Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ples afroameričke LGBTIQ zajednice došao iz Harlema u Zadar

31.10.2019. 12:48


Plesna udruga Nimeta za ovaj vikend, 2. studenog, organizira u sklopu projekta »Ples za sve« radionicu »Vogue dance«. Radionica će se održati od 18 do 20 sati u prostorijama Nimete, a broj prijavljenih je ograničen, dočim se informacije mogu dobiti na broju telefona: 091 604 2849 ili na elektroničkoj pošti: [email protected]. Događanje se odvija uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije i Mjesnog odbora Jazine II kao jedno od niza plesnih radionica i predavanja otvorenih i besplatnih za sve građane.
– Ples Vogue je proizašao iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je kopiranjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela te se dalje razvijao u osnovna tri stila: Old Way (nastao prije 1990-te), New Way (nakon 1990-te) te Vogue Fem (feminiziraniji stil, razvio se iza 1995-te). Veliku pažnju dobiva 1990. godine kroz istoimenu Madonninu pjesmu kao i kroz dokumentarni film »Paris is burning«. Vogue se i dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi/ natjecanja i radionice, ističe voditeljica Nimete Mirjam Mimi Dadić.
Voditelj radionice će biti Boris Vrdoljak. On se bavi raznim stilovima plesa, a zadnjih nekoliko godina najviše se fokusirao na plesni stil Vogue. Kako kaže njegova ljubav prema ovom plesu je počela na radionici Aviancea Yamamota u Zagrebu, a nakon toga je pohađao radionice u Berlinu koje su u sklopu festivala Berlin Voguing Out 2015. i 2016. vodili poznati vogueri Archie Burnett, Aviance Yamamoto, Lasseindra Ninja, Stan Milan, Sinia Ebony, Vjuan Allure i Keiona Lanvin kao i u Beču gdje su ga obučavali Georgina Leo Melody, La Borka Melody i Katrin La Draganda. Vrdoljak je Vogue učio i u Bratislavi na radionicama koje su vodili Monika i Viktor Yamamoto te i u Parizu gdje je koreograf bio Tiger Melody. Boris je vodio radionice Voguea u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Sofiji, Splitu i rodnom Zadru kao što je organizirao i dva mini Vogue bala u Zagrebu. Uza sve navedeno i sam se natječe na balovima u Europi u kategoriji Vogue old way i Runway.