Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Centar je idelno mjesto za mlade, kreativne poduzetnike

31.03.2021. 11:26


Zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić uz vodstvo ravnateljice INOVACija Katarine Colić posjetili su novoizgrađeni Centar za kreativne industrije na Relji. Nositelj projekta Centra za kreativne industrije je županijska ustanova INOVAcija, a ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 20 milijuna kuna te od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 2 milijuna kuna. Nositelj ovog projekta je INOVACija, a partner je Zadarska županija. Centar je predstavila ravnateljica Katarina Colić koja je tijekom posjeta iznijela podatke o izgradnji Centra.


Prostor namijenjen malim i srednjim poduzetnicima
– Centar za kreativne industrije je vrijedan projekt poduzetničke infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta je bila 30 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava iz EU fondova 20 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva osiguralo je 2 milijuna kuna, a ostatak sredstava je osigurala Zadarska županija koja je ujedno i partner na ovom projektu. Cilj projekta je razvoj poduzetničke infrastrukture i prvenstveno IT te audiovizualne industrije, objasnila je Colić te je dodala kako je prostor namijenjen malim i srednjim poduzetnicima i iz područja kreativne industrije te za nezaposlene mlade koji aktivno traže posao.
– Unutar ovog projekta kompletno će se opremiti tonski studio dvorane za edukaciju, coworking prostor, uredi za najam poduzetnicima i multimedijalna dvorana kapaciteta 140 sjedećih mjesta. Svi korisnici Centra dobit će usluge najma opreme, prostora i specijalizirane poduzetničke edukacije koje su u ovom sektoru jako bitne jer formalni obrazovni sustav ne prati trendove u području kreativne industrije dovoljno brzo u području kreativne industrije, zaključila je Colić.
Gradonačelnik Dukić čestitao je svim korisnicima koji će koristiti ovaj novi prostor za razvijanje vlastite kreativnosti te poduzetničkih ideja i zamisli.
– Naš poduzetnički inkubator je postao mali za sve korisnike, a ovim novim prostorom, te drugim inkubatorima koji se grade, razvijamo se za naše mlade poduzetnike te razvijamo nove vidove industrije na ovom području. Nadamo se kako će ovi prostori iznjedriti nove poduzetnike koji će nadrasti sami sebe te će moći prijeći u poduzetničku zonu Crno koja se gradi. Time očekujemo novi vid industrije u našem gradu, rekao je gradonačelnik Dukić.


Županija osigurala 8 milijuna kuna
Zadarska županije kao partner na ovom projektu, osigurala je 8 milijuna kuna sredstava, a župan Longin je rekao kako je ovo pravi primjer kako treba povlačiti sredstva iz EU fondova.
– Čestitam ravnateljici Colić. Ova zgrada je još jedan pokazatelj da želimo pametnu županiju. Županija je sudjelovala s 8 milijuna kuna, a naša agencija najbolje je opravdala svoje postojanje upravo ovom zgradom, te vjerujem da će u njoj kreativna industrija naći svoje mjesto pod suncem, rekao je Longin se posebno osvrnuo i na Filmski ured Zadar koji će svoj prostor naći u novootvorenoj zgradi.
– Drago mi je da će i naš Filmski ured, koji je tijekom nekoliko godina osigurao niz snimanja na našem području, tu naći svoj prostor, kazao je župan.
Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, opremljeni tonski studio i opremu za terensko snimanje. Iako je zgrada naizgled dovršena, još nije obavljen tehnički pregled te ishođena uporabna dozvola, pa su gosti i novinari zgradu obišli u zaštitnim kacigama. Namjenski je prostor već određen, a potpuno opremljeni tonski studio i multifunkcionalna dvorana, koja će između ostalog služiti kao izvedbeni prostor, ali i prostor za fotografski studio, sasvim će sigurno pronaći svoje korisnike. U Centru se još nalazi ukupno 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije. Zgrada čeka tehnički pregled koji je zakazan za 12. travnja, a nakon toga slijedi i uporabna dozvola te potom i otvaranje zgrade.