Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

BIT ĆE SIRA I MLADIH KRUMPIRA Sijeno sa livada u cvatu za Sašine koze

04.06.2018. 09:58
BIT ĆE SIRA I MLADIH KRUMPIRA Sijeno sa livada u cvatu za Sašine koze


Završila je cvatnja dviju najvažnijih poljoprivrednih kultura u Dalmaciji. Naravno riječ je o maslini i vinovoj lozi pa je red da naša ekipa vižita Ravne kotare i pokuša donijeti prvu ocjenu o mogućem prinosu. Naravno, do berbe je još daleko i na tom putu su brojne prepreke, ali što reče naš urednik Nedjeljko: „Ako maslina cvate možeš se nečem nadat, ali ukoliko ne cvate ne možeš se ničem.“


Verdura, trišnje i kajgana
Naša ekipa krenula je dobro uhodanim putem od Zemunika, preko Galovca, u Tinj pa na kraju Polaču. Nije to bez razloga jer prođemo dobar dio najplodnijeg dijela Ravnih kotara, a treba ponijeti kući malo poputine da se podmire troškovi goriva. Triba se negdje i marendat , jer vrag može na gladno radit. Naravno poputina je u obliku verdure i trišanja. Evo prednosti boravka u ruralnom prostoru ili kako reče profešur Bage u Arkadiji. Zna, hoće i može naš seljak počastiti, jer to je duboko u njemu da bude dobar domaćin.
Eto dok mi kusamo pancetu pofriganu s domaćim jajima ti profešure uživaj na Kalelargi u malom makijatu.


Vitine obećavaju iznadprosječan urod
U Polači svraćamo kod dugogodišnjeg prijatelja Viktora Prtenjaču. Znam Viktora kao i njegovu braću kada su kao dječarci donosili pokojnom ocu Ljubi na Nadinsko blato marendu, jer je Ljubo bio traktorista na poljodobru i često je posao zahtijevao cjelodnevni rad.
Viktor je u masliniku i privodi kraju kultiviranje.
– Cvatnja je završila ili je pri kraju, pojašnjava Viktor i sada treba obaviti sve one poslove koji slijede. Naravno prvo je kultiviranje da se unište korovi i sačuva vlaga u tlu, a ubrzo će trebati obaviti zaštitu protiv druge generacije maslinovog moljca.
Pregledavamo masline i pokušavamo utvrditi kakva je bila oplodnja. Sitni plodovi su različite veličine ovisno o položaju na stablu i sorti. Većina sorata dobro se je oplodila i ukoliko ostanu povoljni agro klimatski uvjeti i sve agro mjere se obave pravovremeno urod bi mogao biti iznad prosječan.
Doduše nije baš svagdje tako. Masline koje su stradale od studeni krajem veljače nisu niti cvale, a također je slučaj s maslinama koje su prošle godine previše rodile.




Krumpir u punoj cvatnji
Na ravnokotarskim poljima sve manje povrća, ali izgleda da krumpir još uvijek drži primat. Iako je njegova sadnja kasnila gotovo mjesec dana prvi ravnokotarski krumpiri počeli su se vaditi ili će njihovo vađenje uslijediti za nekoliko dana. Još jedno navodnjavanje da se popune gomolji i tada preostaje samo vađenje i ono što je najvažnije prodaja.
Staro je pravilo da krumpir kada završava s cvatnjom može se vaditi i prodavati kao mladi krumpir. U tehnološkoj zriobi je kada padne cima. Upravo ovih dana većina ravnokotarskog krumpira je u punoj cvatnji. Kolika će biti otkupna cijena još je uvijek nepoznanica.


Nede strahuje od plamenjače i pepelinice
Nakon maslina vinova loza je druga poljoprivredna kultura po rasprostranjenosti u Dalmaciji. Hladnoća tijekom veljače nije na njoj ostavila posljedice, a vremenske prilike tijekom dosadašnjeg perioda išle su joj na ruku. Tijekom cvatnje vrijeme je bilo samo takvo kakvo se može poželjeti.
Staro je vinogradarsko pravilo da tijekom cvatnje u vinograd se ne ulazi, a pogotovo radi. Sve treba obaviti prije cvatnje i nastaviti s poslovima odmah po završetku cvatnje. Poslova ovih dana u vinogradu preko glave. Prvo treba pokidati zaperke, zatim uvući lozu u armaturnu žicu i obaviti zaštitu od najvažnijih bolesti plamenjače i pepelnice.
– Meteorolozi najavljuju povremene pljuskove, a nakon pljuskova sigurno će zapuhati bura pa evo idealnih uvjeta za razvoj plamenjače i pepelnice, pojašnjava našoj ekipi Nede Vujević iz Galovca kojeg smo zatekli u vinogradu.
Dok je Nede zaokupljen vinogradom njegov sin Sašo bavi se sijenom.


Sašo kosi kad trava cvita
Sašo posjeduje stado koza u Bukovici i sada je vrijeme da se spremi dovoljno sijena za zimu. Pisali smo o tome koji je problem kada se zima produži, a ponestane sijena. Tada je Sašo i prijatelj mu Bobanović kozama vozili odrezane maslinove grane iz Bobanovićeva maslinika da bi lakše prebrodile zimu.
-Proljeće je bilo kišovito i trave ima na sve strane. Upravo je sada vrijeme za košnju livada. Livade treba kositi kada trava počinje cvasti, a to je upravo ovih dana, pojašnjava Sašo i nastavlja. Visoke temperature i niska vlaga zraka omogućuju brzo sušenje trave. Od košnje do baliranja prođe manje od tri dana, a to je više nego optimalno. Važno je da sijeno koje se suši ne pokisne, a baliranje treba obavljati u jutarnjim satima kada je sijeno vlažno. Previše suho sijeno teško se balira i kod takvog sijena su bale rastresite i lako se raspadaju, saznajemo od Saše.
Sunce se polako diže na horizontu najavljujući još jedan vruć dan neprimjeren za godišnje doba. Poslovi do jedanaest sati što su obavljeni, obavljeni su, a nastavak poslijepodne kada se sunce približi zapadu.


Druga generacija moljca
Ovih dana primijećena je pojačana aktivnost druge generacije maslinovog moljca te je potrebno započeti s njegovim suzbijanjem. Dozvolu za ovu namjenu imaju mikrobiološki insekticidi čija djelatna tvar su spore i toksini bakterije Bacillus thuringiensis (Baturad WP ili Biobit WP).
 Ovi pripravci imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj i integriranoj proizvodnji. Djeluju sporo na gusjenice mlađih stadija pa se trebaju primijeniti kad su plodovi veličine oko 4 milimetra. Osim navedenih dozvolu imaju i pripravci čija je djelatna tvar dimetoat, a dolaze pod trgovačkim imenima Rogor 40, Chromgor 40, Zagor, Perfekthion, Ritam, Sistemin E-40, Calinogor, kao i insekticid iz skupine piretroida djelatne tvari deltametrin, a pod trgovačkim imenom Decis 2,5 EC što je naša preporuka.
Uz prskanje insekticidima kao dodatak obavezno koristiti i folijarna gnojiva.