milijuna eura za sektor plavog rasta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar nositelj je tri velika projekta
Učinkovitost inovacija područja Mediterana u sektoru plavog rasta zaostaje za europskim prosjekom te joj nedostaje transnacionalna i transverzalna suradnja između raznih aktera tzv. quadruple helix u plavom rastu
Fabio ŠIMIĆEV
Projektima će se poticati inovacije u tradicionalnom sektoru Plavog rasta (ribarstvo i brodogradnja)

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar  jedan je od nositelja triju velikih EU projekata koji se realiziraju ove godine. Od siječnja ove godine, komora je počela provoditi projekt BLUE  BOOST, za koji je novac osiguran iz europskog fonda programa Interreg  Adrion, a u kojem ima ulogu vodećeg partnera. Cij je projekta BLUE  BOOST poticanje inovacijskog potencijala tradicionalnih i novih sektorskih klastera tzv. Plavog rasta u jadransko – jonskom području.

BLUE_BOOST za transnacionalnu i međusektorsku  suradnju

- U sklopu projekta, mreže partnera iz sedam pomorskih teritorija  ADRION-a usredotočit će se na transnacionalnu i međusektorsku suradnju i inovaciju pomorskih klastera kroz razmjenu znanja i pristup temeljen na zajednici. BLUE_BOOST će obuhvatiti provedbu Blue labs, radionica i hakatona te osigurati 315 tisuća eura za oko 35 malih projekata  (za Zadarsku županiju te su brojke 45 tisuća eura za oko pet projekata)  koji će se financirati projektnom Vaučer shemom plave inovacije, kako  bi se poticale i vodile inovacijske sposobnosti mikro, malih i srednjih poduzeća te start-up-ova tradicionalnih sektora Plavog rasta (ribarstvo i  brodogradnja) i novih (plave tehnologije, uključujući akvakulturu, zelenu brodogradnju, robotiku, nove materijale itd) u jadransko – jonskom  području. BLUE_BOOST će u konačnici podržati Transnacionalnu strategiju umrežavanja inovacija i Zajednički akcijski plan za dugoročnu kapitalizaciju rezultata projekta za pomorske klastere u sedam projekata  uključenih jadransko – jonskih područja i šire. Projekt se financira u okviru Programa ADRION-a INTERREG, a razdoblje provedbe je od 1. siječnja 2018. do 31. listopada 2019. godine. Prvi partnerski sastanak projekta te sastanak Upravnog odbora zakazani su za 23. i 24. travnja 2018.  godine u Zadru, rekao nam je viši stručni suradnik HGK ŽK Zadar i voditelj projekata EU Dinko Basioli.

4helix+ usmjeren na poticanje i financiranje inovacija  unutar sektora Plavog rasta

Ukupni proračun projekta iznosi 1.5 milijuna eura, a sufinanciranje iz  fondova ERDF-a i IPA II: 1.3 milijuna eura.

Županijska komora Zadar od veljače ove godine počela je provoditi  projekt 4helix+, za koji je novac osiguran iz europskog fonda programa  Interreg Mediterranean, a u kojem je jedan od devet partnera, uz vodećega Regionalnu razvojnu agenciju regije Marche SVIM iz Italije.

Projekt 4helix+ (osnaživanje 4 spirale mediteranskih pomorskih klastera kroz pristup otvorena izvora/dijeljenja znanja te temeljen na zajednici u korist plavog rasta Mediterana) usmjeren je na poticanje i financiranje inovacija unutar sektora Plavog rasta u području Mediterana  (MED). Projekt namjerava poboljšati jaz između osam mediteranskih regionalnih pomorskih klastera s jedne strane i unutar njihove četiri spirale s druge strane. To se predviđa postići kroz pristup otvorena izvora, razmjene znanja i onaj temeljen na zajednici, što je rezultat suradnje s takozvanim "novim inovacijskim agentima" te kulturnim i kreativnim industrijama.

 - Projekt će unaprijediti transnacionalni proces inovacija u tzv. plavim  tradicionalnim i sektorima u nastajanju u osam regija MED, uspostavljanjem i organiziranjem kibernetskih prostora, boot camps, transnacionalnih brokerskih događaja, regionalnih informativnih dana i dodjelom  vaučera za inovacije. Projektni kibernetski prostor omogućit će spajanje  između plavih mikro, malih, srednjih te start-up poduzeća i "novih inovacijskih agenata" (fablabs, coworking prostori, kreativna čvorišta itd) te  kulturne i kreativne industrije (visokokvalificirana poduzeća, istraživačko – razvojna središta itd). Inovacijskom vaučer shemom dodijelit će se 480 tisuća eura za najmanje 48 projekata iz sektora Plavog gospodarstva. Svojom transnacionalnom partnerskom mrežom i ciljevima  projekt će doprinijeti relevantnim makroregionalnim strategijama Europske unije i inovacijskim politikama.

Projekt je ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, a financiran u sklopu  programa Interreg MED. Sufinanciranje iz fondova ERDF-a i IPA II iznosi  1.9 milijuna eura, a razdoblje provedbe mu je od 1. veljače 2018. do 31.  srpnja.

Treći projekt kojeg provodi zadarska komora je MISTRAL. Naime,  učinkovitost inovacija područja Mediterana u sektoru plavog rasta zaostaje za europskim prosjekom te joj nedostaje transnacionalna i transverzalna suradnja između raznih aktera tzv. quadruple helix u plavom rastu.

 Projekt MISTRAL za transnacionalno partnerstvo

 - Cilj je MISTRAL-a osnažiti transnacionalno partnerstvo sastavljeno  od osam zemalja (2 ministarstva, 8 regija, 5 klastera, 3 organizacije za istraživanje i tehnologiju i druge organizacije) kako bi znanje o moru i  održivu inovaciju učinili ključnim pokretačima plavog rasta te podržali  mediteranske klastere kako bi postali izvrsni posrednici znanja za rastuće plavo gospodarstvo. Cilj je također stvoriti i provesti održive razvojne putanje usklađene sa strategijama pametne specijalizacije mediteranskih regija, dodao je Dinko Basioli.

Basioli dodaje kako će Inovacijski servisni paket klasteriranja za sektore i operatere plavog rasta poboljšati inovacijske performanse barem 300  malih i srednjih poduzeća s najmanje 100 stručnjaka koji imaju koristi  od transnacionalnih aktivnosti i razmjenjuju programe izgradnje kapaciteta. MISTRAL ima ambiciju da se razvije kao šira vizija upravljanja  prema 2020. u sektoru plavog rasta. Ukupni proračun projekta iznosi 4.8  milijuna eura, a sufinanciranje iz fondova ERDF-a i IPA II, 4.1 milijuna  eura. Projekat će trajati 48 mjeseci, od 1. veljače 2018. do 31. siječnja  2022. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno