Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mario Ančić otkazao OI

Autor:

30.07.2008. 22:00
Mario Ančić otkazao OI

Foto: AP



Morao sam otkazati Peking jer više ne mogu riskirati svoje zdravlje. Probao sam trenirati, poslije pola sata više nisam mogao igrati, osjećao sam se očajno, potpuno iscrpljeno i malaksalo – kaže Ančić
Mario Ančić otkazao je nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu! Iako su nalazi ukazali da se ne radi o mononukleozi kao izvoru njegovih posljednjih muka sa zdravljem, Ančić je odlučio preskočiti Olimpijske igre kojima se toliko radovao. Zdravlje mu je narušeno, praktički se duže od dva tjedna osjeća jako loše. Pokušao je još jednom, mali test mogućnosti u Cincinnatiju pokazao je stanje nije dobro.
– Morao sam otkazati Peking jer više ne mogu riskirati svoje zdravlje. Još uvijek ne znam o čemu se radi, ali sigurno nije mononukleoza – kaže Mario Ančić. – Odluka je praktički bila donesena dan ranije, nakon što sam probao trenirati sa svojim trenerom Fredrikom Rosengrenom. Poslije pola sata više nisam mogao igrati, osjećao sam se očajno, potpuno iscrpljeno i malaksalo, a tako se osjećam posljednja dva tjedna. Temperatura, povraćanje, glavobolja… Morali smo prekinuti, a ja sam već tada znao da će olimpijski turnir biti nedostižan. Odluka je bila teška, Olimpijske igre bile su mi glavni cilj sezone. Ništa, morat ću Olimpijske igre gledati na televiziji. Nisam želio ići u Peking samo da bih nastupio, gotovo kao gledatelj, moj je cilj bila olimpijska medalja.
Za brončanog u paru s Ivanom Ljubičićem u Ateni nastavljaju se tako muke sa zdravljem. Lani je zbog mononukleoze izgubio pola sezone. Vratio se baš na američko-kanadskoj turneji, ali tada je morao preskočiti US Open zbog napuknute košćice u ramenu, posljedice nezgode s utegom. Ništa nije sugeriralo da je rame opasnije stradalo sve dok nije počeo igrati. Trebalo je sve završiti sa želučanom virozom, zbog koje je propustio otvaranje ove sezone, iako je letio čak do Novog Zelanda. Preskočio je i Australian Open… Svemu tome treba dodati ukočena leđa u travnju 2006. godine uoči Davis Cup susreta s Argentinom u Zagrebu, te ozljedu ligamenata koljena u ljeto 2006. godine na na jet skiju… Mario se nada da neće treći put zaredom morati otkazati US Open!
– Vraćam se u Split, gdje ću obaviti dodatne pretrage. Ako se uspijem oporaviti za US Open, bit će dobro. Neću žuriti, zdravlje je najvažnije – kaže Mario, koji se od 136. pozicije u siječnju ove godine spustio za 110 mjesta, uz finale Marseillea, polufinale Zagreba, te četvrtfinala Wimbledona i s-Hertogenboscha. Još jednom, po tko zna koji put, morat će krenuti ispočetka. U hrvatskom taboru u Pekingu vijest o Ančićevom otkazu primljena je sa žaljenjem, uz želje za brzi oporavak. Poslije toliko problema, najmanje što je Mario zaslužio je brzi oporavak.


Ljubičiću stradala zadnja loža
Pod velikim upitnikom je i nastup Ivana Ljubičića, drugog člana brončanog tandema iz Atene. Situacija s leđima se polako sanirala, ali na treningu u Milanellu u srijedu stradala je zadnja loža lijeve noge. Ivan je osjetio bol pri jednom sprintu, nije izgledalo da se radi o nečem ozbiljnom, ali pregled idućeg dana pokazao je da je riječ o težoj ozljedi.
– Radi se o rupturi duljine 15 milimetara i opet je veliki upitnik nad mojim nastupom u Pekingu. Posljednja nada mi je dr. Pierfrancesco Parra i njegov laser. Ako netko može napraviti čudo, onda je to Parra. Definitivnu odluku donijet ću u ponedjeljak, ali putujem samo ako budem sto posto spreman. Radi se o ozljedi kod koje je najvažnije da mišić dobro zaraste, inače mi do kraja karijere može raditi probleme – kaže Ivan Ljubičić, koji bi po novom planu u Peking trebao putovati 6. kolovoza.
Poslije otkaza Marija Ančića, Ljubičić bi na turniru parova na OI trebao zaigrati s Marinom Čilićem. Izvršna direktorica HTS-a Marina Mihelić već je prijavila ITF-u novi par, istaknuvši da su velike šanse za nastup ima drugi hrvatski par, Ivo Karlović i Lovro Zovko, budući da ima dosta otkaza, a hrvatski dvojac je drugi ispod crte prijava. Ždrijeb olimpijskog turnira je 7. kolovoza.