Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZOSTALI VIJEĆNICI Kašnjenje pošte ili ne, Polačani će plaćati paušal 750 kn!

31.01.2019. 09:32
IZOSTALI VIJEĆNICI Kašnjenje pošte ili ne, Polačani će plaćati paušal 750 kn!


U Općini Polača postalo je već uobičajeno da se u posljednjih šest ili sedam mjeseci u zadnji trenutak ne održavaju zakazane sjednice Općinskog vijeća. Jedna o točaka dnevnog reda na sjednici Vijeća koja se trebala održati u utorak bila je i donošenje Odluke o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu, trebala se odrediti visina paušalnog poreza po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu.
Kako je visina paušalnog poreza u Općini Polača trebala biti 150 kuna po krevetu, visina će prema novom Zakonu o porezu na dohodak automatizmom iznositi 750 kuna po krevetu, odnosno čak 500 posto više.


Posljednji dan
– Prema Ministarstvu financija poslan je dopis u kojem su detaljno obrazloženi razlozi neodržavanja sjednice Općinskog vijeća te je od ministarstva zatraženo da nam se odobri naknadno donošenje Odluke o visini paušalnog poreza koji će iznositi 150 kuna, kazao je Ante Samardžija, općinski pročelnik.
Naime, danas, 31. siječnja 2019., posljednji je dan kada gradska ili općinska vijeća moraju donijeti odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu. A kako je u Republici Hrvatskoj ustrojeno ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova, Općina Polača zasad je jedina poznata koja u Lijepoj Našoj nije donijela odluku o visini paušalnog poreza za turističke iznajmljivače.
Naime, sedmero vijećnika vladajuće većine nisu u utorak uopće došli na sjednicu Općinskog vijeća. U zakazano vrijeme početka sjednice u Općinskoj vijećnici bili su tek Tomislav Prtenjača, načelnik, Žaklina Brkljača, administrativna referentica, te Ante Samardžija. Ispred vijećnice bilo je svih pet oporbenih vijećnika: Viktor Prtenjača, Ivica Marković, Matko Bobanović, Josip Kaštelanac i Ivica Kulaš.
– Sjednica Općinskog vijeća nije održana jer je nedostajalo svih sedmero vijećnika vladajuće većine – šestero s Liste grupe građana Tomislav Prtenjača te Ljubomir Marčić, vijećnik srpske nacionalne manjine. Nas petero oporbenih vijećnika ispred Vijećnice smo uzalud čekali dolazak vijećnika vladajuće većine, kazao je Viktor Prtenjača, bivši načelnik i aktualni predsjednik Kluba vijećnika HDZ-MODES-ASP AS-a.


Za kvorum potrebno 7 vijećnika
A kako polačko Vijeće ima 12 vijećnika i da su oporbenjaci kojim slučajem i ušli u vijećnicu sjednica se također ne bi održala, za kvorum i održavanje sjednice potrebno je sedam vijećnika.
– Nismo ušli u vijećnici jer nismo htjeli usmeno objašnjenje za neodržavanje sjednice već želimo da se shodno općinskom Statutu razlozi neodržavanja sjednice objasne pisanim putem, rekao je Viktor Prtenjača.
O razlozima neodržavanja sjednice kontaktirali smo Olivera Kulaša, predsjednika Općinskog vijeća.
– Razlog odgode redovite sjednice Općinskog vijeća je neshvatljivo kašnjenje pošte. Sve materijale smo iz pošte u Biogradu poslali proteklu srijedu, a vijećnici su je dobili tek unutar 24 sata prije zakazane sjednice. Volio bih da nam netko objasni petodnevni put pošte od Biograda do Polače, rekao je Kulaš istaknuvši pritom kako zbog kratkoće vremena poneki vijećnici nisu mogli zatražiti slobodan dan u tvrtkama u kojima rade.
Ovo je treće neodržavanje sjednice Općinskog vijeća Općine Polača u relativnom krakom vremenu.
– Iako smo materijale za sjednicu dobili niti 24 sata prije održavanja iste svih nas petero oporbenih vijećnika došlo je ispred vijećnice sa željom da na njoj i sudjelujemo, kazao je Viktor Prtenjača.




Komualni doprinos i komunalna naknada  
Njihova želja je bila, kaže Viktor Prtenjača, da i na ovoj sjednici prihvate konstruktivne, pozitivne i za općinske žitelje vrlo važne odluke.
– Očito je kako je među članovima nezavisne liste došlo do određenih razmimoilaženja u mišljenima, a to je i do sada utjecalo na to da se s odmakom vremena donose štetne odluke koje negativno utječu na život naših sumještana, tvrdi Viktor Prtenjača.
Na dnevnom redu neodržane sjednice trebalo su, između ostalog, biti odluke o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi, ali i odluka o prestanku rada Komunalnog poduzeća Polača d.o.o. te odluka o osnivanju Vlastitog pogona za obavljanje djelatnosti na području Općine Polača.
– Je li razlog neodržavanja sjednice gašenje komunalnog poduzeća i osnivanje vlastitog pogona te odlazak dijela djelatnika i voznog parka u biogradsku Bošanu, vrijeme će pokazati, zaključio je Vikor Prtenjača.