Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zvonko Bušić odustao od natjecanja na parlamentarnim izborima

30.08.2011. 22:00
Zvonko Bušić odustao od natjecanja  na parlamentarnim izborima


“Hrvatski plamen” dat će podršku određenoj političkoj opciji kada za to dođe vrijeme, ali to sigurno neće biti HSP „Dr. Ante Starčević”, rekao je Mladen Meštrović


Zvonko Bušić neće se  kandidirati na parlamentarnim  izborima. Objavio je to u  priopćenju na internetskim stranicama udruge „Hrvatski plamen” čiji je predsjednik.
– Povlačim se iz hrvatskog političkog života jer ne želim ni na  koji način doprinijeti daljnjem  usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj, obrazlaže Bušić i dodaje da se povlači  iz politike kako bi „oslobodio  mjesto onima koji možda znaju  bolje i mogu više”.
Zvonko Bušić prvotno je, po  odluci iz veljače ove godine, trebao biti nositelj liste HSP „Dr.  Ante Starčević”. Vodstvo stranke, kako je u srpnju izvijestio  bivši predsjednik Županijskog vijeća HSP-a „Dr. Ante Stračević”  Zadarske županije i bivši koordinator za IX. izbornu jedinicu  Mladen Meštrović, je Bušiću koji  je u međuvremenu osnovao  Udrugu za duhovni i kulturni preporod „Hrvatski plamen”, zamjerilo samostalnost u okupljanju  izbornog stožera te odustalo od  isticanja njegove kandidature,  što je rezultiralo Meštrovićevom  ostavkom te istupanjem iz članstva u stranci, ali i ostavkom i  istupanjem predsjednika zadarske podružnice Damira Biloglava  i dvadesetak članova koji su činili  vodstvo stranke na području Zadarske županje. Meštrović, Biloglav i drugi članovi ušli su tada  u Savjetodavno tijelo „Hrvatskog  plamena” koje je trebalo pripremiti izlazak na izbore liste čiji bi n  nositelj bio Bušić.
– Savjetodavno tijelo na čelu sa  Zvonkom Bušićem donijelo je  odluku da se neće politički angažirati na ovim izborima. Cilj  udruge „Hrvatski plamen” bio je  okupiti sve nacionalne, domoljubne snage, organizacije i istaknute pojedince da zajedno  izađemo na parlamentarne izbore. Međutim, prevladale su taštine i strančarenje unutar stranaka  koje smo željeli okupiti i od okupljanja se odustalo, jer je očito da  svima nije bilo u interesu ostvariti bolju Hrvatsku za sve  građane. Hrvatski plamen nastavlja djelovati na području kulturnog i duhovnog razvoja posredstvom organiziranja promocija knjiga, prikazivanja dokumentarca nacionalne i domoljubne tematike i obilježavanja  važnih godišnjica, a svi članovi  Savjetodavnog tijela nastavljaju s  djelovanjem koje ima za cilj doprinos razvoju udruge. Na izbore  ćemo izaći kao birači, a podršku  ćemo dati određenoj političkoj  opciji kada za to dođe vrijeme,  kazao je član Savjetodavnog tijela Mladen Meštrović.
Na pitanje postoji li uopće opcija koji bi Hrvatski plamen bio  spreman dati potporu, Meštrović  je odgovorio kako to sigurno neće  biti njegova bivša stranka HSP  „Dr. Ante Starčević”.
– Njima sigurno nećemo dati potporu, jer su oni jedan od predvodnika strančarenja u Hrvata, kazao je Meštrović dodajući kako bi  „Hrvatski plamen” dogodine mogao prerasti u političku stranku, a  potom se pojaviti kao opcija na  lokalnim izborima 2013. godine.


Bušić: Ne želim biti rušitelj hrvatskog jedinstva!




Idealist sam bio, jesam i ostat ću  jer mislim da život bez ideala nije vrijedan. Terorist za neke jesam, za neke nisam, sam za sebe znam da sam bio i ostao borac za Hrvatsku. Lutka ni u čijim  rukama nikad nisam bio, a  rušitelj hrvatskoga jedinstva nisam i ne želim nikada biti! Stoga  se povlačim iz hrvatskoga političkog života jer ne želim ni na  koji način doprinijeti daljnjem  usitnjavanju domoljubnih političkih snaga u Hrvatskoj.
Interes Hrvatske je iznad svih  nas i naših osobnih interesa,  stoga smatram da bi izlazak na  izbore pod svaku cijenu, bez  realnih izgleda na uspjeh koji je,  ponavljam, moguć samo ako se  stvori široka domoljubna fronta –  bio kontraproduktivan i za nacionalne interese štetan, navodi u  svom priopćenju Zvonko Bušić.