Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

KAŽNJENICI TRAŽE ZAŠTITU U pretrpanim zatvorima zavladao strah od korone

31.03.2020. 12:58


Unatoč uvedenim posebnim pravilima zaštite od koronavirusa i za zatvorski sustav prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, pritvorenici i zatvorenici realno nisu u mogućnosti dosljedno slijediti pooštrene mjere izbjegavanja međusobnih kontakata kakve vrijede za ostale građane u Hrvatskoj. Zatvori u Hrvatskoj već dugi niz godina imaju problema s prekapacitiranošću. Uobičajeno je da je u jednoj ćeliji više zatvorenika. I to nije nikakva novina, ali je okolnost koja posebno sada zabrinjava. Radi zaštite od zaraze prije više od dva tjedna zatvorenicima je privremeno zabranjeno korištenje pogodnosti izlaska na slobodne vikende, posjeti bliskih osoba, kao i upućivanje na rad u druge ustanove. Ministarstvo pravosuđa htjelo je na vrijeme spriječiti bilo kakvu mogućnost unosa zaraze u zatvore, računajući da se postojeći sustav kaznene izolacije na taj način najbolje može zaštititi. No, je li doista tako? U strahu da je zaraza već ušla u zatvore, proteklog tjedna u zatvoru na splitskim Bilicama izbila je svojevrsna pobuna, neočekivani štrajk glađu dvadesetak istražnih pritvorenika koji, za razliku od osuđenika, nisu procesuirani, odnosno pravomoćno osuđeni, a odlukom pojedinog suca istrage određena im je mjera zadržavanja u istražnom zatvoru bilo zbog opasnosti od bijega, ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na svjedoke. Već nekoliko dana pritvorenici odbijaju hranu, a sam ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković javno ih je pozvao da prekinu štrajk.


Štrajk glađu
Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su kako je razlog odbijanja hrane u splitskom zatvoru strah od koronavirusa. Pritvorenici zahtijevaju da ih zbog izvanrednih okolnosti puste kako bi bili sa svojim obiteljima. Netom što su uvedene mjere zabrane izlaska i posjeta, javno je reagirala i splitska odvjetnica Doris Košta upozoravajući da su pritvorenici diskriminirani jer nemaju iste mogućnosti da se zaštite, a formalno-pravno riječ je o osobama kojima se krivnja tek treba dokazati. Odvjetnica Košta uputila je otvoreno pismo ministru pravosuđa i Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa zahtijevajući da se zbog novonastale situacije pusti na privremenu slobodu sve pritvorenike u zemlji, upozoravajući da oni nemaju jednake uvjete za zaštitu od pandemije kao i drugi građani.
– Središnji krizni stožer i Vlada RH propisuju mjere postupanja i traže međusobno rastojanje od jednog metra, propisuju zabrane okupljanja većeg broja ljudi, dok suprotno tome unutar pritvorskih jedinica boravi velik broj osoba na koje se ne primjenjuje ni jedna od mjera koje traži i iza kojih stoji Stožer za obranu od epidemije bolesti COVID-19. Radi se o diskriminaciji pritvorenika, i to sve nauštrb zdravlja tih ljudi te njihova prava na osobni život – upozorila je u apelu odvjetnica Košta.
– Nijednom pritvoreniku nije osiguran minimum od tri četvorna metra podne površine, nemaju ni metar površine međusobnog razmaka, kao ni potrebne uvjete za održavanje osobne higijene. Pritvorenici imaju samo jedan termin tjedno u kojem mogu obaviti osobnu higijenu izvan ćelije, a što sve ukazuje na teško ugrožavanje njihova zdravlja – upozorila je Košta, pozivajući se na presudu Muršić protiv Hrvatske iz 2016. prema kojoj je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio da su tri metra četvorna ćelije normalni uzusi za jednog zatvorenika u prostoriji. Odvjetnica zaključuje da se nisu poduzele mjere zaštite zdravlja i života mnogobrojnih pritvorenika koji su po zakonima i ustavnim načelima nevine osobe jer nemaju pravomoćno donesene osuđujuće presude.


Dodatne restrikcije
Ministar Bošnjaković kazao je da je situacija pod kontrolom i da je posljednjih dana primjetan manji broj osoba koje dolaze u zatvor.
– Preporuke idu u tom smjeru da u zatvoru završe društveno opasni slučajevi, a na prekršajima će se raditi kad prođe kriza. Unutar sustava brine se o održavanju higijene i smanjivanju rizika – uvjerava ministar, smatrajući da pritvorenici i dalje trebaju ostati iza rešetaka.
– Netko ih je izvijestio da su istražni zatvorenici po Ustavu nevini i da ih treba pustiti van. Oni jesu nevini dok im se ne dokaže krivnja, ali prema zakonu, istragu moraju provesti izolirano – zaključio je ministar. Zbog novonastalih okolnosti ne odobravaju se pogodnosti osobnih kontakata s vanjskim svijetom, što uključuje pogodnosti dužih i češćih posjeta izlazaka, a obustavljene su do daljnjeg sve aktivnosti udruga civilnog društva sa zatvorskim sustavom, kao i rad zatvorenika izvan kaznene ustanove. Također, s ciljem smanjenja izvođenja zatvorenika na sud zatraženo je pojačano korištenje videolinka sa sudom i komunikacije na daljinu. Nema dvojbe da zatvorenici i pritvorenici dodatne restrikcije teško podnose pa im se radi ublažavanja možebitnih štetnih psiholoških posljedica omogućava duže i češće telefoniranje s obitelji, posebno s djecom, a uz podršku UNICEF-a osiguran je audio-video »posjet« zatvorenicima. U odnosu na prostorne mogućnosti dvorišta kaznene ustanove, zatvorenicima je omogućen češći boravak na svježem zraku, a dodatno su intenzivirane aktivnosti slobodnog vremena. Ministarstvo pravosuđa ističe da Uprava za zatvorski sustav redovito prati epidemiološke podatke. Odmah je započeto s pojačanim praćenjem zdravstvenog stanja zatvorenika te su poduzete mjere opreza – od pojačane higijene osoba i prostorija do dodatnog opskrbljivanja zaštitnom opremom i donošenja uputa o postupanju u slučajevima sumnje na zarazu:
– Svako kazneno tijelo odredilo je posebne prostorije za izolaciju osoba sa simptomima, dok se u okviru zatvorskog sustava pripremaju odgovarajući izolirani prostori većeg kapaciteta za smještaj zatvorenika u slučaju pojave epidemije – uvjeravaju iz Ministarstva. Prema zadnjim informacijama, pravosudni policajac iz splitskog zatvora ispao je pozitivan na koronavirus, a još je 19 njegovih kolega policajaca završilo u samoizolaciji.
 




Otvoreni zatvori


​Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Vijeću Europe obratile su se europske udruge za zaštitu ljudskih prava sa zahtjevom da se dio zatvorenika pusti iz zatvora, upozoravajući da su potencijalno leglo zaraze. Od pojave pandemije diljem svijeta se, osim privremenih otpuštanja na slobodu, bilježe i pobune zatvorenika. U zatvorima u Italiji došlo je i do nasilnih pobuna. U Njemačkoj je pušteno oko tisuću zatvorenika, uglavnom s lakšim kaznama. Jedan njemački zatvor je ispražnjen jer će se koristiti za prijem zaraženih građana i karantenu. Velika Britanija odlučila je pustiti zatvorenike kojima uskoro istječe kazna, kao i one starije od 70 godina. Slično će učiniti i Irska. Nakon što se u SAD-u zarazilo 29 osuđenika i 17 čuvara, zatvor u New Yorku pustio je osamdesetak zatvorenika na slobodu, a sličnim primjerima poveli su se i drugi američki gradovi, ali uglavnom za osuđene počinitelje blažih nedjela. Kalifornijski zatvori otpustili su gotovo dvije tisuće ljudi.
 


Zatvorenici: Osjećamo se kao osuđenici na smrt


U medije je procurila audiosnimka obraćanja zatvorenika u Splitu. Upozoravaju da je zatvor nepripremljen za pandemiju i da je rješenje puštanje na slobodu uz primjenu narukvica i nanogvica za počinitelje težih kaznenih djela. Zatvorenik tvrdi kako u ćeliji koja je predviđena za maksimalno pet osoba boravi njih osam. Usput rečeno, polovina su pušači.
– Pitanje je kada će neko od osoblja zatvora, stražara, kuhara, unijeti virus u zatvor. A što bi to značilo, ne treba posebno isticati. Praktički se osjećamo kao osuđenici na smrt čekajući da koronavirus probije u zatvor, navodi se.