Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Samaržija: Dogodine ćemo biti iznenađenje lige

Autor: Šime Ćurko

30.05.2009. 22:00
Samaržija: Dogodine ćemo biti iznenađenje lige


Ekipa je ove sezone stjecala iskustvo, a već sljedeće sezone trebali bismo imati pozitivan omjer pobjeda i poraza – kaže Damir Samaržija, trener


Za rukometašice Zadra početak sezone bio je pun nedoumica oko ostanka u drugoligaškom društvu. Za trenera je angažiran Žarko Jakšić koji je dobrim radom ukomponirao i pripremio ekipu, a uigranost je dolazila iz utakmice u utakmicu, međutim izostale su pobjede i bodovi. U polusezoni klub je napustio Jakšić te pojačanje iz Rijeke Iva Strelec zbog fakultetskih obveza, a malo pomalo i još osam igračica. Iskusna Iva Marić zbog studiranja karijeru je nastavila u zagrebačkoj Trešnjevki, a studij je od rukometa odvojio i Marinu Vujević, Vlatku Bičić i Blerinu Morinu. Antonija Goleš ozlijedila je koljena, dok su se Matija Čavka, Ana Modrić i Božena Ćustić ostavile rukometa. Od ovih devet igračica pet ih je bilo u standardnoj prvoj sedmorci, što bi i za jače ekipe bio veliki hendikep, dok su ostale upisivale znatnu minutažu.
Samaržija umjesto Jakšića
Tada je ekipa Cetine istupila iz lige pa su u Zadru odahnuli jer nitko nije ispadao u niži rang. Takva okolnost dala je zeleno svjetlo u pomlađivanju ekipe što je i učinjeno iz vlastitog kadra. Za trenera je umjesto Žarka Jakšića postavljen Damir Samaržija, aktivni rukometaš Zadra, a u sastav je upadalo sve više mlađih igračica. Zadranke u nastavku postaju respektabilnija ekipa i pružaju sve bolje igre tako da više nisu bile ekipa za “nabijanje” razlike. Sezona je okončana na desetom mjestu od dvanaest ekipa, no najveći dobitak je bio što su sezonu izvukle neke nove cure uz izvrsnu vratarku Josipu Smoljo (1988).
Pored djevojaka natjecanja u tri lige izvukli su i treneri Žarko Jakšić, Damir Samaržija, Milan Zekanović i Konstantin Anić. Valja istaknuti i užu Upravu na čijem je čelu predsjednik Mile Bokanović, a nezaobilazni su sa svojim zaduženjima dopredsjednik Elvis Bilaver te veteranka Rada Antić. O protekloj sezoni trener Damir Smaržija kaže:
– Zadovoljan sam pristupom igračica prema treninzima i samim tim prema utakmicama. Ukupna gol razlika na kraju sezone je smanjena budući da je ekipa već u sedmom kolu bila skoro na minus 90. Na kraju sezone je bila nešto malo viša, ali to je nezanemarivo u odnosu na broj odigranih utakmica. Djevojke su naučile da bez borbe i pravog pristupa igri nema pobjede niti rezultata – kaže Samaržija i dodaje:
– U ovom trenutku za nas je dobar rezultat ako ne gubimo s prevelikom razlikom, odnosno ne potonemo nakon prvog poluvremena pa izgubimo dvadesetak golova razlike. Ekipa je ove sezone stjecala iskustvo, a već sljedeće sezone trebali bismo imati pozitivan omjer pobjeda i poraza. Prvi preduvjet za to je da kući ne gubimo utakmice, a kad je riječ o gostovanjima tamo što uhvatimo. Uz dobar rad preko ljeta, s kojim smo već počeli mislim da bismo sljedeće sezone mogli ostvariti dobar rezultat, a možda čak i biti iznenađenje. Ova ekipa je marljiva i radna, nemamo tzv. zvijezde u momčadi koja bi odskakali i zato zajedništvo i kolektivna igra daju rezultat.
Moguć dolazak pojačanja
Uime Uprave dopredsjednik Elvis Bilaver ističe:
– Prije skoro prije godinu dana Uprava je donijela stratešku odluku da se u natjecanje krene s mlađim dobnim skupinama, odnosno kadetkinjama i mlađim kadetkinjama. Sezona je odrađena vrlo kvalitetno s naglaskom da imamo djevojaka koje su kadetkinje, a igraju u prvoj ekipi što im je u pripremnom i natjecateljskom dijelu donijelo više od šezdeset utakmica. Budući da smo u polusezoni ostali bez gotovo cijele postave, nastavili smo natjecanje s djevojkama 1991./92./93. od kojih generacija 1992. igra kadetsku ligu, a 1994. mlađe kadetsku ligu. To je najveći dobitak za klub jer sve ostaju zajedno i dogodine.
Što se očekuje sljedeće sezone?
– Imamo naznaka da bi nam se mogle pridružiti dvije – tri igračice iz drugih sredina koje će doći studirati u Zadar. Uz postojeći kadar koji imamo mislim da bi mogli napraviti kvalitetni pomak. Kad je riječ o organizaciji treninga kompletnog seniorska ekipa ima dovoljno termina u dvorani Mocire. Dio termina imamo na Višnjiku, no kako je s radom počela Osnovna škola Zadarski otoci na Bilom brigu, uputili smo zahtjev da nam se omogući termin dvaput tjedno u njihovoj školskoj dvorani. To bi u potpunosti zadovoljilo sve naše potrebe.


 MLADE SNAGE




Za Zadar su nastupale: 1988.: Josipa Smoljo; 1991.: Iva Bokanović, Kristina Zorić; 1992.: Martina Bilaver, Andrea Pinčić, Katarina Šare, Justina Stojanov, Marija Rončević; 1993.: Matea, Hrboka, Kristina Jurčević, Ana Knežević, Matea Maruna, Kristina Šeparović; 1994.: Ana Babić, Iva Dujić, Marina Dujmović, Petra Maruna Anita Nekić, Iva Tošić, Tea Zekanović; 1995.: Katarina Nekić, Nives Opsenica i nekolicina još mlađih igračica.


 PRVI PUT U KADETSKOJ LIGI


Zadranke su sa 1992. godištem prvi put nastupale i u Prvoj Dukat hrvatskoj kadetskoj ligi u kojoj je osvojeno 17. mjesto od 24 ekipe. Generacija 1994. natjecala se u Prvoj Dukat hrvatskoj ligi mlađih kadetkinja regije – jug gdje je osvojeno sedmo mjesto od deset ekipa. Ova generacija djevojčica okitila se i titulom županijskih prvaka na nedavno održanom natjecanju županijskih klubova.


 KONSTANTNO NA DNU LJESTVICE


U posljednje četiri sezone u kojima su se natjecale u Drugoj ligi rukometašice Zadra dvaput su bile posljednje, a dvaput pretposljednje. Rezultatski najlošija bila je sezona 2005./06. u kojoj je Zadar izgubio svih 18 utakmica i završio kao deseti u konkurenciji isto toliko ekipa. Godinu kasnije upisana je jedna pobjeda i 17 poraza, nedovoljno za pomak sa začelja. Zadar je od ispadanja tada spašavalo što je u ligi bilo samo deset klubova, a može ih biti 12 pa nitko nije ispao. Lani je ostvaren znatni napredak pod vodstvom Žarka Jakšića kad je Zadar sa 11 bodova bio 11. u konkurenciji 12 ekipa. Taj je rezultat vrlo važan budući da su posljednja Kaštela, koja su imala 10 bodova, ispala iz lige. Ove sezone Zadranke su osvojile devet bodova i na kraju bili desete, ispred Vrgorca (2 boda) dok je Cetinka, kao 12. drugoligaš, istupila iz lige.