Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turisti ne daju ljetu da ode

31.08.2021. 10:23


Šetali smo ulicama grada osluškujući njegov, u odnosu na prethodne tjedne, nešto sporiji ritam.
Turisti su i dalje tu, neki tek dolaze željni ljepota, dok neki odlaze noseći kufer pun lijepih uspomena i ostavljajući obećanje da će se vratiti. I domaći điraju, komentiraju novosti, piju kave i upijaju sunce. Turisti ne daju ljetu da ode.


Gužve, ali i zahvalnost
Započeli smo priču s turistima i domaćima, turisti su pričali o svojim impresijama, Zadrani su uglavnom jedva čekali manje gužve na ulicama, ali su iznimno zahvalni i sretni zbog uspješne sezone od koje živi većina sugrađana.
Pawela i Ewu iz Poljske uhvatili smo na odlasku te su nam otkrili što ih se najviše dojmilo tijekom boravka u Zadru koji je trajao tjedan dana.
– Zadar je zaista lijep, uživali smo. Najviše nam se sviđaju Morske orgulje jer su nešto posebno, nismo nigdje vidjeli nešto slično. Zadivljujući su spoj glazbe, arhitekture, prirode, kazao je Pawel i dodao da bi se rado vratio u Zadar.
Pawelov osvrt potaknuo nas je da i mi odemo do Morskih orgulja koje, ruku na srce, u užurbanom životnom tempu smetnemo s uma mi domaći i zaboravimo na oazu mira tijekom zime, a epicentar šušura tijekom ljeta.
Tamo smo zatekli turiste koji su sebi osigurali prvi red do mora, slušali valsku simfoniju, gledali brodove i disali more.


S aerodroma na Orgulje
Finley i Calvin iz Stuttgarta stigli su u Zadar prije nekoliko sati prije našeg susreta kod Orgulja.
– Tek smo došli i smjestili se, ali htjeli smo vidjeti ovaj zadarski spektakl o kojemu smo čuli mnogo zanimljivosti. Posebno je i opuštajuće, kazuju.
Mladi su Nijemci i rado bi, kažu, negdje izlazili i ostajali dulje, ali tako je kako jest.
Dulji izlasci nedostaju i Karli, djevojci koja radi u turističkom sektoru, i koja se veseli mnoštvu turista jer je to znak da će biti i posla i novih poznanstava.
– Ma, nimalo mi ne smeta gužva. Draže mi je kad je puno ljudi pa mi vrijeme brže prođe. A to je preduvjet da radimo i posjećenost je znak da ćemo i nastaviti raditi, što dulje. Osim toga, upoznajem mnogo različitih zanimljivih ljudi, sprijateljila sam se s Brazilcima, Talijanima, Mađarima…, govori Karla o ljetnim radostima i prednostima svog posla koji, čini se, radi s veseljem.




Posjećeni vremeplov
Tea Eschebach, turistička vodička, kaže da mora priznati da joj je gužva već pomalo dosadila, ali da je sretna zbog posla i mogućnosti rada s grupama.
– Kad je grad baš prepun, kao da sve gubi svoj smisao, prokomentirala je.
I za kraj, ušli smo u zadarski vremeplov, Arheološki muzej Zadar gdje nam je Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću potvrdila naše procjene – sezona još traje.
– U subotu smo imali rekordni dan, iznimnu posjećenost. Općenito, posjećenost u kolovozu je iznad svih očekivanja, čak na razini 2019. godine, zadovoljno govori Brkić.
Kako zaključuje, nipošto nemaju osjećaj da je kraj sezone. Dapače, vjeruje da će biti i posezone čemu u prilog idu najave.
Dodaje da se i ove godine svaku večer iza 21 sat u crkvi sv. Donata održava multimedijalna izložba pod nazivom »Starohrvatska baština u novome svjetlu« koja obogaćuje kulturnu i turističku ponudu ne samo Arheološkog muzeja Zadar, već i grada Zadra tijekom ljetnih mjeseci.