Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Korupcija najviše pogađa siromašne

30.12.2010. 23:00
Korupcija najviše pogađa siromašne


U prigodi Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a u ozračju recesije i egzistencijalne nesigurnosti, UDD – Udruga za demokratsko društvo želi skrenuti pažnju javnosti na povezanost problema korupcije i siromaštva u suvremenom društvu.
Korupcija stvara nejednakost, usporava razvoj, iskrivljuje funkcioniranje tržišta, razara povjerenje, lišava “obične” ljude prava koja im pripadaju. Najviše pogađa siromašne, mlade na pragu života i ljude treće životne dobi, čime ih sve dublje vodi u siromaštvo i socijalnu isključenost. U Hrvatskoj veliki broj građana živi ispod granice siromaštva. Postotak građana u riziku od siromaštva, koji u Hrvatskoj podrazumijeva one koji žive s manje od 2000 kuna mjesečno, posljednjih se godina kreće između 16 i 18 posto. Siromaštvo vodi u socijalnu isključenost koju obilježava socijalna izolacija, obično nezaposlenost, nedostatno obrazovanje ili nemogućnost ostvarivanja obrazovanja, nemogućnost ostvarivanja odgovarajuće zdravstvene zaštite te niz drugih nepovoljnih okolnosti koje onemogućuju uključenje u normalne i kvalitetne tokove života.
Svjetska banka procjenjuje da prosjek rasipanja resursa prouzročenih korupcijom iznosi oko 3 posto BDP-a neke zemlje. Odlijevanje sredstava iz proračuna na koruptivne prakse izravno oduzima sredstva koja bi se mogla i trebala usmjeriti na najsiromašnije, kako na pomoć tako i na njihovo osnaživanje i uključivanje u gospodarski i društveni život.
U ovom trenutku, pri trendu osiromašenja građana kao i nedovoljnog povjerenja građana u institucije sistema zbog korupcijskih afera, osobito je važno osnaživanje građana, razbijanje apatije i davanje vizije pravednijeg društva koje se može izgraditi uz aktivno i odgovorno sudjelovanje svih građana.
Kroz projekt “Korupcija najviše šteti siromašnima” UDD surađuje s novinarima dvadesetak lokalnih radio postaja, organizacijama civilnoga društva, te s nastavnicima i učenicima srednjih škola koji petu godinu sudjeluju u UDD-ovim antikorucpijskim edukativnim projektima. UDD se već 15 godina bavi različitim aspektima borbe protiv korupcije.
Projekt “Korupcija najviše šteti siromašnima” UDD provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.