Srbijansko tužiteljstvo zatražilo od Haaga dokaze o zločinima u "Oluji"

Slika korisnika admin

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine zatražilo je od tužiteljstva Haškog tribunala materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima, tijekom i poslije vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja", koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih. Pored zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u navedenom predmetu, Tužiteljstvo je obavjestilo glavnog tužitelja Tribunala Serge Brammertza da je od Tranzicijskog tima Haškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na ratne zločine, počinjene tijekom i nakon "Oluje". To se, kako je navedeno u priopćenju , posebno odnosi na one lokacije, za koje Tužiteljstvo za ratne zločine vodi predkazneni postupak.

Podsjetimo, Vladimir Vukčević tužitelj za ratne zločine izjavio je prije nekoliko dana da to tužilteljstvo na šest lokacija - Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most, vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima počinjenim tijekom i poslije akcije "Oluja" 1995. godine. On je dodao da se prvo čekala pravomoćnost presude kako bi mogli koristiti dokaze iz Haga.

Istovremeno, njemačka zastupnica u Europskom parlamentu (EP) i izvjestiteljica Parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je kako bi bilo dobro za srbijansku javnost da što prije uvidi da je "Oluja" bila legitimna akcija hrvatske vojske, bez obzira na to što su tijekom nje počinjeni zločini, prenio je u nedjelju novosadski list Dnevnik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Duje
Misljenja sam da sa ovim zahtjevom srbija ujedno i priznaje ucesce i invaziju na Republiku Hrvatsku. Ovo se pitanje povuklo i po "njihovim" forumima u kojima oni gledaju na rat na prostorima Republike Hrvatske kao "zastitu" cjelovitosti medjunarodno priznate drzave (yu) a neobaziruci se na povelju iste drzave od 1974-te godine po kojoj svih sest ravnopravnih Republika ima pravo na samostalnost. Dakle istog trenutka kad je Republika Hrvatska proglasila Nezavisnost, bivse YU vojska je postala srpska vojska i automatski agresor na Republiku Hrvatsku. Ove sve godine srbija je svijetu bacala prasinu u oci kako oni nemaju nista sa ratom u Hrvatskoj, kako je to bio gradjanski rat, ali samo kad ta politika njima ide u prilog, medjutim kad stvari promjenu smjer (kao ovo sa Gorovinom) onda "oni" preuzimaju zakon u svoje ruke i daju si za pravo procesuirati nezakonite radnje na teritoriju drugih naroda. Tesko je okrenuti ledja susjedima i prekinuti sve odnose sa njima, ali mir i blagostanje sa njima je isto sto i mir izmedju Palestinaca i Zidova, prakticki nemoguc, oni jednostavno nikad nece prihvatiti Hrvatsku kao samostalnu drzavu a oni koji u njoj jos zive, nikad je nece prihvatiti kao svoju Domovinu. Zivi bili pa vidili. Pozdrav