Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Žuti” pronašli dobitnu formulu u dodatnih pet minuta

31.05.2021. 21:28


Bili tako blizu, a ostali na kraju tako daleko. Zadrani su bili uistinu blizu osvajanja titule prvaka Hrvatske u trećoj utakmici na Gripama, ali naletjeli su, nakon teških 45 minuta, na Split koji se odbio predati i koji je uspio nadoknaditi veliki zaostatak od 16 koševa u drugoj četvrtini, šuljao se do završnih minuta iza leđa Mršićevoj momčadi koja je na kraju potpisala kapitulaciju u produžetku i tako se serija rasteže na četvrtu utakmicu koja je na rasporedu u srijedu, na istom mjestu.


Zadarski uragan
Otvaranje trećeg čina finalne serije bilo je potpuno obojeno plavim. Mršićeva momčad je nakon početne dvije minute nesnalaženja s tri izgubljene lopte pronašla niti igre iz prve utakmice i u narednih osam minuta potpuno zavladala splitskim Gripama. "Žuti" su imali vodstvo 4:3, a onda je krenuo zadarski uragan. Mavra je tricom otvorio veliku gostujuću seriju 23:6 koja se protegla sve do prve minute druge dionice, a s vanjskih pozicija nastavili su bušiti splitsku obranu Justice i Palokaj, pa još jednom Mavra, da bi Carter za kraj perfektne prve četvrtine pogodio ludi šut sa svoje polovice, što je donijelo Zadru ogromnih 14 plusa (10:24), uz nevjerojatan tricaški učinak (6-10). Fenomenalan napad Mršićevog sastava pratila je i armirana obrana koja je potpuno izludila domaće igrače, a bogme i njihovog trenera Karakaša koji je u nemoći poslao svih svojih 12 igrača na parket u prvih 10 minuta utakmice. Tko god je ušao s klupe Splita imao je iste nuspojave kao i njihovi prethodnici. Pogoditi koš u tim trenucima Splićanima je bila prava nauka, potvrdit će to tek tri pogođena šuta iz 15 pokušaja i sve je mirisalo na lagano prošetavanje Zadra po Gripama. Ipak, to se nije dogodilo jer je kroz drugu četvrtinu domaća momčad uspjela pronaći kakav-takav ritam i uspostaviti balans na parketu, a impuls za to prvi je dao kapetan Ukić s pogođenom tricom, na koga se nadovezao Mesiček dvicom (15:26), i odmah se osjetila pojačana živost u redovima "Žutih" koja na sreću gostiju nije naplaćena na semaforu. Zadar se uspio stabilizirati u narednih nekoliko minuta ubačajima Cartera i Justicea (18:32), ali nije izdržao do odmora. Split je u zadnje dvije minute prvog poluvremena na krilima Ukića sveo zaostatak na tek dva posjeda (29:35) i potpuno vratio neizvjesnost.


Neumoljivi Ukić
Isti igrač je otvorio nastavak svojom četvrtom tricom približivši svoju momčad nakon 16 minusa u drugoj četvrtini na tek tri koša zaostatka (32:35). Uzvratili su plavi 9:3 serijom koju je inicirao Vuković, a završio Justice te je Zadar ponovno u rukama imao kapital od devet viška (35:44). Međutim, Ukić je na drugoj strani uhvatio ruku i ubacio novih šest koševa s čim je došao do svog 20. u utakmici, i što je još važnije vratio "Žute" na tri minusa (41:44). Trans domaćeg kapetana uspio je poništiti Jordano na drugoj strani s tricom i dvicom, s čime se Zadar uzdigao do osam plusa (41:49) na tri minute prije kraja treće četvrtine. Uspjeli su sačuvati za završnih 10 minuta praktički polovicu te prednosti (54:59), unatoč velikom otporu domaćina koji je sve češće koketirao s potpunim rezultatskim priključkom. Najbliže su "Žuti" stigli nakon trice Mesičeka za 57:59 na početku zadnje dionice, nakon čega je Carter u suradnji s Onuakuom donio ravnotežu na gostujućoj strani, vrativši šest prednosti (63:69). No, ne predaje se Split koji se pred završnih pet minuta primiče do minimalnog zaostatka (68:69). Babić stavlja tricu, pod košem je bio precizan Marić što je zagarantiralo neizvjesnu završnicu. Na 180 sekundi do kraja Ukić je s linije donio "Žutima" prvo vodstvo nakon otvarajućih minuta (72:71), tricom je potom uzvratio Jordano (72:74), na što je Ukić odgovorio ubačajem za poravnanje (74:74), ulaskom u završnu minutu. Uslijedila su dva loša zadarska i jedan splitski napad, i odluku je u preostalih 10 sekundi u svoje ruke dobila domaća momčad, no dalekometni šut Ukića nije pronašao cilj i morala se odluka tražiti u dodatnih pet minuta. Produžetak se pokazao kobnim po ambicije Zadra da završi posao u trećoj utakmici jer lopta u koš nije htjela tri i pol minute, a "Žuti" su preko Ukića i Marića stekli kapital od pet plusa (79:74), a kad je Perković pogodio tricu za plus sedam (82:75) u zadnjoj minuti jasno je bilo da će Split do prve pobjede u finalnoj seriji. Za to posebnu zahvalnicu moraju uručiti kapetanu Ukiću koji je 30 koševa, dok je kod Zadra najefikasniji bio Carter sa 16 ubačaja.




SPLIT 83 (74) – ZADAR 75 (74)


(10:24, 19:11, 25:24, 20:15, 9:1)
SPLIT – Mala dvorana na Gripama. Gledatelja: 100. Suci: Tomislav Hordov, Josip Jurčević i Krunoslav Peić.
SPLIT: Perković 10, Perasović, Kedžo, Ukić 30, Marčinković 3, Bajo, Čampara 2, Babić 9, Vranković 2, Luković 5, Marić 14, Mesiček 6. Trener: Mile Karakaš.
ZADAR: Carter 16, Jordano 10, Justice 11, Palokaj 3, Brala, Vuković 3, Bursać 5, Junaković 6, Mavra 11, Onuaku 8, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.


Isključeni Bursać i Luković
U završnoj minuti prvog poluvremena popustili su živci Aleksandra Bursaća i Marka Lukovića koji su se nakon kratkog verbalnog sukoba našli u klinču, pali su i neki blagi udarci, ali srećom ubrzo su igrači Zadra i Splita pritrčali i spriječili teži incident. Nakon pregleda video snimke glavni sudac Tomislav Hordov obje užarene glave zasluženo je poslao na prijevremeno hlađenje.