Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OŠ Voštarnica u Centru Mocire ima sve preduvjete za prihvat učenika

31.08.2021. 09:38


Nakon što je članica zadarskog MOST-a i potpredsjednica Odbora za školstvo Zadarske županije, Željana Popić objavila priopćenje o problemu osiguranja adekvatnog prostora u OŠ Šime Budinića za petoro djece s određenim dijagnozama i izdanim rješenjima, kontaktirali smo Josu Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, kako bi nam razjasnio situaciju.


Osiguranje adekvatnog prostora
Inertnost pojedinih ravnatelja i nedostatak adekvatnog prostora u školi ne smije biti opravdanje za nečinjenje, jer kada ima volje, ima i načina, apostrofirala je u priopćenju Popić.
– Prema Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama, moguće je formirati posebni razredni odjel za navedenih pet učenika, koji bi im uvelike pomogao i na adekvatan način pružio obrazovanje sa stručnim kadrom, tako da se djecu ne stavlja u redovno razredno odjeljenje i prepustiti učitelju/učiteljici koja nije educirana za rad s djecom sa specifičnim potrebama. Ravnateljica ne vidi problem u čekanju cijele školske godine, dok se ne oslobodi prostor koji bi u konačnici bio adekvatan. Mi mislimo da nema razloga ne pokušati iznaći makar privremeno rješenje, a sve za dobrobit djece, stoji u priopćenju te se dalje navodi kako je Popić kontaktirala pročelnika Josu Nekića, koji je pokazao interes i dobru volju za pronalaskom adekvatnoga prostora, kao i načina prilagodbe dosadašnjih Rješenja o primjerenom programu obrazovanja, po kojima bi toj djeci konačno pokazali zasluženi interes za njihovo obrazovanje, razvoj i prilagodbu njihovim potrebama, pa makar rješenje bilo privremeno, tj. dok se ne oslobodi prostor u OŠ Šime Budinića, predviđen za posebni razredni odjel.


Uključio se i Grad
– Na našem je Odjelu da dade svoje mišljenje o ovom problemu. Mi ćemo se naravno uključiti u raspravu i dati pozitivno mišljenje, kako bi se za mališane pronašao adekvatan prostor za pohađanje nastave. No, na Upravnom odjelu za povjerene poslove državne uprave Zadarske županije je da ishodi rješenje i dobije suglasnost od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Prema Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama, moguće je formirati posebni razredni odjel, no u Osnovnoj školi Šime Budinića trenutačno nisu u mogućnosti osigurati adekvatan prostor. Plan je da se učionica uredi nakon što ambulanta školske medicine iseli iz školske zgrade. Dok se to ne učini, pokušat ćemo osigurati adekvatan prostor u novouređenoj zgradi Osnovne škole Voštarnica Zadar, koja od ove školske godine djeluje u kompleksu Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama Mocire te ima sve preduvjete za prihvat učenika, kazao je Nekić.