Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Paški rotor u zadnjoj trećini izgradnje

31.05.2021. 09:30


Na državnoj cesti D-106, kod predjela Sveta Jelena u Pagu, na cesti koja vodi za Kolan i Novalju odvijaju se intenzivni radovi na izgradnji kružnog toka, odnosno rotora. Po projektu inženjering kuće Promet projekt d.o.o. iz Zagreba radove izvodi tvrtka Colas Hrvatska iz Varaždina. Nadzorni inženjer je Marin Skopljak iz tvrtke Knap d.o.o. Zagreb.


Ulaganja u kulturu
– Na temelju sporazuma između Grada Paga i Hrvatskih cesta, a svrhu veće sigurnosti svih sudionika u prometu, ishodovana je građevinska dozvola, radove financiraju Hrvatske ceste, a Grad Pag je izradio projektnu dokumentaciju, riješio imovinskopravna pitanja i otkup zemljišta. Troškovi izgradnje rotora iznose 6,5 milijuna kuna, rekao je Ante Fabijanić – Tonči, gradonačelnik Paga.
Radovi oko rotora sve više napreduju, u tijeku je asfaltiranje kolnika oko rotora i prilaznih cesta.
– Radi se o vrlo zahtjevnom infrastrukturnom projektu jer se pomicala postojeća instalacija. Radovi će završiti i prije roka od šest mjeseci, kazao je Fabijanić, koji je i ovim putem zamolio građane Paga za razumijevanje i još malo strpljenja te da koriste zaobilaznu cestu i poštuju privremenu regulaciju prometa.
Na Domu kulture izvedeni su radovi popravljanja i mijenjanja dotrajalog krovišta.
– Krov na Domu kulture je bio u jako lošem stanju, na nekim mjestima je i prokišnjavao, tako da je to bio nužan zahvat, naglasio je Fabijanić.
U tijeku je druga faza uređenja u vrijednosti od 200 tisuća kuna koje po 100 tisuća kuna sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Grad Pag.


Rezervat šumske vegetacije
– Druga faza radova podrazumijeva promjenu stolarije i uređenje fasade. U planu je potpuno uređenje Doma kulture i to postavljanjem pomične pozornice, promjena stropne konstrukcije kako bi se mogla postaviti scenska rasvjeta i ozvučenje, promijenit će se sjedalice te izvesti i drugi radovi kako bi se Dom kulture mogao koristiti za kulturne i zabavne programe, najavio je Fabijanić.
Rekonstrukcija drugog kata škole u Pagu treća je faza u planu obnove zgrade. Projekt obnove zgrade započeo je 2017. godine, izmjenom krova.
– Njegova vrijednost je iznosila 1.066.416,14 kuna i u cijelosti ga je financirala Zadarska županija, navodi Fabijanić.
U Posebnom rezervatu šumske vegetacije Dubrava-Hanzine u Pagu, kojim upravlja Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, odvijaju se radovi na uređenju poučne staze i vidikovca.
– U ovom velikom projektu partneri su Javna ustanova Natura Jadera i Grad Pag. Napravili smo projektnu dokumentaciju i zajednički radili na dobivanju sredstava, navodi Fabijanić.
Javna ustanova Natura Jadera, za ovaj je projekt osigurala 656.625,00 kuna i to kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske.
– To je jedan od projekata kojima želimo sačuvati prirodna bogatstva koja imamo, ali i omogućiti svima da ih vide. Dubrava je jedinstvena šuma u kojoj su svakodnevno mnogi šetači, a želja nam je da domaći ljudi i turisti mogu prolaziti poučnom stazom kroz šumu, a s vidikovca promatrati obalu i Pašku uvalu, ali i da se to područje još bolje valorizira, poručio je paški gradonačelnik.




Vodovod i odvodnja
Grad Pag je administrativna jedinica koja obuhvaća naselja: Pag, Miškovići, Dinjiška, Vlašići, Smokvica, Stara Vas, Vrčići, Gorica, Košljun, Šimuni, Dubrava, Sveti Marko i Sveta Marija.
– Od brojnih naših programa jedan od glavnih ciljeva je stabilan gradski proračun, ali i povećanje proračuna. Prvenstveno planiramo krenuti s organiziranjem ureda za povlačenje EU sredstava, najavio je Fabijanić.
Aglomeracija je jedan od većih projekata, izrađena je sva dokumentacija, napravljene su studije.
– Vlada RH dala nam je zeleno svjetlo i financijski podupire naš projekt stoljeća. Ako zakažemo na pitanju vodovoda i odvodnje uzalud su nam svi drugi napori i rezultati, jer su kvalitetni vodovod i odvodnja nužna pretpostavka održivog razvoja, poglavito turističkih zona, zaključio je Fabijanić.