Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obrovac će umjesto dva imati jednog dogradonačelnika, iz srpske nacionalne manjine

31.03.2021. 11:47


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca u ovom sazivu od 13 nazočilo je 12 vijećnika: Marin Klanac, Katarina Mišković, Đurđica Roupec, Marko Župan, Mile Minja Anić, Zoran Župan (svi HDZ), Branislav Švonja, Dušan Ljubičić, Mile Zelić i Bogdan Kalinić (svi SDSS) te Ivan Vrkić i Marko Klanac (oboje HSLS-HSP-SDP). Nedostajao je Ivan Bašić (HDZ). Sjednicom je predsjedao Marin Klanac, a nazočili su gradonačelnik dr. Ante Župan, njegovi zamjenici gradonačelnika Slobodan Jurjević i Stanko Mijić te pročelnica Gordana Renić i pravnik Josip Brkić.
Odlukom 10:2, protiv su bila jedina dva oporbena vijećnika Ivan Vrkić i Marko Klanac, odlagalištem miješanog komunalnog otpada Kljakovača u Bilišanima upravljat će Grad Benkovac, dok cijena za dovoz otpada iz drugih lokalnih jedinica iznosi 200 kuna po toni odloženog otpada. Gradonačelnik Ante Župan ovlašten je za potpisivanje ugovora.


Odlagalište otpada Kljakovača
Ivica Vrkić i Marko Klanac predložili su da se ova točka dnevnog reda odgodi na novi saziv Gradskog vijeća jer su protiv odlaganja otpada te da je cijena za tonu otpada premalena, povišena je sa 150 na 200 kuna. Prijedlog nije prošao rezultatom 2:10.
Odlagalište Kljakovača smješteno je oko četiri kilometra istočno od Grada Obrovca, na južnim obroncima jame dobivene iskopom boksitne rude, 250 do 300 metara sjeverno od lokacije u zaseoku Kljakovača, te 1,3 kilometar od kanjona rijeke Zrmanje.
– Odlagalište se sanira po najvišim europskim ekološkim standardima saniranom odlagalištu, ima uporabnu i sve dozvole za nesmetani rad, a imat će i još jednu novu plohu. Otpad će se odlagati do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije u Biljanima Donjim, koje je u izgradnji, te će se pokriti i zatvoriti, objašnjavao je predlagatelj.


Sanacija kolnika i šetnice
Rezultatom 10 za i 2 suzdržana donesena je odluka za provedbu postupka javne nabave za radove na sanaciji kolnika u Gornjem Karinu koje će raditi u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. Također i suglasnost za kupnju dvije nekretnine u k.o. Bilišane za potrebe šetnice uz Zrmanju.
Kako je multinacionalni Grad Obrovac u kategoriji od 2.500 do 10.000 stanovnika, sukladno zakonskim propisima, više neće imati dva gradonačelnika, već jednog i to iz srpske nacionalne manjine. Međutim, ostaje isti broj od 13 članova Gradskog vijeća, od čega srpska nacionalna manjima ima zastupljenost od četiriju članova, odnosno gradskih vijećnika.




Bržim putem do referenduma
Raspisivanje referenduma može predložiti najmanje 1/3 članova Gradskog vijeća, gradonačelnik, većina mjesnih odbora i 20 posto ukupnog broja birača. Ako je raspisivanje referenduma predložila najmanje 1/3 GV-a, većina mjesnih odbora ili gradonačelnik, onda se GV dužno izjasniti o podnesenom prijedlogu te ako prijedlog prihvati, donijeti odluku o raspisivanju referenduma u roku od 30 dana od zaprimanja prijedloga. Odluka o raspisivanju referenduma donosi se većinom glasova svih članova Gradskog vijeća.
Odluka donesena na referendumu obvezna je za Gradsko vijeće, osim odluke donesene na savjetodavnom referendumu koja nije obvezatna. Usvojen je i Poslovnik Gradskog vijeća.
Na aktualnom satu jedino vijećničko pitanje je postavio vijećnik Marko Klanac, a odnosi se na javni poziv za dodjelu subvencija za razvoj stočarstva Grada Obrovca u maksimalnom iznosu od 25.000 kuna. Natječaj je objavljen početkom protekle godine, dok je novi natječaj otvoren od 5. ožujka 2021. do 31. prosinca 2021., a do utroška sredstava predviđenih u gradskom proračunu za 2021.