Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski plesni ansambl – stup zadarskog suvremenog plesnog izraza

30.10.2011. 23:00
Zadarski plesni ansambl – stup zadarskog suvremenog plesnog izraza


Zadarski plesni ansambl su osnovale Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan u čiju je čast posvećena u petak održana prigodna slavljenička predstava. Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu


Predstavom En face, koja je u petak održana u HNK Zadar, Zadarski plesni ansambl obilježio je 20 godina kontinuiranog umjetničkog rada. Predstava je posvećena Nives Šimatović Predovan, uz Sanju Petrovski, osnivačicu ZPA. Nastupale su redom Sanja Petrovski, Petra Hrašćanec koju je na bas gitari pratio glazbenik iz Pule Nenad Sinkauz te Stošija Zrinski. Tematski vezane uz dosadašnje predstave ZPA spomenute su cjeline bile nešto ozbiljnije nego su to posjetitelji navikli gledati od ZPA. Kao popratni sadržaj obilježavanja dvadesetogodišnjice rada u foajeu kazališta postavljena je izložba plakata i fotografija a po završetku predstave jela se i slavljenička torta.
– U Hrvatskoj je sve centralizirano, pa i ples tako da teško opstaju plesni ansambli van Zagreba. No, mi smo opstali i to je svakako jedan razlog više za naše večerašnje slavlje, izjavila je neposredno pred predstavu Sanja Petrovski i dodala da biti plesač nije zanimanje, biti plesač je poziv, poziv kojeg živiš. Zadarski plesni ansambl je formiran na početku Domovinskog rata kao još uvijek jedan od rijetkih plesnih ansambala na području Dalmacije koji njeguje suvremeni plesni izraz. Formiran je od mladih plesača s Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole Blagoje Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks-Miks, koji su u jesen 1991. ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta Voda za kulturu Cabaret sklonište.ZPA je tjekom svog postojanja postao poznat i po tome što su izvodili predstave i performanse na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Dugogodišnji su sudionici Zadra snova i Zadarskog kazališnog ljeta, Muzičkih večeri u Donatu, Tjedna suvremenog plesa – Zagreb, Plesokaza – Varaždin, Požega, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i Dana Matice hrvatske u Mostaru. ZPA ima izraženu suradnju s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar kao i Kazalištem lutaka Zadar, MAS-om, Narodnim i Arheološkim muzejom, a bili su i suosnivači i dio projekta Artikultura. Zadarski plesni ansambl je sudionik svih gradskih manifestacija i događanja – otvorenje svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično. Predstava koja je održana u petak bit će uskoro ponovljena na repertoaru HNK Zadar, a sljedeća predstava se sprema za Noć muzeja. Zvati će se „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”, a u izvođenju ZPA će se pridružiti i Zadarski bubnjari.