Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Antifašisti odali počast borcima palim za slobodu Zadra i poginulim braniteljima Domovinskog rata

31.10.2018. 16:44
Antifašisti odali počast borcima palim za slobodu Zadra i poginulim braniteljima Domovinskog rata


U povodu Dana oslobođenja grada Zadra, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra u srijedu je položila vijence na Spomen obilježja na Gradskom groblju. Okupljeni borci, članovi udruga, branitelji, građanke i građani grada Zadra, na taj su način svečano odali počast svim borcima palim za slobodu grada Zadra i poginulim braniteljima Domovinskog rata.
Ivan Tartaro, član predsjedništva Saveza antifaštičkih boraca i antifašista Zadarske županije, član Udruge antifašista grada Zadra i predsjednik spomeničke baštine iz NOB-a, prisjetio se 31. listopada 1944. godine kada su nacisti napuštali Nin, a sutradan Zadar.
-Zadar je tada bio oslobođen od tadašnjih nacista koji su ostali nakon pada fašista. Oslobodio ga je zadarski partizanski odred koji je brojio oko 1300 boraca, mahom iz Nina, Zemunika, Starigrada i Novigrada, kazao je.
Tartaro je naglasio kako mnogi pričaju gluposti kada tvrde da su neprijatelji sami otišli iz Zadra.
-To nije točno. Zadarski partizanski odred je postojao godinu dana prije nego su Švabe napustile Zadar. Bilo je ratovanja, pucanja, trebalo se dosta boriti i izboriti da ih se protjera iz Zadra. Šime Miočić zvani Minima iz Ražanca, koji je tada bio na čelu 2. bataljuna, zajedno sa svojim borcima iz Nina, Zemunika, Starigrada i Novigrada uspjeli su protjerati naciste, kazao je Tartaro dodavši kako je zadarski partizanski odred formiran godinu dana prije no što su nacisti protjerani, a Zadar oslobođen.
-Svake noći su napadali na ustaške, četničke, talijanske i njemačke garnizone da bi 31.listopada 1944. Švabe uspjele pobjeći. Nije istina da su oni svojevoljno napustili Zadar, već su partizani ratovali protiv njih i protjerali ih iz Zadra, kazao je dodavši kako srećom nije bilo razaranja poput onog tijekom 2. svjetskog rata kada su Englezi tukli Zadar i porušili ga.
Jakov Jukić, također član predsjedništva Udruge antifašista Zadarske županije i udruge Antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra, kazao je kako je njihova Udruga oduvijek štitila i branila interese svih građana, kao što su to činili i borci narodnooslobodilačkog pokreta za vrijeme 2. svjetskog rata.
-Nije točno da su antifašisti jugonostalgičari ili da su protivnici svoje zemlje. Djeca antifašista, a i puno nas antifašista, bili su sudionici Domovinskoga rata i branili su se protiv drugog fašizma – velikosrpskog Miloševićevog režima, kazao je dodavši kako su antifašisti oduvijek na strani pravde, demokracije i poštenja, kako i stoji u njihovom statutu.