Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Medviđa i Zelengrad – centar kulture Bukovice

Autor:

30.08.2008. 22:00
Medviđa i Zelengrad – centar kulture Bukovice

Foto: Filip BRALA



Zahvaljujući radu Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” Medviđa i Zelengrad bili su dva dana centar kulture Bukovice, a subotnji događaj protekao je uz neizostavno pučko veselje uz obilje hrane, pića, pjesme i veselja
Luka Mitrović novi je stari predsjednik Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” iz Zelengrada, dok su za dopredsjednike izabrani Drago Mitrović i Marijan Mitrović, odlučeno je na svečanoj skupštini kluba koja je održana u Zelengradu u subotu. Nakon svečane sjednice u staroj osnovnoj školi, otvorena je izložba “Kameno blago Bukovice i Ravnih kotara” autora Marijana Tomislava Bilosnića, a dan prije u Medviđi je na Dan mučeništva sv. Ivana Krstitelja predstavljena knjiga “Župa Medviđa – prinosi za povijest”, autora Marijana Mitrovića iz Varaždina i Ivana Mitrovića iz Rijeke.
Zahvaljujući radu Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” Medviđa i Zelengrad bili su dva dana centar kulture Bukovice. Otvaranju Bilosnićeve izložbe bila je prisutna i SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Subotnji događaj protekao je uz neizostavno pučko veselje uz obilje hrane, pića, pjesme i veselja. Na ražnju se vrtio vol, služila se pečena janjetina, a slavonski kuhari spremali su gulaš na lovački.
– Uloga našeg kluba je da sačuvamo našu kulturnu i povijesnu baštinu, da napravimo etnografsku zavičajnu zbirku Medviđe i Zelegrada. Želimo ovom kraju dati druge životne sadržaje, pri čemu prvenstveno mislim na kulturu i turizam. Naši ljudi će biti sve bogatiji, ulazimo u Europsku uniju i Bukovica će, zajedno s Ravnim kotarima, bit pravo blago, kaže Marijan Mitrović.
Klub “Janko Mitrović” postoji osam godina i broji oko 300 članova. U Hrvatskoj prema nekim procjenama ima 5.000 Mitrovića i u klubu se nastoje povezati sa svima njima. Ipak, nemaju namjeru stati samo na tome, kako kaže novi dopredsjednik Marijan Mitrović:
– Naš klub je transparentan, tolerantan i otvoren, kakav je bio i Janko Mitrović. Mi se nećemo zadržati samo na Mitrovićima Hrvatima i katolicima. Surađujemo s Mitrovićima Crnogorcima koji su pravoslavci. Bio sam kod njih u Svetom Stefanu i oni su oduševljeni ovom idejom. Ove godine nisu mogli doći, ali dogodine dolaze da se bolje upoznamo i otkrijemo odakle su naši korijeni. U ovom trenutku znamo 350 godina povijesti Mitrovića.


Korijeni i rod na jednom mjestu
Knjiga “Župa Medviđa – prinosi za povijest” sastoji se od dva dijela – prvi koji se odnosi na Medviđu i drugi koji se odnosi na Mitroivće. Najveći dio knjige odnosi se na Mitroviće jer su obojica autora Mitrovići.
– Ovo je samo početak. Kad se sve dovrši imat ćemo sva obiteljska stabla, prezimena opisana do mikrorazine te ćemo izdati veliku knjigu o župi Medviđa. U njoj će svaki čovjek koji je iz ovog kraja moći pronaći svoje korijene i svoj rod. Mislimo kako se radi o jednom značajnom projektu. Sada nam je bilo teško jer nismo imali nikakve pomoći pa smo sve sami morali financirati. Nadamo se kako će se to promijeniti, kaže Marijan Mitrović, jedna od autora knjige.