Mihovil Buturić i Martin Krpan s djelima petorice hrvatskih skladatelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski orguljaš i zagrebački violinist u katedrali sv. Stošije
Zadarski orguljaš Mihovil Buturić (1996.) nakon završene srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru na odsjeku za orgulje u klasi prof. Martine Lazar, 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Marija Penzara. Dobitnik je triju prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga
Koncertni ured Zadar
Zadarski orguljaš Mihovil Buturić

Dvojica istaknutih mladih glazbenika - orguljaš Mihovil Buturić, Zadranin kojeg je glazbenički poziv odveo na studij u Zagreb, Graz i Beč uz brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, te zagrebački violinist Martin Krpan, koji je s nepune 23 godine zasjeo na mjesto prve violine Zagrebačkog kvarteta u stotoj godini postojanja tog najstarijeg hrvatskog glazbenog ansambla - predstavit će se 8. travnja u katedrali sv. Stošije zanimljivim programom u kojem se ističu djela petorice istaknutih hrvatskih skladatelja različitih generacija: Sonata religiosa Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.), Risposte Marka Ruždjaka (1946. – 2012.), Balada Tomislava Uhlika (1956.), Dvoh watt mladog skladatelja Josipa Prajza (1994.), kao i Meditacija Ante Knešaureka (1978.), novo djelo koje će se premijerno izvesti upravo na ovom koncertu.

Niz nagrada

Zagrebački violinist Martin Krpan (1995.) od 2018. godine je prvi violinist Zagrebačkog kvarteta, našeg najstarijeg komornog ansambla osnovanog 1919. godine. Iste je godine diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Visokoj školi za glazbu i teatar Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima glazbe, kao i Dekanovu nagradu. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima i gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. Sa Zagrebačkim kvartetom je snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, a u listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka koji je snimio s violinistom Anđelkom Krpanom za diskografsku kuću Croatia Records.
Zadarski orguljaš Mihovil Buturić (1996.) nakon završene srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru na odsjeku za orgulje u klasi prof. Martine Lazar, 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Marija Penzara. Dobitnik je triju prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2015., 2017. i 2019.).

Slobodan ulaz

Niz godina sudjelovao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku te se usavršavao na seminarima uglednih profesora poput P. Mašića, N. Imbrišak, G. Rosta, W. Kogerta, H. Fairsa i D. Cassana. 2017. godine svirao je s Orkestrom mladih glazbenika te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a 2018. s Hrvatskim komornim orkestrom na nastupima u Beču i Salzburgu. 2019. godine nastupio je kao solist sa Zadarskim komornim orkestrom izvedbom Poulencova koncerta. Redovito nastupa samostalno te kao pratnja zboru i komornom zboru Muzičke akademije, zborovima Capella Odak, Cantores Santi Marci te mnogim drugim zborovima na nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. U sklopu programa Erasmus od listopada 2019. studira na Umjetničkoj akademiji u Grazu u klasi prof. Urlicha Walthera, a od listopada 2020. na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi prof. Jeremyja Josepha.

Koncert je na rasporedu u četvrtak, 8. travnja u 20 sati u katedrali sv. Stošije. Ulaz je slobodan, no mole se zainteresirani da svoj dolazak potvrde na e-mail info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno