Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

I zadarskoj bolnici prijeti obustava lijekova

30.03.2012. 22:00
I zadarskoj bolnici prijeti obustava lijekova


Alarm je zazvonio, sljedeći tjedan idemo u Zagreb na sastanak, tražimo da se riješi ova ozbiljna situacija. Ono što u ovom trenutku veledrogerije traže od hrvatskim bolnica nemoguće je ispoštovati, jednostavno je neizvedivo, kaže dr. Nakić


Hrvatske veledrogerije od 1. travnja obustavit će ili smanjiti isporuku lijekova za 17 bolnica. Riječ je o stotinama milijuna kuna duga koji im bolnice nisu platile ni nakon 1.100 dana.
U prvom krugu obustave, jer proširenje liste blokiranih najavljeno je već za svibanj, bit će obustavljena isporuka lijekova zagrebačkom Sv. Duhu i bolnici Rockefellerovoj ulici, te osječkoj, čakovečkoj i varaždinskoj bolnici, ali i bolnicama u Novoj Gradiški, Puli, Dubrovniku i Šibeniku. Obustave lijekova, ukoliko se uskoro ne pronađe rješenje, neće bit pošteđena ni zadarska Opća bolnica, čiji ravnatelj dr. Dario Nakić potvrđuje da je i u Zadar stigla najava o obustavi ili smanjenju isporuke lijekova.
– Veledrogerije su bolnice obavijestile o novom režimu naplate. U obavijesti stoji da na plaćanje ne mogu čekati dulje od 365 dana. Više od toga da financijski ne mogu izdržati. Dugovanja su ogromna, hrvatske bolnice veledrogerijama zasigurno ne mogu plaćati u roku od godine dana, pa nam obustava lijekova svima “visi” na glavom, kaže dr. Nakić, ističući da je situacija ozbiljna, pa čak i alarmantna.
Sastanak s Udrugom poslodavaca u zdravstvu te predstavnicima Ministarstva zdravlja i HZZO-a najavljen je za četvrtak. Ukoliko se ne pronađe rješenje, veledrogerije će obustaviti ili smanjiti isporuku lijekova, što bi moglo dovesti do kolapsa zdravstvenog sustava.
– Alarm je zazvonio, sljedeći tjedan idemo u Zagreb na sastanak, tražimo da se riješi ova ozbiljna situacija. Ono što u ovom trenutku veledrogerije traže od hrvatskim bolnica nemoguće je ispoštovati, jednostavno je neizvedivo. Bolnice su ionako u minusu, a situacija će biti i gora jer je novom reformom predviđeno smanjivanje mjesečnih bolničkih limita, govori dr. Nakić, pojašnjavajući da zadarska Opća bolnicama dugovanja drogerijama podmiruje nakon godinu i pol dana, ranije od toga jednostavno nije moguće.
Iz prekida isporuke bit će isključeni lijekovi za dijalizu, trudnice i stanja u kojima je ugrožen život, ali se neće isporučivati potrošni materijal, što će utjecati na povećanje, ionako predugih lista čekanja. Količina lijekova u isporuci za bolnice ovisit će o iznosu koji je plaćen prethodni mjesec.
Ministarstvo zdravlja traži rješenje za novonastalu situaciju, koja bi mogla dovesti do kolapsa u zdravstvenom sustavu, i navodno se nada pomoći Ministarstva financija. Rasplet situacije očekuje se sljedećeg tjedna, točnije u četvrtak kada je najavljen sastanak u Ministarstvu zdravlja.