Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pantovčak prekida odnose sa Srbijom

30.05.2012. 22:00
Pantovčak prekida odnose sa Srbijom


Radi se o strateškoj odluci da hrvatski predsjednik ignorira srbijanskoga sve dok ga ovaj nedvojbeno ne uvjeri da je potpuno i zauvijek odustao od agresivnih velikosrpskih ideja


Predsjednik Republike Ivo Josipović ingorirat će novoizabranoga predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, što praktički znači da Hrvatska prekida odnose sa Srbijom na razini predsjednika Republike.
Radikalni zaokret od srdačnih odnosa Josipovića s Borisom Tadićem mogao se naslutiti već u utorak, kada je Josipovićev ured hladno reagirao na Nikolićevu usmenu najavu da će Josipovića pozvati na inauguraciju 11. lipnja u Beograd. S Pantovčaka su odbili odgovoriti, rekavši samo kako čekaju službeni poziv. No, neslužbeni izvor s Pantovčaka za naš je list jetko kazao: “Nadamo se da poziv neće ni stići”. Ako pak stigne, gotovo je sigurno da će biti odbijen.
Otkazao Beograd
Josipović, međutim, ne kani ignorirati samo Nikolićevu inauguraciju; čini se da je riječ o strateškoj odluci da hrvatski predsjednik ignorira srbijanskoga, sve dok ga ovaj nedvojbeno ne uvjeri da je potpuno i zauvijek odustao od agresivnih velikosrpskih ideja.
– Hrvatska je pokazala da je zrela demokracija, spremna za suradnju u regiji, a njezina vlast da je zbog tog cilja sposobna djelovati i suprotno mišljenju dijela vlastite javnosti, ocijenio je izvor našega lista.
– Ali Nikolićev nas je izbor vratio u simboliku devedesetih. Ako postoji išta oko čega se ljudi u Hrvatskoj slažu, onda je to uloga Vojislava Šešelja i njegovih suradnika, poručuju iz kruga predsjednikovih suradnika. Hrvatskoj je, drže, “najpametnije mirno promatrati, gledati i slušati, te reagirati na svaku skandaloznu izjavu poput nedavne FAZ-u, ako ih bude”.
Tjednik Globus jučer je objavio da će Josipović pokazati spremnost na suradnju s Nikolićem pod jednim uvjetom: da novi predsjednik Srbije ode u Vukovar i pokloni se ratnim žrtvama. Dotad, suradnja će biti zamrznuta, pa je Josipović već otkazao put u Beograd predviđen za lipanj, gdje je trebao sudjelovati na redovitom godišnjem multilateralnom susretu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Spekulira se čak kako hrvatski predsjednik do kraja mandata ne kani odlaziti u Srbiju, niti Nikolića pozivati u Hrvatsku.
Različita društva
Na Pantovčaku ima mišljenja kako SAD i EU griješe kada procjenjuju da će se Nikolić promijeniti po uzoru na Ivu Sanadera u Hrvatskoj.
– Po analogiji s Hrvatskom, Zapad očekuje da će od Nikolića moći dobiti više nego od Tadića. No to je pogrešno: Hrvatska i Srbija dva su bitno različita društva, od kojih je hrvatsko bilo opsjednuto željom da postane dijelom Europske unije, a srpsko to uopće nije. Tu ključnu razliku u inozemstvu ne zapažaju, procjenjuju na Pantovčaku, dodajući kako “problem s Nikolićem nije u tome što govori, nego u tome što on ni sam ne razumije posljedice i implikacije toga što govori”.


Nikolić: Srbi i Crnogorci su isto




Tomislav Nikolić u nekoliko je dana uspio pogoršati odnose s Hrvatskom, Crnom Gorom i Kosovom. Poslije skandalozne izjave FAZ-u o “srpskom Vukovaru”, u intervjuu radiju Eho Moskve rekao je da “Abhazija i južna Osetija mogu biti nezavisne, ali Kosovo ne”. U intervjuu crnogorskoj televiziji objavljenom u utorak, ponovio je “da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, pa čak i po cijenu odustajanja od evropskog puta Srbije”. Crnogorcima je, pak, poručio da “priznaje zauvijek postojanje Crne Gore, ali ne priznaje razlike između Srba i Crnogoraca”.