U Suhovarama i Poličniku neprijatelju zadan prvi značajniji poraz

Slika korisnika asaric
Obilježena 30. godišnjica obrane općine Poličnik u Domovinskom ratu
Upravo smo im ovdje, pokraj crkve Gospe od Zdravlja u Suhovarama zadali prvi značajni poraz na ovom području. U trenutku borbe, po naoružanju i ljudstvu, neprijatelji su bili stotinu puta snažniji od nas, rekao je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar
Toni PERINIĆ
Izaslanstvo branitelja, roditelja poginulih branitelja i civinih stradalnika s područja općine Poličnik položilo je vijenac i zapalilo svijeće u Suhovarama

Prigodnim programom sjećanja žitelji općine Poličnik obilježili su u ponedjeljak tridesetu obljetnicu obrane Suhovara i Poličnika. Trećeg siječnja 1992. godine neprijateljske snage JNA i paravojnih srpskih postrojbi probile su žestokim napadom crtu obrane u Suhovarama, zapaljeno je pet kuća, a ubijena je i mještanka Neva Ukalović. Brojne braniteljske te civilne udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici vojske i policije, izaslanstvotvo Ministarstva branitelja na čelu s državnim tajnikom Darkom Nekićem i Zadarske županije na čelu sa županom Božidarom Longinom, predstavnici Grada Zadra te Općine Poličnik položili su vijence i svijeće podno spomen-obilježja u Suhovarama te centralnog križa pokraj župne crkve svetog Nikole u Poličniku, gdje je župnik don Damir Juričin služio svetu misu zadušnicu. I nakon trideset godina za pukovnika Marka Čulinu, zapovjednika 112. gardijske brigade sjećanja na taj dan ne blijede.

Udar na Jadransku magistralu

- U snažnom napadu prije trideset godina, uz Poličnik i Suhovare napadnut je i Zemunik s ciljem okupiranja prije potpisivanja Sarajevskog sporazuma, koje je bilo zakazano za 18 sati. Mislili su tu akciju okončati brzo i mirno, ali na našu sreću naišli su na tvrd orah. Uspješno smo se obranili, ali da su kojim slučajem uspjeli okupirati ovo područje, onda bi prostor od dijela Jadranske magistrale od Posedarja do Zadra pa sve do Benkovca bila pod njihovom kontrolom. Također, planirali su preko Visočana doprijeti i do grada Nina, što bi zasigurno bio veliki udarac za našu županiju. Nakon tog datuma, na našu sreću, više nije bilo gubitka teritorija na ovom području, slijedile su samo pobjede, kazao je pukovnik Marko Čulina i dodao kako su taj dan prvi put u napad uvedeni i oklopne snage.
- Pored vrlo efikasnog topništva, prvi put smo u napadu uveli i naše tenkiste. Ljudi tada nisu imali iskustva, to je bio jedan veliki rizik i za ljudstvo i za tehniku. Međutim, svi su uspješno obavili svoj dio posla, tako da nam 3. siječnja 1992. ostaje zapamćen kao dan važne i velike pobjede, istaknuo je pukovnik Čulina.

Povratak 99 posto stanovništva

Načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar, koji je od 1991. do 1996. godine kao dragovoljac Domovinskog rata i sam sudjelovao u obrani domovine, navodi kako je hrvatske branitelje u borbi nosila snaga zajedništva, ljubavi i volje.
- Prije trideset godina neprijateljskoj vojsci je bilo bitno uništiti sve na ovom području, ali Bogu hvala na našim braniteljima, predsjedniku Tuđmanu i svima onima koji su bili tu u tom važnom trenutku pružanja otpora. Upravo smo im ovdje, pokraj crkve Gospe od Zdravlja u Suhovarama zadali prvi značajni poraz na ovom području. U trenutku borbe, po naoružanju i ljudstvu, neprijatelji su bili stotinu puta snažniji od nas, ali naše branitelje je nosila snaga zajedništva i ljubavi prema domovini, ističe načelnik Lončar i napominje kako danas, trideset godina nakon tog teškog i mučnog trenutka za stanovnike općine Poličnik, ovo područje živi, iz dana u dan se rađa sve više djece.
- Odmah iza VRO-a Oluja krenulo se u obnovu razrušenih kuća, kojih je bilo malo manje od tisuću. U kratkom roku, od 1996. do 2000. godine na područje općine Poličnik vratilo se 99 posto protjeranog stanovništva i od tad do danas, brojnim demografskim mjerama, koje su se danas pokazale i više nego uspješnim, povratili smo život u ovo područje. Poličnik danas živi punim plućima, poručio je općinski načelnik Davor Lončar.
Program je potom nastavljen svečanom svetom misom u čast poginulih branitelja i Dana obrane u crkvi sv. Nikole u Poličniku te izložbom fotografija 112. brigade Hrvatske vojske i druženjem u sportskoj dvorani u tome mjestu.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika isabella
Od muža sam se razdvojila prije tri godine. Među nama nije bilo komunikacije. Obitelji i prijatelji su me savjetovali da zaboravim na brak i da nastavim dalje u životu. Nisam se htjela udati za nekog drugog jer duboko u sebi još uvijek volim svog muža. Toliko sam patila od boli i zbunjenosti da sam na internetu pročitala preporuku o tome kako je dr. Alaba ponovno spojio razoreni brak uz pomoć svojih duhovnih moći. Neprestano sam čitala toliko svjedočanstava o tome kako je pomogao stati na kraj razvodu i vratiti bivše voljene ljude i moja vjera se obnovila. Trebala bih odmah kontaktirati dr. Alabu nekoliko minuta kasnije, on mi je odgovorio i dao upute što da radim, nakon što sam dva dana nakon rituala ispunila traženi uvjet, čarolija mi je promijenila život oko mog muža da me više od toga ne kontaktira. Dvije godine su me zvale usred noći plačući i ispričavajući se da je to djelo demona, pa se i dalje čudim ovom čudu pa mu opraštam. Sada je moj brak u ravnoteži. Ritual Dralaba je odlično funkcionirao i brak jači nego prije, i ništa nas opet ne može razdvojiti. Posjetio sam toliko stranica da sam tražio pomoć, bilo je beznadno dok se nisam povezao s Dralabom, pravim čovjekom koji mi je pomogao da oporavim svoj razoreni brak ako imaš sličan problem u braku, želiš da te muž ili žena opet vole . , Imate nekoga koga volite i želite da vas on ili ona voli zauzvrat, imate izazov u svom životu, predložak čarolije dr. Alabe je rješenje i odgovor na vaš problem, whatsapp/viber s njegovim telefonskim brojem: +1(425) 477-2744, Kontaktirajte ga već danas slanjem e-pošte na dralaba3000@gmail.com Ne dopustite da vam netko oduzme supružnika.

love