Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mladić izručen Haagu

30.05.2011. 22:00
Mladić izručen Haagu


Bivši vojni šef bosanskih Srba Ratko Mladić sletio je u utorak nešto prije 20 sati u zračnu luku Rotterdama na zapadu Nizozemske, objavili su mediji.
Specijalni zrakoplov srbijanske vlade sletio je deset minuta prije 20 sati na rotterdamski aerodrom, 20 kilometara od Den Haaga, a odande će Mladić biti prebačen u pritvorsku jedinicu haaškoga suda u Scheveningenu.
Ratko Mladić je stigao u zrakoplovu s natpisom “Republika Srpska”, prema snimkama koje je emitrala nizozemska državna televizija NOS, a po dolasku na nizozemsko tlo očekuje se da će ga preuzeti predstavnici ureda haaškog tužitelja.
Mladić je uhićen 26. svibnja, a optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja, posebice za genocid u Srebrenici gdje je 1995. ubijeno oko 8.000 muslimana te za organiziranje okrutne 43-mjesečne opsade Sarajeva.
Ministrica pravosuđa Srbije izjavila je ranije u utorak kako je započet proces izručenja haaškog optuženika Ratka Mladića te potvrdila da je on u zrakoplovu na putu prema Haaškom sudu.
”Na temelju svog zakonskog i ustavnog ovlaštenja, donijela sam odluku kojom se odobrava predaja Ratka Mladića tribunalu u Den Haagu. Rješenje vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Mladića Haaškom tribunalu, postalo je pravomoćno”, kazala je Malović na izvanrednoj konferenciji za novinare u srbijanskoj vladi.
Navodeći kako je postupak izručenja započeo, Malović je istaknula kako je Mladić izručen na temelju utvrđene optužnice, naloga za uhićenje i transfer te da se tereti za najteže zločine protiv čovječnosti i najteže povrede međunarodnog humanitarnog prava.
”Srbija je, izručenjem Mladića Den Haagu, ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu. Dokazali smo da smo ljudi od riječi. To predstavlja jasnu potvrdu da je Srbija jasno opredjeljena za završetak suradnje s Haaškim tribunalom”, dodala je ministrica.
Izvođenje Mladića pred lice pravde, kako je rekla, satisfakcija je za žrtve i njihove obitelji.
”Istodobno, ovaj naš čin predstavlja poruku pomirenju u regiji”, navela je Malović, naglasivši kako predajom Mladića rad na tom predmetu nije završen, te da očekuje da će se utvrditi tko mu je sve ovo vrijeme pomagao u skrivanju, zašto je Srbija trošila ogromna sredstva tragajući za njim i tko je za to odgovoran.
To je, po riječima ministrice, ujedno i poruka svima okrivljenim za ratne zločine da neće izbjeći odgovornost. Svi zločini, dodala je, moraju biti procesuirani i svi zločinci izvedeni pred lice pravde i kažnjeni.
Srbija, kako je poručila, neće biti utočište ni za one koji su počinili ratne zločine, ali ni za organizirane kriminalne skupine te će se raditi ”u interesu građana Srbije i u interesu naše djece”.
Kako su javili beogradski mediji, Mladić je oko 17 sati posebnim zrakoplovom iz beogradske zračne luke krenuo k Nizozemskoj. Do zračne luke je dovezen uz najviše sigurnosne mjere, u pratnji kolone policijskih vozila.
Osim ulice u kojoj se nalazi beogradski Posebni sud u čijem je pritvoru bio Mladić, bila je blokirana i autocesta k zračnoj luci, duž koje su bili raspoređeni posebni odredi policije i žandarmerije.