Orkanska bura prouzročila poteškoće u prometu, pomogla širenju požara te izazvala oštećenja imovine

Slika korisnika mkvanja
Cijela Dalmacija pod udarom bure
MUP
Jaka bura izazvala je ogromne probleme u Dalmaciji

Bura s olujnim i orkanskim udarima, ponegdje većim i od 150 km/h prouzrokovali su poteškoće u prometu, ali i potpomognuli širenju požara na otvorenim područjima koji su zabilježeni na području sedam policijskih uprava: Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke.

Bura s olujnim i orkanskim udarima, ponegdje većim i od 150 km/h prouzrokovali su poteškoće u prometu, ali i potpomognuli širenju požara na otvorenim područjima koji su zabilježeni na području sedam policijskih uprava: Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke.

Požari koji su bez većih poteškoća ugašeni dojavljeni su na području: PU dubrovačko-neretvanske gdje se na području Čilipa, Suvarevina u općini Konavle požar proširio na borovu šumu, a opožarena površina je procijenjena na oko 3,5 ha; na području PU primorsko-goranske gdje je dojavljen požar raslinja u blizini državne ceste Rijeka – Zagreb kod skretanja za Platak kojim je zahvaćeno oko 30 ha većinom trave i niskog raslinja te požar kod Jelenja predio Soboli kojim je zahvaćeno oko 25 ha trave i niskog raslinja; na području PU ličko-senjske gdje je došlo do požara raslinja na otvorenom prostoru kod mjesta Lički Ribnik koji je zahvatio oko 6 ha trava na livadi te je dim koji je nastao ometao prometovanje na prometnici Gospić – Sveti Rok te na području PU karlovačke gdje je zaprimljena dojava o požaru raslinja na području od Gornje prema Donjoj Visočki kod Slunja kojim je bila zahvaćena trava i nisko raslinje u na površini od 144 ha.

Na području triju policijskih uprava vremenski uvjeti utjecali su na gašenje požara.

Na području PU splitsko-dalmatinske zaprimljene su dojave o osam požara na otvorenom prostoru od čega izdvajamo tri požara koja su planula u večernjim satima i jedan jutros:

na području Brda u Splitu planuo je požar u kojem je opožareno nisko raslinje i trava, a zahvatio je i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

U Makarskoj je izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara, uslijed jakog vjetra, policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Požar je ugašen nakon dva sata.

Kod mjesta Podgora izbio je požar koji je zahvatio oko 12 hektara trave i niskog raslinja koji je je lokaliziran, a vatrogasci dežuraju na požarištu zbog bure.

Danas u jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Gradaca. Požar je i dalje aktivan, a površina nije procijenjena.

Na području PU zadarske sinoć u večernjim satima došlo je do požara raslinja jugoistočno od Nina prema Zatonu. Nošen olujnom burom požar se brzo proširio prema Zatonu te je prešao i cestu koja povezuje Nin i Zaton. Policijski službenici sudjelovali su u evakuaciji stanovnika iz 70-ak kuća na rubnom području Zatona. Požar je tijekom noći stavljen pod nadzor i u konačnici oko 4 sata ujutro ugašen. Opožarena površina za sada još nije procijenjena.

Zaprimljena je i dojava o požaru na području Babin Dub kod Zemunika. Također je opožareno većinom trava i nisko raslinje za sada još neprocijenjene površine. I ovaj je požar ugašen u ranim jutarnjim satima.

Na području PU šibensko-kninske jutros u ranim jutarnjim satima zaprimljena je dojava o požaru raslinja na području Jasenovo kod Grebaštice koji je zahvatio većinom travu, nisko raslinje i makiju na površini od 23 ha. Olujni vjetar je otežavao gašenje, a požar se širio prema moru. Zbog olujnog vjetra trenutno nije moguće angažirati zračne snage. Požar se trenutno ne širi ali je i dalje aktivan, a gašenje je u tijeku.

Policija i sustav civilne zaštite pozivaju građane da se suzdrže od spaljivanja korova kao i bilo kakvog drugog spaljivanja ili radnji koje bi mogle dovesti do požara koji bi se uslijed vremenskih neprilika mogli proširiti na veće područje te ugroziti sigurnost građana i njihove imovine.

Tijekom noći i jutra policija je zaprimila veći broj dojava građana o slomljenim stablima i granama koji se nalaze na cestama, oštećenjima niskonaponskih električnih stupova koje je polomila bura, oštećenih automobila pod odlomljenim krošnjama, prevrnutim i slomljenim kiosicima, kontejnerima i sl. međutim važno je istaknuti kako nije bilo dojava o ozlijeđenim građanima.

U navedenim policijskim upravama svi policijski službenici kao, djelatnici civilne zaštite, vatrogasne snage i sve ostale nadležne službe nalaze se na terenu i u stanju pripravnosti kako bi pravovremeno reagirale na sve dojavljene i uočene događaje i time osigurali povoljno stanje sigurnosti.

Pozivamo sve građane da u slučaju hitnosti kontaktiraju policiju i druge nadležne službe civilne zaštite na brojeve 112 ili 192, navode iz MUP-a. (MUP RH)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com