Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od Koke do ribe preko mora i oceana

30.10.2011. 23:00
Od Koke do ribe preko mora i oceana


Završila je šesta po redu manifestacija Zadar More. U tjedan dana imali smo prilike upoznati more na (još) dublji način, doživjeti njegove okuse, mirise, i nekoliko od tisuća lica.
Sve je započelo s onom lijepom regatom Zadarska Koka. Bilo je 86 jedrilica, nekoliko stotina sudionika, još više promatrača s rive koji su došli vidjeti kako je to kada jedra napune kanal, a vjetar napuni jedra… Bonaci unatoč.
Mogli smo pogledati dvije izložbe. Senko Sorić u atriju Kneževe palače izložio je “Mediteransko bilje”, a Kosta Kostov izabrao je pregled radova međunarodne likovne kolonije Jadretina.
Seriju od tri dana i pet predavanja i projekcija otvorile su Irena Radić Rossi i Claudia Kruschel koje su predstavile projekt Triton. Abdulah Seferović i Antonija Mlikota govorili su na temu “Zadarski porat” uz zanimljive fotografije. Večer s iskusnim novinarima Antom Granikom i Jordankom Grubač donijelo nam je predavanje “Sva naša mora”. Uslijedili su Venci Lonić i Jurica Vučetić uz predavanje “Bitka kod Vira” te Nikola Bašić i film “Čuvari tišine”.
U petak je klapa Kampanel pjevala u Arsenalu, a u subotu ujutro Kneževa palača zamirisala je na slasna jela koja su spremali kuhari zadarskog kraja, dok su Jazine čišće za izvađeno smeće iz mora. Do iduće godine, do sedmog Zadar Mora, kao što rekoše lani, Zadar uz more mora i more!


Gastro matineja


Gastro matineja pod nazivom “Jutro s mirisom ribe” započela je u 10 ujutro tamo gdje je ovogodišnji Zadar More i započelo, u Kneževoj palači. Spoj otočne konobe i benkovačkog fiša i vina pokazao se dobitnom kombinacijom. Renato Kraljev, kuhar i predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije, koordinirao je veselu matineju. Kaže da mu je manifestacija na kojoj sudjeluje iz godine u godinu sve bolja. Uz njega su kuhali i Ante Božikov, iz restorana “Opat” na otoku Kornatu, Goran i Jakov Rogulj, iz restorana “Goro” na Dugom otoku, u Telašćici i Ante Šuto iz SRD “Sipa” iz Benkovca. Uz morske specijalitete guštalo se i u dobrim vinima koja su donijeli vinari benkovačkog kraja. Dok je mirisala spiza održane su i dvije radionice – radionica pletenja pajeta Krunoslava Radovića i radionica izrade čvorova koju su održali učenici Pomorske škole.




Čišćenje podmorja


Podmorje uvale Jazine u subotu su od deset do podne čistili ronioci bibinjskog ronilačkog kluba “Sv. Roko”. U čišćenju su im pomagali učenici Prirodoslovno-grafičke škole i djelatnici Čistoće d.o.o. Zadar. Krenuli su od mista prema kraju uvale. Iako bi se dalo pomisliti kako su Jazine čiste, jer su u uvali česte ovakve akcije, vrijedni ronioci i njihovi pomagači i ovaj su put s morskog dna izvukli raznolike predmete: od kostura bicikala do akumulatora, sjedalica, pepeljara… Za “Sv. Roko” ovo je bila 17. po redu akcija čišćenja ove godine, no ne namjeravaju stati. Dapače.


Ljubitelji klapsle pisme uživali u nastupu klape Kampanel


“Zabavni” dio ovogodišnjeg Zadar Mora, iako nije bio jedini takav, u petak se dogodio u Arsenalu. Ljubitelji klapske pisme uživali su u nastupu klape Kampanel, nastala je u Zagrebu 1996. godine. Obradili su poznate uspješnice domaćih pjevača, poput pjesama “Anđele moj”, “Zašto praviš slona od mene”, “Bambina”… U petnaest godina najpoznatiji hit apsolutno im je jedna od posljednjih “Aj ća volin te”. Gost ove večeri bio je poznati zadarski čakavski pjesnik Zvonko Sutlović.


“Čuvari tišine” Mateje Šarić


Za završetak druženja Zadar Mora i Arheološkog muzeja prikazan je film “Čuvari tišine” mlade autorice Mateje Šarić koji govori o gradnji spomenika poginulim vatrogascima na Kornatu. Autor spomenika je zadarski arhitekt Nikola Bašić koji je govorio o ideji gradnje dvanaest križeva i jedne kapelice te njenoj realizaciji. Križevi su izgrađeni tehnikom suhozida, a gradilo ih je čak tri tisuće graditelja-volontera uključujući šibenske vatrogasce, članove udruge Suhozid iz Kolana koji su dali stručni obol, članove Torcide…
– Ovaj način gradnje bio je jedini prikladan za spomenik ovakve važnosti, kazao je Bašić o gradnji spomenika na Kornatu koja je trajala tri mjeseca. U križeve i kapelicu “ugrađeno” je više od 600 metara kubnih kamena.
– Križevi su univerzalni simbol civilizacije i od idejnog rješenja nisam nimalo dvoumio o njihovom korištenju, kazao je Bašić.


Predavanje “Bitka kod Vira”


Venci Lonić i Jurica Vučetić održali su u sklopu Zadar Mora predavanje “Bitka kod Vira”. Radi se o morskom sukobu njemačke i britanske flote u Drugome svjetskom ratu, točnije 7. kolovoza 1944. godine.
Pravnik Jurica Vučetić, koji iz strastvenog hobija proučava povijest, posebno Zadra, te bitke iz Drugoga svjetskog rata i taj rat u cjelini, predstavio je povijesni okvir za priču o bitci koja je trajala cijelu noć. Jadransko more, inače posve “siromašno” bitkama iz Drugoga svjetskog rata, postalo je “aktivno” po tom pitanju tek pred kraj, kad su se njemačke snage počele povlačiti iz Afrike. Tri njemačka broda plovila su u smjeru Zadra kada su ih presrela tri britanska broda. Nijemci su prvi otvorili vatru, imali su bolje naoružanje, ali britanci su imali iskusniju posadu i bolju pokretljivost, i to je presudilo.
Ovaj dvojac, Jurica Vučetić i Venci Lonić, uspio je pronaći originalno njemačko i britansko izvješće o dramatičnoj noći u moru kod Vira. Svoj su pronalazak nadogradili istraživanjem pod morem.
Mladi inženjer strojarstva i instruktor ronjenja iz Bibinja Venci Lonić pravi je zaljubljenik u istraživanje morskih dubina. Nakon puno traženja i informiranja Lonić je uspio doći do olupine broda MFP-625. Njemački brod, desantni tenkonosac, okrenut je naopako i dobro sačuvan. Okupljenima je Lonić pokazao fotografije i osmominutnu snimku sa svojih ronjenja i istraživanja broda.