NAUČI, USAVRŠI, POKRENI Trideset novih poljoprivrednika zaoralo brazde Ravnih kotara

Slika korisnika mkvanja
Kako je COVID-19 utjecao na lokalnu proizvodnju hrane
EU projektom »Nauči, usavrši, pokreni« trideset novih poljoprivrednika zaoralo je brazde Ravnih kotara, izvora zdrave hrane. Pružila im se mogućnost pokretanja posla i ostanka u Hrvatskoj te razvoj njihovih osobnih i poslovnih kompetencija, a poslodavcima olakšao pronalazak tražene radne snage, kazao je Manolo Jure Birkić, voditelj projekta
Velimir BRKIĆ
Marta Pintur Bosna, Josipa Rubelj, Manolo J. Birkić, Paulina Kulaš

U Zavičajnom muzeju Benkovac, na Kaštelu Benković u Benkovcu, pod krošnjom stoljetnog kestena u sklopu projekta »Nauči, usavrši, pokreni« u Benkovcu održan je okrugli stol na temu »Kako je COVID-19 i utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane? Nedostaci i prednosti?«
- Ukupna vrijednost projekta » Nauči, usavrši, pokreni« iznosi 1.281.413,60 kuna koje u 100-postotnom iznosu financira Europski socijalni fond. Nositelji projekta je Grad Benkovac, dok su partneri Udruga Mali koraci Benkovac i Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari Zadar. Dvogodišnji projekt završava 3. rujna 2020., kazao je Manolo Jure Birkić, voditelj projekta.
Ciljevi projekta su povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjivanje socijalne isključenosti te povećanje ekonomske stabilnosti, obrazovnog sustava te poboljšanje kvalitete života projekt doprinosi razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i znanja.

Put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti

- Trideset novih poljoprivrednika zaoralo je brazde Ravnih kotara, izvora zdrave hrane. Pružila im se mogućnost pokretanja posla i ostanka u Hrvatskoj te razvoj njihovih osobnih i poslovnih kompetencija, a poslodavcima olakšao pronalazak tražene radne snage, poručio je Birkić.
Naime, kroz razvoj interpersonalnih vještina i diverzificiranih znanja kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba iznad 30 godina održane su verificirane radionice za uzgajivač povrća, uzgajivač ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića te edukacije o funkcioniranju i vođenju poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te motivacijsko – komunikacijsku radionice.
- Poticanjem dobrog upravljanja, kao što je ovaj projekt gdje jedinica lokalne samouprave udrugama pruža partnerstvo i priliku da zajedno rade i doprinose razvoju jednog područja, put je ka boljoj i sigurnijoj budućnosti u kojoj se mladima daje prilika, podrška i razlog da ostanu u Hrvatskoj, kazala je Paulina Kulaš, dogradonačelnica Benkovca, koja je potom nabrojila niz projekta u osmišljavanju aktivnosti, poduzetništva, dodatnih vještina i osposobljavanja u cilju zapošljavanja koja putem EU fondova provodi Grad Benkovac.
Nazočne je u ime Udruge Mali koraci pozdravila Josipa Rubelj, dok je program vodila i animirala Marta Pintur Bosna iz Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari, koja je ujedno i dio projektnog tima tj. financijski koordinator.

​Snaga iz brenda ravnokotarske zemlje

- Naše životne navike su se u vrlo kratko vrijeme morale mijenjati pod utjecajem pandemije Covida-19. Ekonomske posljedice su nesagledive, govori se o najvećoj svjetskoj krizi od doba »velike depresije«, između dva svjetska rata, kazao je dobro znani turistički djelatnik Nedo Pinezić s otoka Krka, poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Quanarius d.o.o. Krk i pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu u Malinskoj.
- Zajednička karakteristika oporavka nakon drugog svjetskog rata i prilagodbe i suživota s Covidom-19, je vrlo brzo pokretanje turističkih putovanja. Sada upravo svjedočimo špici turističke sezone koja je prema rezultatima fizičkog prometa iznad očekivanja. Dapače, upravo su manja mjesta i ruralni krajevi u fokusu turističke potražnje, navodi Pinezić.
Dobra, prirodno uzgojena hrana i ležeran, miran način života što ga pruža selo, kaže on, postaju privlačni.
- S druge strane sve više ugostitelja prepoznaje potrebu korištenja namirnica iz vlastitog uzgoja u gastronomiji. Kvaliteta hrane je na prvome mjestu, ali i ekonomska računica kratkih lanaca dobave, korištenja vlastitih resursa u svrhu poljoprivredne proizvodnje također, naročito ovdje na plodnim i izdašnim poljima Ravnih kotara. Snaga ovdašnjeg brenda izvire iz brenda zemlje Ravnih kotara, zaključio je Nedo Pinezić.
- Da bi tržište postalo dinamičnije nije potrebno samo na društvenim mrežama postaviti slike vašeg apartmana ili kuće za odmor već gotovo svakodnevno obnavljanje s podacima. Budite autonomni, uspostavom dvosmjerne komunikacije pronaći ćete svoje mjesto na turističkom tržištu, naglasio je Dominik Sikirić, asistent na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru koji u svom Bibinju »od glave do pete« živi u turizmu.

Tko je u hrani, nikad neće biti siromašan

O tome zašto je konzumacija lokalne i sezonske hrane bolja za naše zdravlje govorila je Ivana Maršan Jukić, nutricionistkinja.
- Shvatimo što imamo, shvatimo gdje živimo, u centru smo mediteranske prehrane, konzumirajmo domaću i sezonsku hranu, svježe voće i povrće. Trebamo znati iskoristiti ono što imamo. Sadimo lokalno i prodajmo lokalno i svježe. Bitno je istaknuti benefite za ljudsko tijelo i zdravlje koje nam daju te iznimno nutritivno bogate namirnice. Tko je u hrani, nikad neće biti siromašan, uvjerljiva je Ivana Maršan Jukić.
Na temu: »Kako pametno koristiti digitalne platforme u doba Corona virusa« govorio je Dominik Sikirić.
U kratkom vremenu nastale su i zanimljive digitalne platforme, WEB Pijaca (Zadar, Biograd) LAG-a Laura i Lokalni proizvođači Zadarske županije, Manola J. Birkića, kojima su domaći proizvođači nudili svoje proizvode kupcima.
- Osim prodaje dostavom proizvoda na prag kuće željeli smo naše poljoprivrednike osvijestiti koliko je važno pametno koristiti digitalne platforme i mreže u svrhu stvaranja osobnog, ali i zadružnog marketinga sve u cilju da se što prije stvori zajednički brend poljoprivrednih proizvoda Ravnih kotara, zaključio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Ne mlatite praznu slamu i ne trošite novac na dnevnice jalovih predavanja. Mladima u Ravnim kotarima prije svega treba stvoriti uvjete da se "okuće". Dakle, da imaju uvjete formirati obitelj a to je gradnja vlastite kuće i to na svojoj djedovini. Na području grada Benkovca to je imovinsko pravna zavrzlama koja traje godinama. Vi benkovački mudraci, odgovorite na pitanje zašto su kuće, dvorišta, gumna, okućnice, bajamici, ograde na 90% površina uknjižene na državu? A vi i dalje orete po zdravoj pameti. Samo u Tinju poznajem desetak mladića ili mladih obitelji koji bi se htjeli odvojiti od roditelja, baviti se turizmom, obrtom ili poljoprivredom , ali ne ide. Ne mogu doći do papira za gradnju kuće i to na svojem. Kad se ne mogu "okućiti" onda ništa od vaših brazda. Što se čeka , da i oni odsele u Njemačku ili Irsku. Postupak je sljedeći: Uzeti geodeta, formirati česticu, uzeti odvjetnika, tužiti državu, dati u novine pa ako imaš sreće čekati pet godina i uz trošak najmanje od 100 tisuća kuna. A još nema ni temelja. U isto vrijeme susjedne općine uz simboličnu cijenu dijele terene mladim ljudima. A Vi ga stalno orete, orete! Je...la vas benkovačka šetnica po kojoj nitko ne šeće! Za neke od Vas, pok. Željko Ktuša je rekao da su "smukovi panji", tj. nije za ložiti a ništa od njega nemoš napraviti. Na sreću panj, od čeg bio da bio, brzo istrune.
Slika korisnika Erik
"Poticanjem dobrog upravljanja, kao što je ovaj projekt gdje jedinica lokalne samouprave udrugama pruža partnerstvo i priliku da zajedno rade i doprinose razvoju jednog područja, put je ka boljoj i sigurnijoj budućnosti u kojoj se mladima daje prilika, podrška i razlog da ostanu u Hrvatskoj. -kazala je Paulina Kulaš, dogradonačelnica Benkovca......................................................................................... Pa ti si Paulina za Benkovac gora nego da je pala atomska bomba! 23 godine ovdje treseš praznu slamu TOČKA NEMA DALJE, koliko je zbog tebe i tvog rada mladih otišlo i odlazi? ..............................novinaru članak ti je toliko glup da ima 320 čitanja
Slika korisnika mete
Jazavci!