Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prva olimpijada ispunila očekivanja

Autor: Roman Morović

30.08.2008. 22:00
Prva olimpijada ispunila očekivanja


Fantela: Ovo nam je prva olimpijada, među najmlađim smo posadama i vrlo smo zadovoljni ostvarenim rezultatom. Marenić: Ostvarili smo sve ono čemu smo se nadali prije Olimpijade i ispunili smo sva naša očekivanja. Deveto mjesto je u ovom trenutku naša realnost, jedrili smo u okviru naših mogućnosti
Od desetero hrvatskih jedriličara koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Pekingu drugi najbolji rezultat nakon osmog mjesta Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn ostvarili su Zadrani Šime Fantela i Igor Marenić, članovi JK Sv. Krševan. Oni su u svojoj klasi 470 ušli u medal race i na koncu zauzeli deveto mjesto te tako u potpunosti opravdali očekivanja prije puta u Peking.
– Prije puta u Peking nadali smo se plasmanu u prvih deset jer smo i na ISAF-ovoj ljestvici u prvih deset i to nam je bio cilj svih ovih godina. Ovo nam je prva olimpijada, među najmlađim smo posadama i vrlo smo zadovoljni ostvarenim rezultatom. Bilo je dosta posada kojima je ovo bila već druga ili treća olimpijada i pucali su dosta visoko, a na kraju su završili iza nas. To je jedna posebna regata, potpuno drugačija od ostalih tako da smo i s te strane iskusili nešto novo – prepričava svoje dojmove iz Kine Šime Fantela.
Odličan početak
Zadrani nisu dobro započeli olimpijsku regatu, no kako je ona odmicala i rezultati su bivali sve bolji pa je tako došla i pobjeda u posljednjem desetom plovu.
– Ostvarili smo sve ono čemu smo se nadali prije Olimpijade i ispunili smo sva naša očekivanja. Deveto mjesto je u ovom trenutku naša realnost, jedrili smo u okviru naših mogućnosti. Krenulo je malo nespretno. U prvom plovu smo dirali bovu od starta pa smo se morali okrenuti oko nje i startati praktički zadnji, a u trećem plovu smo izletjeli na startu što nas je malo bacilo natrag u poretku. No, na kraju smo stvarno malo bolje jedrili i pobjedom u posljednjem plovu ušli među prvih deset – kaže Igor Marenić.
Olimpijski jedriličarski centar bio je smješten u Qingdau, oko 600 km udaljen od Pekinga, a svi jedriličari imaju samo riječi hvale za izvrsnu organizaciju.
– Oduševljen sam cijelom atmosferom u Qingdau. Kinezi su sve vrhunski napravili i organizirali. Uvjeti u Qingdau su bili izvanredni, napravili su veliku marinu, a olimpijsko selo je bilo odmah u marini. Bili smo i na otvaranju u Pekingu koje je bilo zaista impresivno – kaže Fantela, a sličnog je mišljenja i Marenić.
– Što se tiče događanja tijekom regate u Qingdau većinom su bila ista kao i na drugim većim regatama, viđali smo iste ljude i sl., no posljednjih pet dana koje smo proveli u Pekingu su ipak bili malo drugačiji i mogao se osjetiti onaj pravi olimpijski duh.
Iako će se svi složiti da je organizacija regate bila besprijekorna, uvjeti na moru ipak nisu bili toliko dobri, no s obzirom da je klasa 470 jedina odjedrila cijeli predviđeni program Zadrani moraju biti zadovoljni.
– Dočekali smo onakve uvjete na moru kakve smo i očekivali, a to je lagan vjetar, jaka struja i veliki val. No, naša klasa je jedrila na najudaljenijem polju od marine i jedini smo odradili kompletan predviđeni program, odnosno svih deset jedrenja. Upravo zato što je odrađen cijeli program na kraju su rezultati većine posada bili očekivani. Svi su se nekako posložili po prognozama i kvaliteti osim možda izraelske posade koja je bila malo neugodno iznenađenje – kaže trener zadarske posade Edo Fantela i dodaje kako je organizacija same regate bila fenomenalna.
Odlični uvjeti
– Što se tiče samih uvjeta oni su bili zaista fenomenalni, a to je potvrdila i izjava predsjednika ISAF-a koji je, što kao jedriličar, što kao predsjednik, bio već na petnaestak olimpijada, a rekao je da je ovo bila najbolje organizirana olimpijska regata do sada.
Olimpijske igre u Pekingu bile su kruna duge jedriličarske sezone, a Fantela i Marenić mogu biti itekako zadovoljni postignutim rezultatima ove sezone. Sada ih očekuje mali odmor od jedrenja, ali i nove obveze na fakultetu.
– U ove četiri godine mukotrpnog rada smo pomalo zanemarili sve ostalo tako da se sada moramo malo odmoriti, srediti dojmove i onda ćemo vidjeti kako dalje. Pokušat ću riješiti što je više moguće obveza na fakultetu u ove prve dvije godine jer se kasnije, one dvije godine prije Olimpijade, moramo posvetiti samo jedrenju. Ove prve dvije ćemo probati kombinirati fakultet i jedrenje – kaže Šime Fantela, inače student na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dok se Igor Marenić odlučio za studij geodezije.
– Sezona je bila zaista prebukirana. Bili smo stalno na nekim putovanjima, a vrlo malo doma što je možda lošija strana toga ali moramo biti apsolutno zadovoljni. Bili smo sedmi na Europskom prvenstvu, deveti na Olimpijadi, četrnaesti na Svjetskom prvenstvu i drugi na Grade 1 regati u Melbournu i sve u svemu mislim da je dobra sezona iza nas. Od jedrenja ćemo se odmoriti mjesec dana, a onda ćemo vjerojatno odraditi neke treninge za državno prvenstvo – kaže Marenić.
I trener može biti itekako zadovoljan rezultatima svoje posade i optimistično gledati prema novim pripremama i Olimpijadi u Londonu 2012.
– Nakon što smo prošle godine u kolovozu ostvarili olimpijsku normu sve smo podredili ovim Olimpijskim igrama. Momci su prekinuli studiranje, a ja sam praktički od listopada uzeo slobodno i to moram zahvaliti Gradu Zadru koji mi je omogućio da ih pratim. Odradili smo teške pripreme, stalno smo bili na putu i ovo je bila kruna sezone. Mislim da smo opravdali povjerenje koje smo dobili od svih. Sada ćemo se mjesec dana odmoriti i nakon toga ćemo donijeti plan za iduće četiri godine. Ova regata je pokazala da su Šime i Igor realni kandidati za medalju u Londonu 2012. – zaključio je Edo Fantela.


Zadarska posada daleko najmlađa
Deveto mjesto s Olimpijskih igara u Pekingu zadarska posada mora prije svega sagledati s aspekta godina. I Šimi i Igoru tek su 22 godine, a već spadaju u sam svjetski vrh klase 470. Što li će tek biti kada steknu još malo iskustva?
– Bili smo na mnogim regatama, ali Olimpijada je zaista nešto potpuno drugačije. Puno je veći pritisak medija i okoline, a što je najvažnije sve su posade, od najslabije do najjače, došle maksimalno pripremljene i u najboljoj formi. Treba napomenuti kako su Šime i Igor u medal raceu bili daleko najmlađi, a jedino je španjolska posada bila “samo” dvije-tri godine starija od njih. Svi ostali su iskusni olimpijci od kojih su neki već osvajali i medalje na Olimpijadi. Kada tako sagledamo stvari naše deveto mjesto u takvoj konkurenciji je velik uspjeh – kaže Edo Fantela.


Konstantno u svjetskom vrhu
S napunjene tek 22 godine Šime Fantela i Igor Marenić spadaju među najtrofejnije hrvatske jedriličare. Šime je rođen 19. siječnja 1986. u Zadru, a jedriti je počeo sa šest godina, dok je Igor rođen šesnaest dana kasnije u Malom Lošinju, a u jedrenje je ušao s devet godina na Cresu. Obojica su pokazali veliki talent već u klasi Optimist, a prijateljstvo iz reprezentacije rezultiralo je idejom da se zajedno okušaju u klasi 470. U šest godina juniorskog staža triput su osvajali naslov svjetskih juniorskih prvaka, a po jedanput su bili srebrni i brončani. Na europskim prvenstvima su bili dvaput srebrni i jedanput brončani, a s odličnim rezultatima nastavili su i u seniorskoj konkurenciji. Posljednje dvije godine su konstantno među deset najboljih na svijetu, a olimpijsku normu su ispunili šestim mjestom na Svjetskom prvenstvu u Portugalu prošle godine. S obzirom na njihovu mladost i veliki jedriličarski talent Hrvatska se u Londonu s pravom može nadati prvoj olimpijskoj jedriličarskoj medalji.