Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Perišić, Modrić i Brekalo srušili čvrsti malteški bedem

31.03.2021. 07:18


U 3. kolu skupine H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igranom na riječkoj Rujevici Hrvatska je uz puno više muke nego što se očekivalo pobijedila Maltu rezultatom 3:0. Prvi pogodak postigao je Ivan Perišić u 64. minuti dvoboja nakon što je desetak minuta ranije na travnjaku zamijenio Budimira. Na 2:0 povisio je kapetan Luka Modrić iz jedanaesterca zbog igranja gostiju rukom u svom šesnaestercu. Točku na »i«stavio je Josip Brekalo u 89. minuti na proigravanje Ivana Perišića. Hrvatska se mučila cijelo prvo poluvrijeme protiv čvrste malteške obrane. Stvorili su »vatreni« nekoliko prigoda, ali, ili nisu bili precizni, ili je Bonello dobro intervenirao. U nastavku su ušli Modrić, Perišić i Brekalo te je malteška obrana vrlo brzo popustila. I to čak tri puta.


Teško protiv bedema
Igrala se 2. minuta kada se Hrvatska našla u velikoj prilici dvoboj s Maltežanima otvoriti ranim vodstvom. Badelj je fantastičnom dubinskom loptom uposlio Vlašića koji okreće svog čuvara i s ruba šesnaesterca oštro tuče. Nažalost, malo uz lijevu vratnicu gostujućih vratiju. Vatreni su u početnih desetak minuta potisnuli goste na njihovu polovicu, ali osim osim nekoliko centaršuteva s bokova, nismo uspjeli stvorili izgledniju priliku. U 11. minuti prijeti i Malta, nakon brzog otvaranja i kontre tukao je Bong, ali LIvaković je spreman. U 14. minuti Juranović se na desnoj strani odlično izborio za prostor prevarivši svog čuvara i na drugoj vratnici pronašao Pašalića koji tuče glavom i pogađa gredu gostujućeg gola. U 19. minuti gosti se bune zbog igranja rukom Juranovića u svom kaznenom prostoru, ali sudac Tschudi se nije oglasio. Oršić je u 22. minuti bio u dobroj poziciji dovesti svoju momčad u vodstvo, ali udarac s 15 metara iskosa bio je poprilično mlak. Uslijedio je period u kojem je Hrvatska imala punu terensku inicijativu, ali nikako nisu uspijevali ozbiljnije zaprijetiti Bonellu. Malta je postavila čvrsti blok na svojoj polovici igrališta i u nekoliko navrata dobro iznijela loptu na našu polovicu, ali nije uspijevala ozbiljnije zaprijetiti »kockastima«. Ali, uspjela je sačuvati mrežu u prvih 45 minuta i mnogo zadovoljnija od Hrvatske otići na odmor.


Pravovremene zamjene
Ponovno se Vlašić i na otvaranju drugog poluvremena našao u odličnoj prilici dovesti Hrvatsku u vodstvo, ali ponovno bez pravog učinka. Melnjak je odigrao preciznu povratnu loptu za Vlašića koji tuče iz prve, ali ravno u gostujućeg vratara.Igrala se 50. minuta kada su se »vatreni« ponovno našli u mat poziciji pred vratima Malte. Juranović je fantastičnom loptom s desne strane uposlio Oršića koji izlazi sam ispred gostujućih vratiju, ali njegov pokušaj loba osujećuje fantastičnom obranom Bonello. U 53. minuti Melnjak je ubacio iz slobodnog udarca, a Pašalić glavom tukao preko gola. U 54. minuti Dalić u igru uvodi svoje najače snage, Modrić, Perišić i Brekalo, mijenjaju Badelja, Pašalića i Budimira. I to je vrlo brzo donijelo ploda. Hrvatska je u 64. minuti napokon slomila otpor čvrstih Maltežana. Barišić je s lijeve strane ubacio preciznu loptu za utrčalog Perišića koji s nekoliko metara zakucava loptu u Bonellovu mrežu – 1:0. Dvije minutu kasnije Vlašić jetukao s 15-ak metara, ali lopta je fijuknula pored gola.U 75. minuti najstroža kazna za Hrvatsku. Nakon kornera s lijeve strane netko od Maltežana igra rukom,a hrvatski kapetan Luka Modrić s »kreča« zabija za 2:0. U 89. minuti nakon brze kontre i asistencije Perišića Brekalo zabija za konačnih 3:0.




HRVATSKA  3 – MALTA 0
RIJEKA – Stadion Rujevica. Bez gledatelja. Sudac: Lionel Tschudi (Švicarska) Strijelci: 1:0 Perišić (64’), 2:0 Modrić (76’), 3:0 Brekalo (89’). Žuti kartoni: Vida, Vlašić (Hrvatska) Crveni: -.
HRVATSKA: Livaković, Juranović, Vida, Ćaleta-Car, Melnjak (od 58’ Barišić), Badelj (od 54’ Modrić), Kovačić, Vlašić, Pašalić (od 54’ Brekalo), Oršić (od 78’ Lovrić), Budimir (od 54’ Perišić). Izbornik: Zlatko dalić
MALTA: Bonello, Shaw, Pepe, Borg (od 67’ Muscat), J. Mbong (od 67’ Corbalan), Guillaumier, Kristensen (od 82’ Gambin), Camenzuli, Teuma, S. Pisani, Satariano (od 46’ Nwoko). Izbornik: Devis Mangia


UEFA pred EURO ukida maksimalan dopušteni broj gledatelja od 30 posto
Europski nogometni savez (UEFA) namjerava ukinuti odredbu prema kojoj je maksimalan dopušteni broj gledatelja u vrijeme pandemije koronavirusa 30 posto kapaciteta stadiona, a sve kako bi se povećao broj navijača na skorašnjem EURU. Ruske i engleske vlasti već su naznačile kako bi na stadionima u Sankt Peterburgu i Londonu mogle dopustiti veći broj gledatelja, pa UEFA stoga priprema odredbu prema kojoj bi maksimalni dopušteni broj navijača mogle odrediti lokalne vlasti. Domaćini EURA trebali bi do 7. travnja odrediti koliko će gledatelja biti dopušteno na njihovim stadionima, a većina ih se nada kako će im njihove vlade dopustiti otvaranje tribina za gledatelje. Ruske vlasti najavljuju kako bi na utakmicama EURA koje će se igrati u Sankt Peterburgu moglo biti popunjeno i do 50 posto kapaciteta stadiona. Stadion Wembley u Londonu bit će domaćin polufinala i finala.


Cipar pobijedio Sloveniju
Nogometna reprezentacija Cipra priredila je iznenađenje pobijedivši Sloveniju sa 1:0 u susretu H skupine kvalifikacija za SP 2022. godine.
Slovenija je otvorila kvalifikacije pobjedom protiv svjetskog doprvaka Hrvatske (1:0), a potom upisala dva poraza, od Rusije (1:2) i večeras od Cipra (0:1).
Pogodak odluke zabio je Ioannis Pittas u 42. minuti. Pieros Sotiriou je »ukrao loptu« nakon auta, dodao do Fotisa Papoulisa koji je asistirao Pittasu, a veznjak Apollona je ušao u kazneni prostor i lijepo zabio pod gredu za prvu pobjedu Cipra nakon poraza i remija u prva dva kola.