Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Za općinsku zgradu 9,1 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

30.01.2009. 23:00
Za općinsku zgradu 9,1 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević jučer su potpisali  Ugovor o zajedničkom financiranju potprojekta izgradnje zgrade Općinske prave Jasenice. Predmet Ugovora koji se zaključuje između Ministarstva i Općine je financiranje izvođenja radova potprojekta izgradnje zgrade Općinske uprave Jasenice koji se financira po programu Integralni razvoj lokalne zajednice EIB II, kao i reguliranje međusobnih odnosa u realizaciji tog projekta. Za taj potprojekt predviđena je vrijednost radova u iznosu od  9.1 milijuna kuna s PDV-om, odnosno 7,5 milijuna neto.   Ministarstvo će u zajedničkom financiranju sudjelovati u iznosu od 80 posto, odnosno s 7,3 milijuna kuna,  a Općina Jasenice s 20 posto, odnosno s 1,8 milijuna kuna.
– Nakon provedenog postupka javne nabave, a na osnovu Odluke o odabiru najpovoljnije ponude Općine Jasenice, za izvođenje radova je odabrana najpovoljnija ponuda zadarskih tvrtki Gortan Zadar d.o.o., i Vodoinstalacija d.o.o., rekao je načelnik Baričević dodajući kako je rok izvođenja radova 10 mjeseci od uvođenja tvrtki u posao, odnosno kraj ove i početak slijedeće godine.
Općinska zgrada površine od 1.000 metara četvornih osim općinskih ureda i podruma imat će i prostorije za potrebe kulturnih, sportskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Gradit će se u središtu naselja Maslenica koji obuhvaća prostor od zgrade osnovne škole i novog poštanskog ureda. Tu nije predviđena privatna gradnja već izgradnja društvenih objekata – općinske zgrade, sportske dvorane, dječjeg vrtića, i crkve. Vlada RH iz programa Europske investicijske banke EIB II za izgradnju crkve osigurala je 10 milijuna kuna a za izgradnju općinske zgrade 7,3  milijuna kuna. Dosadašnji općinski uredi smješteni su u zgradi predviđenoj za stomatološku i ambulantu opće prakse te apoteku.
– Općina je nekad bila simbol nerazvijenosti, a danas se ubrzano razvija. Nismo imali ni asfalt, ni vodu, a danas imamo obilježja male urbane sredine, istaknuo je  Baričević najavljujući pritom skorašnji početak izgradnje Vodospreme Maslenica, cjevovoda do Male vrulje, sanaciju odlagalište otpada “Dračevac” te asfaltiranje putova u nekoliko općinskih zaselaka.
Ministar Kalmeta je prije potpisivanja ugovora rekao kako mu je izuzetno drago, prepuno simbolike, što se taj sporazum potpisuje u općini u kojoj je prije tjedan dana obilježena 16. obljetnica Maslenice, vojne operacije u kojoj je oslobođeno i područje jaseničke općine što je omogućilo bolji život svih žitelja ovog podvelebitskog kraja.
– U općini Jasenicama dosad je napravljeno mnogo projekata, a na ovome nećemo stati, rekao je ministar Kalmeta i dodao da su sljedeći infrastrukturni projekti izgradnja privezišta, izgradnja športske dvorane i crkve.
Svečanost potpisivanja sporazuma u jaseničkoj Općinskoj vijećnici uveličao je zadarski župan Stipe Zrilić, predstojnik Državne uprave Damir Valčić, gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan, načelnici Posedarja i Starigrada Ivica Juričević i Krste Ramić i drugi.