Moja priča je suradnja, miran razvoj i javno dobro, a ne vrijeđanje i destrukcija

Slika korisnika asaric
Gradonačelnik Branko Dukić o izbornim rezultatima i drugom krugu
Ričard je svojevrsni sociološki fenomen i iskaz volje birača koji poštujem. Mi smo u svom programu jako naglasili da želimo dodatno građane uključiti u donošenje odluka o upravljanju gradom od razine mjesnih odbora do pojedinih strateških odluka, sada je na nama da uključimo i legalno izabrane predstavnike koji nisu bili na našoj listi, kaže Branko Dukić
I u danima pred drugi krug Dukić će nastaviti obilaziti kvartove i razgovarati s građanima

Nakon relativne, iako ne i apsolutne pobjede kao na lokalnim izborima 2017., kada je gradonačelnički mandat osvojio već u prvome krugu, Branko Dukić nimalo ne sumnja u svoj reizbor. S aktualnim gradonačelnikom razgovarali smo o rezultatima nedjeljnih izbora, budućem slaganju većine u Gradskom vijeću Zadra, kao i o najvećem iznenađenju izbora – nezavisnoj listi Enija Meštrovića.

Suradnja i kompromisi

Kako ste zadovoljni rezultatima za Gradsko vijeće i gradonačelnika?
- Ponovno smo dobili najveći broj glasova. Imamo najveći broj vijećnika, a i uvjerljivo najveći broj građana je podržao mene za gradonačelnika i s tim možemo biti zadovoljni. Novost je što je Enio dobio jako velik broj glasova i stabilnost u Gradskom vijeću više ne ovisi samo o nama kao što je to bilo protekle četiri godine. Malo je sredina na razini Hrvatske u kojoj je jedna stranka ili opcija sama osigurala većinu u vijeću što će tražiti puno suradnje i kompromisa, no to je nešto na što sam se kroz svoj život navikao.
Slijede li Zadru godine političke nestabilnosti? Kako planirate osigurati većinu?
- Cijeli život surađujem s ljudima različitih razmišljanja bilo u bolnici, Ligi protiv raka ili gdje god da sam radio. Idemo najprije do kraja odraditi izbore za gradonačelnika. Po rezultatima prvog kruga i po istraživanjima sam uvjerljivi favorit, ali to građani na koncu trebaju potvrditi 30. svibnja. Izbore doživljavam ozbiljno i želim što veću podršku i dat ću sve od sebe da tako i bude. U danima ispred nas želim razgovarati s građanima, nastaviti obilaziti kvartove, pojasniti ako je što potrebno iz programa i zašto je za Zadar u sljedećim godinama presudna stabilna gradska vlast i nastavak projekata i razvoja. Nakon izbora, s legitimitetom građana mogu govoriti o većini, za koju ne brinem jer ne vjerujem da će itko biti protiv vrtića, staračkog doma, kanalizacije, škola i drugih projekata koje smo predstavili. Mi smo svoj plan detaljno iznijeli i najveći broj građana je tome dao podršku. Vidjet ćemo što drugi vijećnici o tome misle, ali vjerujem u zdrav razum. Izbori su jedno, ali kad treba raditi i donositi odluke, nadam se da ćemo pronaći kompromis u interesu svih građana.

Motivirati birače

Je li vas iznenadio veliki broj glasova koje je dobio Enio Meštrović odnosno njegov alias Ričard?
- Ričard je svojevrsni sociološki fenomen i iskaz volje birača koji poštujem. Mi smo u svom programu jako naglasili da želimo dodatno građane uključiti u donošenje odluka o upravljanju gradom od razine mjesnih odbora do pojedinih strateških odluka, sad je na nama da uključimo i legalno izabrane predstavnike koji nisu bili na našoj listi. To su promjene na koje se moramo privikavati i u takvim okolnostima našim građanima pružiti najbolju moguću uslugu.
Hoće li Ričardovi birači biti skloniji Vama ili Vučetiću?
- Dobar dio njih na prošlim izborima dao je glas meni, a Vučetić nije polučio značajno bolji rezultat od Sabine Glasovac prije četiri godine, tako da oni jesu skloniji meni, no to povjerenje je potrebno ponovno zaslužiti, a to neće doći samo od sebe. Zato je jako bitno u idućim danima razgovarati s biračima i motivirati ih da izaberu mirnu budućnost.
Marko Vučetić je najavio konačno rušenje vlasti u Zadru. Kakav rezultat Vi očekujete u drugom krugu?
- Moja priča je uvijek bila suradnja, miran razvoj i borba za javno dobro i tako će biti i dalje. Žao mi je što se moj protukandidat stalno bavi vrijeđanjem, rušenjem, egzorcizmom Zadrana, destrukcijom, ali ja ne želim ići na tu razinu. Nadam se da će biti otvoreniji i konstruktivniji kao gradski vijećnik jer na kraju građani ne očekuju od nas cirkus nego da se odgovorno ponašamo prema razvoju grada. Svjestan sam promjena koje trebamo uvesti i vjerujem u uvjerljivu pobjedu. Siguran sam da svi na kraju želimo najbolje za Zadar i našu djecu, a naš program, ljudi i na koncu ja kao gradonačelnik smo garancija da će grad ići snažno naprijed. Sve drugo bi trajno unazadilo grad i to ne može dobiti podršku većine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika bombin
E moj Dukiću, hvali ti sam sebe kad drugi neće. Koliko laži samo u ovom članku. Niti ste vi uključivali građane u ikakve odluke, niti ste napravili što su građani tražili. Kakvo javno dobro, gradite ceste koje nisu potrebne, a u kvartovima ruglo od ulica, dica i invalidi priko rupa hodaju po cest i gledaju ko će ih skupiti. Nije tebe briga za grad mudrače. Možeš privariti samo te babe sa slike, ali ne i nas mlade. Ovaj put je najviše mladih izašlo glasati protiv hdz-a, a izaći će i u drugom krugu. Dosta više pljačke i mazanja očiju.