Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bubanje napamet zauvijek odlazi u povijest, dolaze tableti i interaktivne ploče

01.09.2018. 12:51


Dugogodišnji ravnatelj srednje Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, vjerojatno nikada prije nije s takvim uzbuđenjem i nestrpljenjem čekao početak još jedne školske godine kao sada jer uz Osnovnu školu Benkovac, u njegovoj školi napokon, počinje – budućnost.
Naime, u ponedjeljak 3. rujna počinje nastava i sve se iz temelja mijenja jer počinje eksperimentalna provedba kurikularne reforme. Svi obuhvaćeni reformom dobit će besplatne udžbenike i tablete, stotine tisuća kuna vrijedna nova tehnička pomagala te potpuno novi pristup i način održavanja nastave.
U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića dva prva razreda s četverogodišnjim obrazovanjem koji broje sveukupno 41 učenika, imali su tu sreću da "probiju led".
– Ovo je za sve nas veliki izazov i zapravo svi jedva čekamo da počne nastava. Od kad se krenulo s reformom, pa i sada od mnogih, pa i svojih kolega, čujem često kako "nismo dobro pripremljeni". To me jako ljuti jer to slušam posljednjih 20 godina. Kao prvo, to nije točno, a kao drugo ne smijemo tako razmišljati jer onda nikada nećemo ništa napraviti. Sve u životu počinje od prvog koraka i treba biti hrabar, pa iskoračiti – rekao je ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.
Ovih dana u školu trebaju stići tableti, a od Ministarstva smo dobili 180 tisuća kuna kako bi škola nabavila sve ono što smatra da joj je najpotrebnije za izvođenje "nove" nastave.
– Mi smo od tog novca nabavili deset interktivnih ploča, suvremenu opremu za kemiju, biologiju, fiziku, geografiju, robotiku… Za razrede obuhvaćene reformom tiskani su i novi udžbenici u kojima ima 30 posto manje bespotrebnih podataka. Dakle, bit reforme je manje gradiva i potpuna okrenutost učeniku. Bubanje napamet će nadam se, zauvijek otići u povijest. Primjenjivat će se nove nastavne metode pomoću kojih nastavnik mora uspjeti u tome da učenik bude samostalan u rješavanju problema i donošenju zaključaka, istaknuo je Tomčić.
Objasnio je još kako, s obzirom na to, da svaki predmet ima svoje specifičnosti primjerice, iz fizike se više neće iz knjige učiti kako se nešto događa, već će se u kabinetu to vidjeti na pokusu, s instrumentima. Tako i iz kemije, robotike… Točno je definirano iz svakog predmeta što na kraju učenik mora znati.
– Ovom reformom i nastavnik je dobio veliku autonomiju u planiranju i izvođenju nastave kako bi našao način i put da dođe do učenika. A, i učenici su ti koji će biti sukreatori nastavnog procesa, a ne više pasivni promatrači kao što je to u većini slučajeva bilo do sada, naglašava Tomčić.
I dok su u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića novim programom obuhvaćena samo dva prva razreda, na području Benkovca od ponedjeljka također, više ništa neće biti – isto. Naime, ova škola ima čak 11 područnih škola, a novi program obuhvaća sve prvašiće, sve učenike petih razreda te učenike sedmih razreda iz fizike, kemije i biologije.
Tako besplatni udžbenici i tableti u OŠ Benkovac stižu za ukupno 250 učenika, a na tabletima će se nastava odvijati i u svim područnim školama, od Raštevića do Bruške.
S obzirom na to da tablete u područnim školama dobivaju samo prvašići, a u područnim su školama mnogi razredi kombinirani, pa prvi i drugi razred čine jedan odjel, ravnatelj Tonći Kuman je zatražio pomoć Grada Zadra i dobio 98 dodatnih tableta.
A, u pomoć je priskočila i Zadarska županija sa 100 tisuća kuna kako bi riješili internetsku infrastrukturu.
– Naša informatička učionica sada će imati projektore, interaktivne ploče i računala. Zapravo, puno novih stvari za izvođenje nastave iz svih predmeta – od epruveta za kemiju – do novog razglasa za glazbeni odgoj – rekao je na kraju ravnatelj Kuman.