Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

15 godina Pakoških mažoretkinja

30.05.2011. 22:00
15 godina Pakoških mažoretkinja


Pakoške mažoretkinje izborile su sudjelovanje na Europskom prvenstvu u kategorijama seniorke par i juniorke solo


Na Državnom prvenstvu mažoretkinja održanom u Oroslavju Pakoške mažoretkinje izborile su sudjelovanje na Europskom prvenstvu u kategorijama seniorke par i juniorke solo. Prvenstvo će se održati u rujnu u Zagrebu. No vrijedno je istaknuti da ovo nije prvi put da će se Pakoške mažoretkinje naći na jednom ovako prestižnom natjecanju. Silva Bakija, voditeljica i koreograf Pakoških mažoretkinja, kazala je da su tijekom 15 godina postojanja nastupale na europskim prvenstvima održanim u Francuskoj, Slovačkoj, Italiji i Engleskoj.
– U Oroslavju je bila vrlo jaka konkurencija. Natupili su izvrsni i uvježbani timovi. Sitne pogreške su odlučivale tko ide u prvih pet, odnosno tko će se plasirati na europsko prvenstvo. U kategoriji solo juniorki na Europsko prvenstvo plasirala se Matea Čudina koja je u Oroslavju zauzela treće mjesto, a prošle godine je bila druga na europskom, kazala je Bakija, izrazivši zadovoljstvo što su se djevojke vratile u sami vrh.
Inače, hrvatske mažoretkinje spadaju u sami europski vrh te redovito osvoje prva mjesta.
Nastale iz folklorne skupine
– Kad hrvatske mažoretkinje sudjeluju na jednom ovakvom natjecanju, one su ‘pojava’. Mažoretkinje iz nekih europskih zemalja doista znaju izgledati smiješno i zbog izgleda i zbog životne dobi, neke sudionice znaju imati i po 40 godina, kazuje Bakija.
U Pakoštanima je dugo godina djelovao folklor koji je vodio Nikola Kelvišar. S članicama je uvježbao mornarsku igru koja je imala elemente mažoretskog plesa. Tako se rodila ideja za skupinu mažoretkinja. Uspostavljen je kontakt sa zagrebačkim mažoretkinjama i njihovim direktorom Alenom Šćuricom, ih je upoznao s osnovnim pokretima. Upravo je Šćurici sinula ideja da se u Pakoštanima održi prvo državno prvenstvo mažoretkinja.
– Nakon svega tri mjeseca vježbanja, na prvom hrvatskom državnom prvenstvu održanom 1997. godine u formaciji juniorki osvojili smo treće mjesto. Nakon tog prvenstva imali smo 120 članica, a danas brojka varira od 70 do 80. Nažalost, folklor koji je djelovao u Pakoštanima se raspao jer su se sve djevojke pridružile mažoretkinjama, kazuje Bakija.
Rad mažoretkinja pomažu Općina Pakoštane i TZ Općine Pakoštane. Treninzi se održavaju u školskoj sportskoj dvorani, a raspolažu sa svim potrebnim rekvizitima.
Željka Maksan, tajnica Pakoških mažoretkinja, kaže da trenutačno rade s djevojkama različitih uzrasta od 4 do 25 godina.
– Imamo dječji sastav s djecom u dobi od 4 do 7 godina, potom stariju i mlađu kadetsku grupu. Dvadesetak djevojaka starih od 11 do 14 godina plešu u formaciji juniorki, dok devetnaest seniorki od 15 do 25 godina nastupaju u seniorkama, kazuje Maksan.
Udajom prestaju biti mažoretkinje
Odora Pakoških mažoretkinja zanimljiva je po tome što djevojke jedine u Europi u ruci imaju zlatni štap. Odjeća je bež boje sa zlatnim ukrasima izvezenim u obliku maslinovog lista. Juniorke imaju mornarski plave jakne s bijelom suknjom.
– Jedan od najljepših komplimenata što sam čula za naše mažoretkinje je bio u Oroslavju. Kad ih je sutkinja ugledala na startu, kazala da izgledaju kao da su se anđeli spustili s neba, govori Bakija.
Vrijedi istaknuti da su Pakoške mažoretkinje sudjelovale u osnivanju Hrvatskog mažoret saveza. Definicija mažoretkinje kaže da je to djevojka ili djevojčica koja vrti štap, što bi značilo da udajom prestaje njena aktivnost, no može ostati u ovom poslu na način da trenira djevojke.
– U svakoj koreografiji trener daje svoj pečat, odnosno nešto što je posebno i specifično. No često se na natjecanjima može vidjeti da koreografi ‘pokupe’ od svakog natjecateljskog tima po nešto te njihov nastup ne donese ništa originalnog, dodaje Bakija.
Nakon više od jednog desetljeća postojanja Bakija i Maksan kažu da ni same ne mogu vjerovati da su mažoretkinje ovoliko dugo potrajale.
– Drago nam je da imamo dobru financijsku podršku te razumijevanje roditelja naših djevojaka. Na svakom našem nastupu prate nas djedovi, bake, mame, tate, braće i sestre naših mažoretkinja.


 MAŽORETKINJE IMAJU POSEBNO DRŽANJE TIJELA




Treninzi se održavaju dva puta tjedno i to uglavnom vikendom. Nije lako stupati po dva sata na treningu, stoga ne čudi da djevojke imaju izvrsnu liniju i lijepo držanje tijela.
– Često možemo čuti da se upravo po držanju tijela može razlučiti koja djevojka jest, a koja nije u mažoretkinjama. Djevojke koje po zvršetku srednjoškolskog obrazovanja odu studirati vikendima redovito i dalje dolaze na treninge. Također, imamo mažoretkinje koje žive na drugom kraju Zadarske županije pa isto redovito dolaze, dodaje Maksan.