Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Što strani turisti misle o zadarskoj kulturnoj baštini?

31.07.2021. 08:21


Ima već više od 20 godina da je u Needhamu u američkoj saveznoj državi Massachusetts pokrenuta web stranica Trip Advisor. U tom razdoblju ovaj internetski projekt izrastao je u broj jedan među svim svjetskim internetskim stranicama posvećenim putovanjima kojemu se vrijednost danas procijenjuje na 1,6 milijarda dolara. Trenutačno ima 3217 stalnih i honorarnih zaposlenika. Godine 2019. Forbes je proglasio Trip Advisor najboljim američkim poslodavcem u kategoriji srednjeg poduzetništva.
Danas u vlasništvu tvrtke Liberty Media, Trrip Advisor posjeduje 25 različitih web projekata posvećenih svim postojećim vrstama i oblicima turističkih putovanja. Na njegovim stranicama pisalo je dosada 315 milijuna korisnika koji su napisali preko 500 milijuna različitih osvrta, mišljenja, pohvala i kritika o mjestma koja su posjetili ili čije su usluge koristili. Naravno, jedno od tih mjesta je i Zadar.


Više nije tajna
Postojanje ovog servisa omogućuje nam tako da saznamo odgovor na pitanje koje je mnoge odavno zanimalo. Kako stranci doživljavaju zadarske kulturne spomenike i koji su im najviše privlačni. To više nije uopće tajna.
Na prvom su mjestu, donekle i očekivano, Morske orgulje s ocjenom 4,5 i o kojima je pisalo 6926 korisnika te ustvrdilo 29 načina na koje ih se može najbolje doživjeti. Ukupno 4104 ocjenjivača su dali čistu peticu, a njih 1644 četvorku, dok je »dovoljnih« 80, a »nedovoljnih« tek 28 ocjena.
Pozdrav Suncu je na drugm mjestu, što je zanimljivo, obzirom da je 2019. bio na šestom. Prosječna ocjena mu je 4,0. Odličnim ga drži 1181 ocjenjivača, 787 veoma dobrim, prosječnim 421, dok je »dvica« i »aševa« 112, odbnosno 56. Posjetitelji iz Velike Britanije, SAD-a, Danske i Luksemburga potrudili su se napisati vema povoljne osvrte o svojim iskustvima posjete ovom zaštitnom znaku Zadra.
Kopnena vrata su s četvrtog mjesta prije dvije godine se uspela na treće. Prosjek ocjena im je također 4,0, ali je manji broj ocjenjivača od drugoplasiranog spomenika. Odličnim ih smatra 483 gostiju, a veoma dobrim njih 481. Njih 175 ih drže za prosječna, dok onih ne pretjerano oduševljenih ima tek 13.


Katedrala i Riva
Katedrala sv. Stošije je na četvrtom mjestu također s četvorkom kao prosječnom ocjenom, no ovdje veoma dobre ocjene (150), blago pretežu nad »peticama« (147). Njih devet nisu baš bili zadovoljni, a 43 je ne smatra nečim posebnim. Zanimljivo da prije dvije godine katedrale nije ni bilo na listi, ali je njezin zvonik tada zauzimao sedmo mjesto po popularnosti.
S prosječnom ocjenom 4,0 slijede Muzej iluzija, Sv. Donat i zadarski Forum. Tek iza njih je zadarska Riva koja je 2019. zauzimala odlično drugo mjesto.
Kako se vidi mišljenja i ukusi turista fluidni su i mijenjaju se s vremenom. Tko bi doli sad je gori i obrnuto učinak nije nešto nepoznato među ovom rang listom zadarskih kulturnih spomenika. No čitajući komentare gostiju iz doslovce svih krajeva svijeta, jasno je da su oni u ogromnoj većini izuzetno pozitivni. Stranci doista uživaju u posjeti zadarskoj kulturnoj baštini.