Kolumne

Moždani udar


Ante Mihić

Uživam jutrima lunjati Salima kad se mrkla noć prelijeva u naznake svijetla sve intenzivnijega, sve svjetlijega, u novi dan. Divnog li početka. Divne li spoznaje da se opet može početi.

I jutros, u Salima, u Bukovici, u Gornjoj Saskoj, u Provansi, u Val di sol u Dolomitima, u blizini Lavova u maloj crkvici, u Šumadiji, u Varešu, u Anadoliji, u Armeniji, u Beninu, u Rosariju, u El

Strah me je i pomoliti glavu iz kuće. Strah me je čovjeka. Strah mi se je uvukao u kosti: grcam, sve slabije dišem. Viču: Strah. Viču: Mi znamo. Viču: Naša je riječ istina. Viču: Oni lažu.

Stao je na oltar u Salima. Iz usta mu potekne rečenica: »U čovjeku postoji razum.

Inteligentna osoba, ako nije dobra, može postati dobra. Zločesto se može preoblikovati u dobro. Bolest se može pretočiti u zdravlje, depresija u veselje.

Biraj: znaš kako će te jedna misao odvesti u zlo, a s time u bolest i žalost, a druga će te misao odvesti u dobro, zdravlje i radost. Razvoj misli prepoznaje se na njenom početku.

Kad penis implodira, top eksplodira. Kad si u masi, ja se gasi. Ja me izgrađuje, ego me razara. Udario ga toljagom svoje istine i lubanju mu prepolovio na dva jednaka dijela.

Volim jutra. Jutrima sam više ja. O večeri sam šporkan grijesima dana.
Crkva nije vlasnik Boga. Crkva u Bogu može biti. Svaka osoba u Bogu može biti.

Mladić je odlučio uspjeti. Odlučio se dignuti iznad drugih. Ne preza od ničega. Drugi su tu kao stepenice po kojima se mladić diže sve do vrha.

Priča mi prijatelj Bruno kako je sa svojim studentima šetajući Cambridgeom gdje živi i radi, odjednom dok se okrenuo i tik iza njega u kolicima bio, jedan i jedini, Stephen Hawking.

»Vi ste prvi na kojega moj terijer, pas Hugo nije zalajao«, kaže mi ranim jutrom Zagrepčanin koji svake godine u kolovozu dolazi u Sali.

Claudio Magris u svojoj knjizi eseja ‘Al povijesti nije kraj’, u izdanju Frakture, u prijevodu Ljiljane Avirović, govori:

Živjeli u jednom lijepom gradu ginekolog i filozof.

Nerijetko se i u svećeničkim kuloarima čuje kako je sakrament krizme ili potvrde zapravo izlazak iz Crkve, rastanak s Crkvom do neke druge daleke prilike povratka.

Sebičan sam gad. 'Sebični gen' (Richard Dawkins) jako mi je izražen, lukavo zavučen u mojim dubinama do kojih rijetko prodirem, često ostajući bez kisika.

Čekam da izroni sunce iznad Pašmana, ranim jutrom u saljskoj osami.

Kad čujem kako netko priziva narod gledam gdje je Clint Eastwood, Usamljeni zaštitnik, jer nastat će rusvaj.

Fenomenalno je biti čovjek. Biti. Kao žena. Kao muškarac. Čovjek biti nadasve predstavlja izazov. Nisi odmah dogotovljen. Ja sam proces. Ono što bijah jučer, nisam danas.

»Ljuta sam na Crkvu«, tonom tuge i prijekora govori mi prijateljica na raskrižju u Zadru blizu Gradske knjižnice. Život na raskrižju, draga prijateljice. Dobra je ljutnja.

Kroz velika vrata ulazim u covid tržnicu koja se prostire do u beskraj. Podsjeća me na slavnu tržnicu Bocheria u Barceloni.

Hans Küng, veličanstveni teolog, umro je u 93. godini života u svome mjestu Sursseu u Švicarskoj gdje je znao jezditi u svom frajerskom autu »alfa romeo«.

Zamislite: oni su od njega očekivali samo jedno: da u njegovom kraljevstvu budu uglednici na visokom položaju, da s njime vladaju, drmaju, naređuju, zabranjuju. Samo to su željeli.

U ljubavi smo s drugima, u smrti smo sami. Znao je to dobro divni Valter Šarović. Valter glumac, Valter koji sipa mudre riječi, Valter zabavljač. Gdje je Valter tu je karneval.

Od ranog jutra lunjam Salima. Pozdravljam izlazeće sunce, u tišini razgovaram s morem, osluškujem krik galeba. Uz kapelicu na Punti bluda nailazum na ekipu Nove TV.

Nakon dugog lutanja, skoro slijep, oslonjen na štap ušao je u to mjesto. Približio se toj zgradi iz koje je dopiralo pjevanje. Gromko je, kao jedan glas, a više ih je.

Otmjeno je kršćanstvo. Ljepota kršćanstva je univerzalna. Uključuje različitosti, cijeni raznovrsnosti, podupire osobe. Kršćanstvo poružnjuje svaka isključivost.

Pričao mi je moj otac, dragi Kić, kako je saljski župnik, dr don Ante Marija Strgačić, rodom iz Velog Iža, svako jutro u reverendi, šetajući vrtom oko župne kuće, molio brevijar držeći ovu svetu kn

Stranice