Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mršić: Za osvojiti titulu moramo biti bolji nego u drugoj utakmici

31.05.2021. 07:27


Košarkaši Zadra stigli su pred vrata raja i samo ih jedna pobjeda dijeli od naslova prvaka države koji od 2008. godine nije doživljen u gradu košarke. Finalna serija se seli od večeras u 21 sat na splitske Gripe gdje igrači Veljka Mršića istrčavaju s kapitalom od 2-0 u pobjedama i pokušat će, naravno, iz prve tzv. meč-lopte na najbolji mogući način završiti sezonu. S peharom u rukama kojeg zanimljivo otkad se igra prvenstvo Hrvatske nijednom nisu podigli na gostujućem terenu. Jedina dva puta, 2005. i 2008. naslovi su osvojeni u legendarnim Jazinama pa bi u slučaju uspjeha večeras ili u srijedu u eventualnoj četvrtoj utakmici, splitske Gripe postale mjestom osvajanja trećeg zadarskog naslova prvaka Hrvatske.


Faktor neizvjesnosti
Taj doseg Zadrani ciljaju s potpunim pravom jer su domaći dio serije odradili na suveren način, s dvije glatke pobjede, golim brojkama prevedeno s plusom od 43 koša uz tek 55.5 primljenih poena u prosjeku. Naravno, očekuje se i nešto od »Žutih« u ovoj seriji. Zasad nisu pokazali previše. U prvoj utakmici bili su tek puki statisti dok su u drugoj ravnopravnost držali 20-ak minuta. Obrana Zadra pokazala im se u prvih 80 minuta finala teškom enigmom, a u dešifriranju iste Splićani sigurno vide priliku da se konačno nametnu protivniku koji se uz momčadsku igru potvrdio i na individualnom planu. Nositelji Mršićevog sastava isporučili su što se od njih i očekivalo (Mavra, Onuaku, Carter) dok su na Gripama svjesni da će zakomplicirati seriju jedino u slučaju aktivacije svojih vedeta: Ukića, Lukovića, Đokovića, Perkovića… Zato se u ovoj trećoj utakmici očekuje i faktor neizvjesnosti koji dosad nije bio prisutan, osjeća to i strateg Zadra koji smatra da njegovi igrači imaju veliku priliku završiti večeras cijelu priču, uz premisu da se održi razina igre iz prve dvije utakmice.
– Svaka utakmica je jedna nova priča. Želja nam je odigrati najbolje što možemo i pokušati ostvariti treću pobjedu u ovoj finalnoj seriji. Da bi to napravili trebat ćemo se dobro potruditi, moramo biti bolji nego što smo bili u drugoj utakmici. Mislim da imamo snage, volje, želje i kvalitete da to napravimo – istaknut će Veljko Mršić pred prvu-meč loptu na splitskim Gripama gdje Zadar dolazi s referencom od pet pobjeda u nizu nad »Žutima«. Mršiću naravno taj podatak ne znači previše, iskustvo govori da se od tradicije ne živi već od rada, a njegove igrače večeras očekuje teška rabota ako misle položiti svoje ruke na pehar.


Ispod 60 poena
– Dobili smo ih pet puta u nizu, no tražio sam od svojih igrača da budu čvrsto s obje noge na zemlji i da večeras na Gripama odigramo na gornjoj granici naših mogućnosti. Split je pokazao da se zna podići kad izgleda mrtvo, međutim očekujem da ćemo ih uspjeti neutralizirati tamo gdje su najjači jer smo ih u obje utakmice finala zadržali ispod 60 poena, a nije to lako svaki put ostvariti. Pokušat ćemo na tom tragu biti i večeras – bez velike pompe trener Zadra se okrenuo potencijalno najvažnijoj utakmici ove sezone. Sigurno se svi u njegovoj svlačionici toplo nadaju da je i zadnja odigrana ove sezone i da će se onda sve misli usmjeriti ka slavlju s navijačima. Taj scenarij ipak puno bolje zvuči nego povratak u Split u srijedu na četvrtu utakmicu. Složit će se s tom ružičastijom perspektivom i Jan Palokaj, koji pak zna da titula neće pasti sama u ruke već ju treba potvrditi i na terenu.
– Najvažnija je stvar da smo fokusirani samo na sebe. To nas vodi kroz cijelu sezonu, kad smo to napravili onda smo napravili dobar rezultat. Sve što se dogodilo u prošle dvije utakmice moramo staviti na stranu, sve što se događa izvan terena na drugu stranu. Idemo odigrati mušku utakmicu te prenijeti energiju i pristup iz prve dvije utakmice u ovu treću i mislim da onda možemo doći do naslova – kazao je 20-godišnji bek Zadra.




NAJ POJEDINCI FINALA


Zadar
1. Dominik Mavra – 36p, 6sk, 8as,
2. Chinanu Onuaku – 26p, 17sk, 2as,
3. Justin Carter – 18p, 9sk, 6as


Split


1. Blaž Mesiček – 24p, 3sk, 2as
2. Luka Babić – 16p, 4sk, 2as


3. Marko Luković – 13p, 10sk, 0as


FINALNA SERIJA
1. utakmica: Zadar – Split 81:53
2. utakmica: Zadar – Split 73:58
3. utakmica: Split – Zadar (danas, 21 sat)
*4. utakmica: Split – Zadar (2. lipnja)
5. utakmica: Zadar – Split (5. lipnja)
*4. i 5. utakmica su eventualne


Karakaš: Nema odustajanja
Trener Splita, Mile Karakaš, prisiljen je večeras zaigrati na sve ili ništa ako misli destabilizirati dosad vrlo čvrste i konkretne Zadrane. Što se tiče motivacije ona je kod momaka u žutom neupitna, no za produljenje serije Karakašu će trebati i puno kvalitetniji odgovor na parketu Gripa. Posebno u šuterskom dijelu gdje su dosad »Žuti« potpuno zakazali, a jedan od ciljeva im je uštopavanje Chinanu Onuakua. Ipak, strateg Splita vjeruje da se sve to može ostvariti i da se cijela serija može vratiti na mjesto odakle je i krenula.
– Nema odustajanja dok netko ne dođe do tri pobjede. Nadam se i vjerujem da to može biti mi. Smatram da nam treba samo jedna pobjeda s kojom bi se onda vratili u život. Dobro smo se odmorili i za nas doslovno sutra ne postoji. Trebamo dobiti ovu treću utakmicu, pa teoretski dolazimo do četvrte, a vjerujte mi jednu stvar, Zadar se ne želi vratiti kući – kazao je Karakaš pred treću utakmicu finala.


ZADAR VS SPLIT
Šut za dva: 32-61 vs 28-63
Šut za tri: 22-57 vs 15-50
S. bacanja: 24-36 vs 16-23
Skokovi: 81 vs 60
Asistencije: 32 vs 18
Iz. lopte: 23 vs 29