Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zagrebu ćemo biti još bolji

Autor: Roman Morović

30.05.2009. 22:00
U Zagrebu ćemo biti još bolji

Foto: Zvonko KUCELIN



Mislim da smo 35 minuta bili mnogo bolji protivnik. Tek smo pred kraj utakmice malo pali, ali to više nije ni bitno jer koš razlika u ovom slučaju ne znači ništa. Trebalo je dobiti i mi smo suvereno dobili ovu utakmicu. Sada svakoj idućoj utakmici moramo pristupiti s istom ovakvom željom za pobjedom – istaknuo je Zmago Sagadin
Kao što je prva utakmica finala doigravanja prvenstva Hrvatske u potpunosti pripala Ciboni, tako je drugom od prve do posljednje minute u potpunosti dominirao Zadar i posve zasluženo poravnao rezultat u finalnoj seriji na 1-1. Nakon dvije minute, nogometnim rječnikom rečeno, početnog ispitivanja snaga, Zadrani su poveli 9-0, a na prvi koš Cibone trebalo je čekati pune četiri minute, sve dok centar Homan nije pogodio neku čudnu tricu iz okreta. Dvije minute prije kraja prve četvrtine Cibona je došla na -2 (15-13), no to je bio prvi i posljednji put da su “vukovi” došli na jedan napad zaostatka. Zadar je jednostavno bio bolji pa ako bi i napravio neku pogrešku u napadu, a takvih je bilo (14 il), to bi kompenzirao vrlo dobrim obrambenim učinkom. U prve tri četvrtine Zadrani su primili samo 46 koševa, po 16 u prvoj i trećoj te 14 u drugoj četvrtini i ponajviše zahvaljujući toj čvrstoj obrani imali su, uoči posljednjih deset minuta igre, 14 poena prednosti. Tek u posljednjoj četvrtini, priznat će to i trener Sagadin, igrači Zadra su se malo opustili. Cibona, ili bolje rečeno Alan Anderson je zaprijetio, no tada je bilo već prekasno za bilo kakav preokret.
Prijelomnica treća četvrtina
Nakon što je na poluvremenu vodio šest razlike Zadar niti jednom do kraja utakmice nije dopustio gostima da se približe na manji zaostatak. Dapače, on je veći dio drugog dijela bio iznad deset (najviše 18) razlike, a tek je pred kraj Cibona malo ublažila poraz. Naravno, ni to ne treba proći nezapaženo kada se u zadarskom taboru bude analizirala utakmica jer da je pritom sjela još koja trica raspoloženog Andersona Zadar se iz dobitne situacije lako mogao naći u problemima. Ako povučemo paralelu između prve i druge utakmice vidjet ćemo da je Zmago Sagadin uspio u svom naumu da uravnoteži igru po širini i po dubini, te da se ne ponovi slučaj da Zadar ispuca više trica nego dvica. Osim toga, Zadrani su uvjerljivo dobili i duel u skoku (33-24), a imali su čak deset obrambenih skokova više (25-15) od Cibone što će reći da su, osim dobre koncentracije i zagrađivanja kada je trebalo prihvatiti odbijene lopte, bili i nešto precizniji u napadu. I omjer asistencija, 12-5 u korist Zadra, ide u prilog činjenici da je domaćin i ovoga puta bio mnogo raspoloženiji od gosta. Cibona je imala problem što je, zbog izostanka prvog centra Nikše Prkačina, puno više vremena nego inače na parketu morao provoditi Jared Homan, a zbog pravila o dva stranca u petorci, nominalno prvi razigravač Earl Calloway odigrao je samo 13 minuta (Anderson 38). Ipak, i da nije bilo tako, teško je vjerovati da bi se rezultat bitnije promijenio, a to je na kraju utakmice morao priznati i trener Cibone Velimir Perasović.
Perasović: “Zaslužena pobjeda Zadra”
– Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. Krenuli su u utakmicu vrlo agresivno i žestoko, naročito ispod koša, baš kao što su i najavljivali. Svaki kontakt je bio na granici faula i očito je način na koji su pripremali utakmicu i u medijima urodio plodom. Mi smo igrali 25 minuta zonu, a u trećoj četvrtini smo već na početku ušli bonus za razliku od njih koji su igrali “čovjeka ” i puno su duže držali tu situaciju. Ja im na tome čestitam jer je sve to sastavni dio igre ali u situaciji kada smo igrali samo s dva visoka igrača to je za nas bio veliki hendikep. Bez obzira na to, pobjeda Zadra je zaslužena. Dominirali su i imali su puno više raspoloženih igrača – kazao je Perasović.
Što se sudaca i sudačkog kriterija tiče, na što se jedan ili drugi trener (najčešće poraženi) nakon utakmice direktno ili indirektno uvijek osvrnu, zanimljivo je istaknuti da je dosuđeno čak 12 prekršaja manje nego u Zagrebu, od čega deset manje igračima Zadra. Obje momčadi napravile su po 19 prekršaja pa se može zaključiti da je utakmica po tom pitanju bila relativno mirna i korektna s obzirom da se radi o derbiju i finalu prvenstva Hrvatske. Od tih 19 Zadrovih, čak deset ih je pretrpio Alan Anderson koji je na kraju utakmice imao dvostruko veću valorizaciju nego svi ostali igrači Cibone zajedno. Ubacio je 29 poena (šut 9/21), uzeo devet skokova, po šest u obrani i u napadu i na koncu ostvario valorizaciju od 37 ideksnih poena (u prvoj utakmici 44). Iako su to za jednog igrača prilično impresivni podaci, Zadar ga je ipak uspio limitirati nešto bolje nego na prvoj utakmici u Zagrebu. Sada je Anderson igrao šest minuta više, ali uz nešto slabiji učinak za što je dobrim dijelom zaslužan i Vladimer Boisa koji je pokazao da se može nositi sa snažnim Amerikancem. Ova je utakmica pokazala da Anderson ne može sam dobiti utakmicu kao što nije dobio niti onu u Zagrebu. Sve ostale igrače Cibone, osim djelomice Homana i Rozića, Zadrani su odlično zaustavili, a u prvom redu se to odnosi na Davora Kusa koji je za 39 minuta postigao samo pet poena (u Zagrebu 21) uz šut 2/9.
Sjajan Tome Ružić
Što se napadačkog učinka Zadrana tiče izvrsnu formu potvrdio je Tomislav Ružić koji je ubacio 21 poen promašivši pritom samo jedan šut, a tome je dodao i šest skokova. Najraspoloženiji tricaš bio je Rok Stipčević koji je pogodio 4 od 8 (ukupno 14 poena) i pritom uzeo sedam obrambenih skokova. Boisa je, uz spomenuti obrambeni učinak, odigrao i dobru napadačku rolu postigavši 14 poena, a vrlo dobro je u oba smjera odigrao i Juby Johsnon (12 poena). Rančić je, iako pod visokom temperaturom, ubacio dvije trice te uz 10 poena, triput skočio, dvaput asistirao i pretrpio četiri prekršaja. Ostali su bili dobri uz opasku da sasvim sigurno mogu još i bolje, što su uostalom više puta tokom sezone i pokazali. Kada se sve to zbroji i oduzme trener Sagadin mogao je biti vrlo zadovoljan izvedbom svojih igrača.
– Čestitam mojim igračima koji su igrali hrabro, čvrsto i pametno. Mislim da smo 35 minuta bili mnogo bolji protivnik. Tek smo pred kraj utakmice malo pali, ali to više nije ni bitno jer koš razlika u ovom slučaju ne znači ništa. Trebalo je dobiti i mi smo suvereno dobili ovu utakmicu. Sada svakoj idućoj utakmici moramo pristupiti s istom ovakvom željom za pobjedom – istaknuo je Sagadin.
Finalna serija sada je izjednačena na 1-1. Već sutra igra se treća utakmica u Zagrebu i momčad koja pobijedi na toj utakmici u petak će u Zadru imati prvu meč loptu za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Treneri obje momčadi kratko su i jednostavno posvetili jednu rečenicu toj utakmici.
– Fizički smo spremni, u vrlo dobrom stanju i mislim da što je serija duža, to ide na naš mlin – kazao je Sagadin.
– Iduća utakmica je ponovno na život i smrt i to tako ide do tri pobjede – kratko je dodao Perasović.


 POTEZ UTAKMICE


Potez koji je sredinom druge četvrtine podigao cijelu dvoranu na noge izveli su Damir Rančić i Juby Johnson. Šuter Zadra je povukao kontru i onda s nekih 6-7 metara bacio loptu visoko iznad koša za Johnsona koji skače i u letu zakucava uz ovacije Dvorane Krešimira Ćosića. Rezultatski je tada još uvijek bilo sve otvoreno, no taj je potez definitivno podigao atmosferu u dvorani i dao još jedan impuls samopouzdanja igračima Zadra.




 ZADARSKA PODRŠKA VUKOVARU


Košarkaši Zadra na predstavljanje uoči utakmice izišli su u crnim majicama s natpisom “Hrvatski navijači Vukovaru”. Tu je humanitarnu akciju pokrenula koordinacija hrvatskih navijačkih udruga, a sva novčana sredstva bit će donirana udruzi Sv. Vinko koja se bavi humanitarnom djelatnošću u gradu Vukovaru. Majice se po cijeni od 100 kn mogu kupiti u udruzi navijača Tornado Zadar, a u ponedjeljak, srijedu i petak od 19 do 21 sat svi zainteresirani mogu se prijaviti za put u Vukovar gdje će se 6. lipnja, kao i prošle godine, okupiti svi hrvatski navijači u znak podrške i pomoći gradu heroju.


 GRAD KOŠARKE ODGOVORIO


Ponovno u službenoj statistici iz nekog razloga nije bio dostupan broj gledatelja, a novinari su se nekako usuglasili da je drugu finalnu utakmicu između Zadra i Cibone pratilo oko 5.000 gledatelja. U početku ih je bilo nešto manje, u drugom poluvremenu je pristigla još koja stotina više pa iako Dvorana Krešimira Ćosića nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta, atmosfera u njoj bila je dostojna finala. Tornado je svih četrdeset minuta bodrio svoje igrače ne štedeći pritom glasnice ni dlanove, a ostatak dvorane znao je prepoznati period kada igračima Zadra najviše treba njihova podrška pa se na trenutke nije niti osjetilo da je bilo mjesta barem za još tri tisuće ljudi.


 TORNADO POZIVA U ZAGREB


Udruga navijača Tornado Zadar organizira put u Zagreb na treću utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske Cibona – Zadar koja se igra sutra u 18 sati u Dvorani Dražena Petrovića. Prijave će se vršiti u prostorijama udruge iza stare tehničke škole večeras od 19 do 21 sat, a iz Tornada pozivaju sve navijače da se prijave u što većem broju i pomognu Zadru na putu do pobjede kojom bi došao na samo jedan korak od obrane naslova prvaka Hrvatske.


 SAMI PROTIV SEBE


Nakon što je jednom ove sezone već propao dogovor čelnika Zadra (onda Magaša) s trenerom belgijskog Charleroia Draženom Anzulovićem, u javnosti su se nakon druge finalne utakmice Zadra i Cibone ponovno mogle čuti i pročitati priče o navodnim pregovorima s bivšim trenerom Cibone. Zašto se o tome priča usred finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske i kome je u interesu da u najvažnijem trenutku sezone nepotrebno uznemirava vode u KK Zadar, ostaje još jedan misterij čudnog zadarskog košarkaškog svijeta.