Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zlatna kuna za poslovanje najuspješnijim tvrtkama Zadarske županije

31.10.2018. 07:30
Zlatna kuna za poslovanje najuspješnijim tvrtkama Zadarske županije


Hrvatska gospodarska komora županijska komora Zadar dodijelila je Zlatnu kunu za poslovanje najuspješnijim tvrtkama Zadarske županije. Na 11. sjednici Gospodarskog vijeća HGK među 265 tvrtki izabrane su one najbolje. Najbolje poduzeće u kategoriji malih trgovačkih društava je Lipić d.o.o., tvrtka koja se bavi aluminijskom galanterijom.
U kategoriji srednjih trgovačkih poduzeća, nagradu je odvoji HSTEC, proizvođač sustava u automatizaciji proizvodnje. U kategoriji velikih poduzeća, laureat je Ilirija, hotelska kuća koja nije samo perjanica turizma Zadarske županije, nego i hrvatskog turizma.
– Ove godine očekivani prihod od turizma je 12 milijardi kuna, odnosno 20 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva, od čega se 90 posto ostvaruje na Jadranu. Svatko tko govori da ne želi gosta ili turista ne želi vidjeti ono što Hrvatska ima. Hrvatska ima neslućene mogućnosti jer se nalazi na putu suvremenih seoba naroda, u kojima je samo prošle godine putovalo 1,3 milijarde ljudi, dvostruko više nego prije 10 godina. Zadarska županija je na tom putu i mora uzeti budućnost u svoje ruke, kako bi buduće generacije ovdje dobro živjele, poručio je Ražnjević.
Ilirija je pobijedila u konkurenciji Turisthotela, Aluflexpack Novog, Punta Skale i Cromarisa. Posebno je istaknuto kako razvija kompleksni turizam kako bi turiste imala cijele godine, a ne samo u sezoni.
– Cilj nam je imati zadovoljne dioničare, da se kapital oplođuje, zaposlenike, da imaju primjerene uvjete za rad i napredak u struci, zadovoljni lokalnu zajednicu kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva, dobavljače i ono što nam je najvažnije, naše kupce, turiste, zaključio je Ražnjević u ime ovogodišnjih laureata.
U konkurenciji za nagrada bilo je 265 tvrtki, ali je samo jedna je dobila kristalnu kuglu, a to je LTH metalni lijev iz Benkovca i to za najbolju veliku tvrtku tri godine zaredom, zbog čega nije bila među nominiranima ove godine. Nagradu je primio direktor Milivoj Knežević.
Predsjednik HGK županijske komore Zadra Darijo Jurin rekao je u uvodu kako gospodarstvo Zadarske županije bilježi odlične rezultate u kojima se ističe povećanje prihoda za deset posto uz porast prometa od turizma.
Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije institucije Josip Zaher je rekao kako je taj rast zahvalan sinergiji gospodarstva i politike.
– Zadarska županija bilježi kontinuiran rast sa 63.800 na 65480 kn BDP-a. Robni izvoz iznosi 1.844 milijarde kuna. Time je jedan od rijetkih u RH napose u odnosu na ostale županije u Dalmaciji. Sredstva iz EU fondova se dobro troše, a zanimljivo je da je marikultura 73 posto koncentrirana baš u Zadarskoj županiji, rekao je Josip Zaher.
Zadarski župan Božidar Longin je istaknuo kako je turizam naša najjača gospodarska grana. Njenu snagu moramo sada još oplemeniti višim stupnjem kvalitete kako ne bismo postali tek destinacija masovnog turizma.
– Ono što nam donosi nova luka Gaženica kao home port za cruisere veliki je korak upravo prema podizanju kvalitete. To je prilika koju smo dugo čekali i vjerujem da će donijeti znatan iskorak za cijelo naše gospodarstvo. Trgovina je vrlo dinamična gospodarska grana koja svakim danom sve više raste i sigurno će još napredovati u godinama koje dolaze. Svakako treba istaknuti i važnost industrije, jer bez proizvodnje ni jedna regija nema jamstvo održivosti svog gospodarstva. Ova tri snažna gospodarska područja i uspješnost tvrtki primjer su kvalitetnog promišljanja poduzetnika, rekao je župan Longin.
Na tragu svega toga, zadarski gradonačelnik Branko Dukić obećao je do kraja ove godine ili do početka sljedeće godine smanjenje komunalne naknade za proizvodna poduzeća i hotelski smještaj.