Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nedaleko od Zadra niče luksuzni turistički resort T-nest vrijedan 14 milijuna eura

01.08.2018. 13:00
Nedaleko od Zadra niče luksuzni turistički resort T-nest vrijedan 14 milijuna eura


Nedaleko od Gračaca, na samoj granici Zadarske i Ličko-senjske županije u mjestu Lovinac, uz umjetno jezero zaseoku Rasoja poduzetnik Goran Štrok kreće u izgradnju luksuznog turističkog naselja nazvanog T-nest, a koje će u cijelosti uvažavati ekološke postavke. Cijeli projekt je pokrenut, imaju sve dozvole i prve goste očekuju već u lipnju sljedeće godine.
Resort će, saznajemo, biti inspiriran prirodom te će gostima pružati iskustvo doživljaja bijega u prirodu i luksuznog smještaja. Ime T-nest simbolizira Teslino gnijezdo, a riječ je o eko – organskom resortu u blizini Teslinog Smiljana, u kojem će sve biti posvećeno prirodi i sljubljeno s prirodom, tako da će gostima biti na raspolaganju Tesla automobili, električni bicikli, ali i organska prirodno proizvedena hrana iz lokalnih OPG-ova. Naselje će imati platnene i drvene kućice od kojih će neke biti i na drveću, dva restorana, recepciju i konferencijsku dvoranu te sadržaje poput bazena, jacuzzija, sauna i wellnessa. Investicija je vrijedna oko 14 milijuna eura te bi utjecati i na razvoj pomalo zapostavljene lokalne poljoprivrede, posebno brendiranog ličkog krumpira koji stiže s okolnih polja. Očekuje se i bogata klijentela koja će u Lovinac dolaziti iz cijelog svijeta kako bi se odmorili od užurbanog života, a cijena noćenja bi se prema nekim prvotnim najavama trebala kretati od 400 do 500 eura.
– Gosti resorta moći će birati smještaj u 70-tak luksuznih smještajnih jedinica, koje se sastoje od 31 platnene kućice i 39 luksuznih drvenih kućica smještenih u divljini šume (18 kućica); na krošnjama drveća (8 kućica) ili na jezeru (13 kućica), ukupnog kapaciteta 240 kreveta. Resort će raspolagati s dva restauranta, koji će gostima nuditi vrhunske gastronomske specijalitete i to atraktivni restaurant na jezeru, kapacitetom do 100 mjesta uz ponudu internacionalne kuhinje s naglaskom na fuziju mediteransko japanske kuhinje, te restaurant u šumi, kapaciteta 40 mjesta, koji će nuditi lokalnu kuhinju bogatu ličkim specijalitetima. Gostima će na raspolaganju biti prirodni vanjski i unutarnji bazen, wellness centar, te pješačke staze kroz krošnje, trim staze i sprave za rekreativce, kaže nam Nikolina Vicelić,PR savjetnica.
Riječ je prekrasnom prostoru okruženom brojnim prirodnim bogatstvima, a koji se nalazi na području Parka prirode Velebit. Resort će biti i u neposrednoj blizini Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera, ali i Kornata i Sjevernog Velebita, Krke te Une u BiH, kao i parkova prirode Telašćica i Vransko jezero. Blizu je Gračac s kompleksom Cerovačkih špilja u koje se ulaže više od 60 milijuna eura te Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, kao i utočište za medvjede u Kuterevu. U Lovincu se posljednjih godina razvija turizam, posebno zimski sa sanjkalištem Cvituša,a otvoren je i hostel te je solidno razvijen apartmanski smještaj. Uz to Lovinac ima i odlične biciklističke i planinarske staze, a što je jako važno mjesto je izvrsno prometno povezano. Naime, tamo je izlaz na autocestu na čvoru Sveti Rok te je vrlo lako i brzo stići na more, a temperature su puno ugodnije nego na obali. Osim toga, blizina Zadra i međunarodne zračne luke isto tako bi trebala igrati veliku ulogu, a kako je najavio ministar turizma Gari Capelli, turiste će se iz zadarske zračne luke dovoziti električnim automobilima. U blizini je niz lokalnih, prirodnih atrakcija i povijesnih gradove bogate kulturno povijesne baštine, upravo poput Zadra, koji će biti jedan od strateških poveznica s budućim resortom, budući da će većina gostiju slijetati upravo na zadarsku zračnu luku i posjećivati zadarske morske orgulje i ostale atrakcije.
– Vjerujemo da će upravo iz Zadra i okolice, T-nest privući i najbolje turističke djelatnike, koji će nam se pridružiti u ovom ekskluzivnom turističkom resortu u Hrvatskoj, a naravno tu se pružaju i brojne mogućnosti suradnje s ugostiteljskim objektima i agencijama. Projekt je dobio sve dozvole, uključujući i građevinsku dozvolu, radovi su već započeli, a prvi gosti očekuju se u lipnju 2019. godine. Koristimo prigodu zahvaliti se Ličko-senjskoj Županiji, posebno županu Milinoviću na izuzetnoj suradnji u rješavanju potrebne dokumentacije, što je dokaz da su investitori u ovoj županiji su dobro došli, naglasio je Goran Štrok, vlasnik resorta i hotelijer.
Glavni operativac investitora je nekadašnji načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić, koji je ujedno i udario temelje za razvoj turizma u ovoj maloj ličkoj općini započevši razne projekte poput sanjkališta Cvituša, brendiranja ličkog krumpira, projekta Sveto brdo i raznih drugih pokušaja oživljavanja kraja koji je pomalo zapostavljen. Račić nam je kratko prokomentirao kako je gradnja ovog resorta napokon ozbiljan događaj za mjesto te da je došla nakon njihova ozbiljnog truda. Trenutni načelnik Ivan Miletić nije nam se javio iako smo ga zvali više puta za komentar. S razvijanjem turizma u ovom dijelu Like zadovoljna je i Nataša Turbić, načelnica obližnje Općine Gračac u kojoj se provodi projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje- održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem“ u koji će biti uloženo čak 68 milijuna kuna.
– Drago mi je da se nešto događa i gradi u ovom dijelu Like, jer izolirani smo od velikih sredina i to je veliki uspjeh. To što se događa u Lovincu utjecat će na razvoj i jedne i druge općine, kao i Cerovačke špilje. Imamo što ponuditi, a vjerojatno ćemo s razvitkom privući i veći broj posjetitelja, zaključuje Turbić.